Disse skal velges
En lang rekke verv skal fylles og kandidater velges på årets landsmøte i NSO. Se oversikten her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke bare arbeidsutvalget det skal velges til på landsmøtet i Norsk studentorganisasjon denne helgen. Studenter til sentralstyret, politiske komiteer, valgkomiteen og kontrollkomiteen skal også velges.
Sentralstyret er det øverste organet mellom landsmøtene og kan vedta utdypende politikk til det landsmøtet vedtar. Det vedtar også mandater til komiteene og spesifisert budsjett for NSO, og velger medlemmer til NSOs mange faglige komiteer. Vedtektene til NSO krever at sentralstyret består av minst én person fra hver region og hver institusjonskategori.
Khrono har nå sett nærmere på innstillingen til sentralstyret.
Dissensen
Mens de aller fleste er enstemmig innstilt til sentralstyret, er det to unntak av totalt tretten medlemmer. Aron Hagos er innstilt med dissens, det vil si at mindretallet vil ha en annen kandidat. Valgkomiteen fremhever at Hagos har erfaring fra blant annet elevorganisasjonen, og har bakgrunn fra studentdemokratiet ved NLA Høgskolen i Bergen.
Innstillingen til sentralstyret leverer på alle regioner, utdannings-institusjoner, perfekt kjønnsbalanse, de har forskjellig utdannings-bakgrunner og variasjon i fartstid i
organisasjonen.
Synne Trudesdotter Grønvold
Den andre kandidaten, som mindretallet i valgkomiteen vil ha, er Emil Henningsmoen, diverse-tillitsvalgt på Høgskolen i Innlandet på Lillehammer. Mindretallet fremhever at Henningsmoen har vært aktiv med politisk arbeid i over 10 år.
21 kandidater til 13 plasser
Resten av kandidatene er enstemmig innstilt og består av seks kvinner og seks menn.
- Heidi Bang (UiO)
- Sunniva Braaten (HiOA)
- Fredrik Bødtker (HVL)
- Aleksander Gjøsæter (UiO)
- Nikolai Refshal Hansen (HiØ)
- Fatema Al-Musawi (UiS)
- Stein Olav Romslo (NTNU)
- Kristian Sjøli (NTNU)
- Aurora Skagen (UiT)
- Helene Vedal (UiA)
- Kai Steffen Østensen (UiA)
- Fam Karine Heer Aas (MF – Det teologiske menighetsfakultet)
Det er totalt 21 som har stilt til sentralstyret, hvor 13 plasser skal fylles - og som skal representere NSOs 31 medlemslag.
Valgkomiteens innstilling til arbeidsutvalget fikk en del pepper for manglende geografisk fordeling blant annet, men når det gjelder sentralstyret er valgkomiteleder Synne Trudesdotter Grønvold klar:
— Innstillingen til sentralstyret leverer på alle regioner, utdanningsinstitusjoner, perfekt kjønnsbalanse, de har forskjellig utdanningsbakgrunner og variasjon i fartstid i organisasjonen.
Innstillingene til kontrollkomiteen og lederne av de politiske komiteene og valgkomiteen kommer først til helgen.
De ikke-innstilte
Av dem som har stilt, men som ikke er innstilt er blant andre Marte Øien, leder for Studenttinget på NTNU, Michael Melbye og Petter Sætre, henholdsvis leder og politisk nestleder på Høgskolen i Sørøst-Norge. De to sistnevnte er i hardt vært og midt i en konflikt i Studentdemokratiet i Sørøst-Norge og har fått mistillit mot seg fra parlamentet, sammen med resten av AU.
Les også: Mistillit i Sørøst-Norge
Maiken Vasset Størkersen er tidligere leder for Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.
Håkon Randgaard Mikalsen er leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.
Mathias Lauritzen er leder for Studentorganisasjonen i Bodø.
Even Opsal er styreleder for Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo.
Det er altså mange ledere lokalt som har stilt, men ikke blitt innstilt. Valgkomiteleder Grønvold forklarer at det ikke betyr noe direkte:
— For sentralstyret er det en del krav om institusjonstyper og regioner som må dekket, så vi startet med å sette dette opp for å sikre denne kvoteringen. Deretter vektla vi kjønn, og så har vi vektlagt variasjon i fartstid, samt svarene deres på oppgavene vi har gitt dem og hvor mange de er fra hver institusjon, sier hun, og legger til:
— Så innstillingen er summen av en sammensatt prosess.
Valgkomiteens begrunnelser for sine anbefalinger finnes i sin helhet på NSO sine nettsider.
En rekke komiteer
Det skal også velges til kontrollkomiteen, de politiske komiteene og valgkomiteen til helgen. Valgkomiteen innstiller på lederne av de to sistnevnte, men ellers er det opp til landsmøtet å velge uten anbefaling.
Til leder av valgkomiteen stiller Ine Sophie Atterås, student ved Handelshøyskolen BI i Oslo og toårig sentralstyremedlem, og Øystein Parelius, sittende velferds- og likestillingsansvarlig i NSOs arbeidsutvalg.
De politiske komiteene skal bistå resten av organisasjonen i utviklingen av NSOs politikk innenfor sine fire respektive områder: Fag- og forskningspolitisk komite, internasjonal komite, læringsmiljøpolitisk komite og velferds- og likestillingspolitisk komite.
Helene Kongerud, nestleder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er den eneste som ønsker å lede fag- og forskningspolitisk komite.
Kristina Muñoz Ledo Klakegg, kommunikasjon- og internasjonalt ansvarlig for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, ønsker å lede internasjonal komité.
Steffen Eriksen Haneboe, tidligere Velferdsansvarlig for Studentparlamentet UiT - Norges arktiske universitet, ønsker å lede velferds- og likestillingspolitisk komite.
Lars Bjørnar Vist og Rebekka Opsal, henholdsvis læringsmiljøpolitisk ansvarlig i Studenttinget ved NTNU, og nestleder og regnskapsmedarbeider for Studentrådet ved MF, ønsker begge å lede læringsmiljøpolitisk komite.
Til kontrollkomiteen har ingen kandidater meldt seg ennå.
Årets landsmøte starter fredag og avsluttes søndag.
Se også: Helgens kjøreplan
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!