Pål Adrian Ryen, sittende nestleder i NSO, vil bli leder og stiller mot Mats Beldo fra UiT Norges arktiske universitet. Foto: Øyvind Aukrust

Klart for duell om ledervervet

To personer fra dagens arbeidsutvalg i Norsk studentorganisasjon ønsker å sitte ett år til. En av dem vil ta steget opp til lederstolen og utfordrer dermed Mats Beldo fra UiT som ny NSO-topp.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ytterligere to nye kandidater har meldt seg til til arbeidsutvalget i NSO - begge ønsker gjenvalg. Den ene. dagens nestleder Pål Adrian Ryen, sikter på ledervervet. Dermed blir det kamp om vervet etter at Mats Beldo fra UiT Norges arktiske unviersitet, allerede har lansert sitt kandidatur. 

Et nytt arbeidsutvalg på seks medlemmer skal velges på Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt landsmøte 24.-26. mars. Fram til i dag har det bare meldt seg to kandidater til arbeidsutvalget, men nå har ytterligere to hengt seg på - og i samme slengen lagt opp til reelt valg om ny leder. 

Les også om de to forrige kandidatene: Valgkampen er i gang

Fire vil ikke ta gjenvalg

Sittende leder, Marianne Andenæs, ønsker ikke et ytterligere år i arbeidsutvalget, og forteller at sittende arbeidsutvalg har brukt god tid internt på å vurdere gjenvalg:

Det er viktig at ledervervet besettes av noen som har kjennskap til hva det går ut på - og der har du meg.

Pål Adrian Ryen

Jeg tror det er en styrke å ha vært med et år, fordi man ikke lenger ser alt som like viktig og det blir lettere å prioritere det organisasjonen har bestemt seg for.

Christine Adriane Svendsrud

— Slik har vi kunnet gi en felles beskjed til organisasjonen om hvem som stiller. Personlig er jeg klar for å ta steget videre og ut i en ny fase av livet, sier hun og ler når hun legger til at det jo er et halvår igjen:

— Jeg har fått forsøke meg på veldig mange ulike og spennende oppgaver i studentpolitikken, og jeg er ferdig som student, så til sommeren er det på tide å la noen andre ta organisasjonen videre, sier hun og gleder seg til landsmøtevår og «nok annet å bryne seg på».

Hun kan imidlertid ikke annet enn å anbefale vervet, så hun legger til:

— Jeg tror det er få steder man kan få utfordret og utviklet seg selv på så kort tid. Å være leder av NSO er virkelig unikt, sier Andenæs.

To av det sittende arbeidsutvalget føler seg imidlertid ikke ferdig:

En andre lederkandidat

Pål Adrian Ryen (28) er nå nestleder i NSO. Han tar gjenvalg til arbeidsutvalget, men vil denne gangen ha ledervervet.

— Jobben NSO gjør er utrolig viktig, og med den erfaringen jeg har opparbeidet meg de to siste årene vet jeg at jeg har erfaringen og kompetansen som trengs for å gjøre denne jobben, sier han og fortsetter:

— Det er en utrolig viktig periode vi går inn i nå - vi skal legge grunnlaget for NSOs arbeid de neste fire årene. Vi må legge inn et ekstra gir mot ny regjering for å få mest mulig studentpolitikk inn i en ny regjeringsplattform.

Ryen har bachelor i økonomi og administrasjon og master i naturbasert reiseliv, begge deler fra NMBU, hvor han også ledet Studenttinget. Han understreker ledervervet som det aller tyngste i studentpolitikken:

— Det er viktig at ledervervet besettes av noen som har kjennskap til hva det går ut på - og der har du meg, sier han.

— Hva er den ene viktigste saken din?

— Lik rett til utdanning, uttaler han momentant, og forklarer:

— At studentene har tilgjengelig rammene som trengs for å ta høyere utdanning, uavhengig av blant annet sosial bakgrunn og funksjonsevne.. Det er utrolig viktig at høyere utdanning er tilgjengelig for alle som har lyst til det, og da må det tilrettelegges på tvers av sosioøkonomisk bakgrunn.

— Hva synes du IKKE er viktig i utdanningspolitikken?

— Jeg ser for NSO sin del at debatten om grunn- og videregående skole er mindre viktig. Det er viktig som en forberedelse og som grunnlag, men det er en debatt som NSO ikke bør prioritere like høyt som andre saker.

— Og hva vil du gjøre bedre neste år?

— Jeg har fått inngående kjennskap til hvordan organisasjonen fungerer gjennom mitt ansvar som nestleder til nå, og det er viktig når jeg nå vil arbeide mer politisk det neste året. Vi må kunne spille på lag med medlemmene og vite at man står sammen som én studentstemme - og på den måten få politisk gjennomslag.

Tradisjonelt internasjonalt gjenvalg?

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO)

Christine Adriane Svendsrud (25), sittende internasjonalt ansvarlig i NSOs arbeidsutvalg, gjør som sine to siste forgjengere og tar gjenvalg.

Før hun ble valgt til internasjonalt ansvarlig i fjor var hun informasjonsansvarlig i arbeidsutvalget til Velferdstinget i Oslo og Akershus. Hun har en bachelor i mediedesign fra Høgskolen i Gjøvik.

— Hvorfor tar du gjenvalg?

— Fordi det er utrolig mange politiske prosesser som man som medlem i AU har mulighet til enten å fortsette eller starte, og som man da gjerne vil utvikle videre. Man ser hva NSO-kontoret som fellesskap har mulighet til å få til, og våre seire motiverer meg videre, sier hun.

— Hvilke seire har vært de viktigste for deg?

— For mitt eget verv, så må det være det at man har klart å stoppe skolepenger to ganger. Og den involverende rollen NSO har spilt i å opprette en global studentstemme.

Svendsruds absolutt viktigste sak står mellom to. Men logisk rekkefølge løste prioriteringen:

— Det må være tilgangen til høyere utdanning, og det å bevare gratisprinsippet - gjøre det mulig for alle ikke bare i Norge, men i verden, å få tilgang til kvalitetsrik utdanning. Nummer to er studentmedvirkning globalt, men det er ikke vits i uten noe å påvirke.

— Hva synes du IKKE er viktig i utdanningspolitikken?

— Egen organisasjonsbygging. Studentpolitikere bruker mye tid på det, selv om man vil ha mer politikk og mindre organisering. Interne konferanser og møtearenaer er det som gir minst direkte politisk gjennomslag, mener hun.

— Hva vil du gjøre bedre neste år?

— Jeg tror det er en styrke å ha vært med et år, fordi man ikke lenger ser alt som like viktig og det blir lettere å prioritere det organisasjonen har bestemt seg for, og da nedprioritere tidkrevende eksterne ting som ikke nødvendigvis fører til gjennomslag, svarer hun og legger til konkret om sitt internasjonale verv:

— Kontinuitet er viktig på grunn av nettverket som kreves, og store globale prosesser som gjerne tar lengre tid enn nasjonalt. Det tar lang tid å opparbeide kompetanse om internasjonale organer, men jeg har fått mer kunnskap som nå styrker NSOs mulighet til gjennomslag, sier hun.

Årets landsmøte finner sted en måned tidligere enn til vanlig, og fristen for å melde sitt kandidatur til Valgkomiteen er 3. mars.

Send mail til tips@khrono.no hvis du ønsker å stille til et av vervene, eller om du ønsker å foreslå andre til verv i NSO. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS