nmbu

Line Vold er blant de nye æresdoktorene ved NMBU

NMBU har utpekt seks nye æresdoktorer. På listen er både en tidligere direktør i Folkehelseinstituttet og en nobelprisvinner.

Portrett av Line Vold, kvinne med blond hestehale.
Line Vold er en av seks som nå utpekes til æresdoktor ved NMBU.

I 2020 var Line Vold ofte å se på fjernsynsskjermer og i avisspalter. Avdelingsdirektøren i Folkehelseinstituttet svarte blant annet på spørsmål om smitte og smittevern. 

Vold er utdannet veterinær fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og har doktorgrad fra samme sted. Når universitetet i forbindelse med sitt eget tiårsjubileum 5. september skal utnevne seks nye æresdoktorer, står Vold på listen.

Det meleder NMBU på sine nettsider.

Helst hvert fjerde år

I NMBUs retningslinjer heter det at tildeling av æresdoktorat bare kan skje innen de fagområdene der NMBU har rett til å gi ordinær doktorgrad. Utmerkelsen skal gis for betydningsfull vitenskapelig eller kunstnerisk innsats eller fremragende arbeid til gagn for vitenskapen eller kunsten.

Som hovedregel skal nye æresdoktorer deles ut hvert fjerde år, eller når universitetsstyret finner at et universitetsjubileum eller annen anledning bør markeres på denne måten.

Disse utnevnes

Vold er den eneste norske, nye æresdoktoren ved NMBU. Universitetet utnevnte sin første æresdoktor i 1926, og har fra før 56 æresdoktorer på listen.

Disse utnevnes til æresdoktorer nå: 

  • Professor emeritus Morgan Carrington «Cary» Fowler Jr. Han er en amerikansk sosiolog og landbruksforsker, kanskje mest kjent som Svalbard Globale Frøhvelvs «far». Fowler var i perioden 2005—2012 direktør i den internasjonale organisasjonen Crop Trust og er i dag spesialutsending for global matsikkerhet for det amerikanske utenriksdepartementet. Han har en ph.d. i sosiologi fra Uppsala Universitet og var i flere perioder fra 1990 til 2005 førsteamanuensis og senere professor og forskningsleder ved Noragric, NMBU. 
  • Kotchakorn Voraakhom, en thailandsk landskapsarkitekt som arbeider med grønne offentlige rom i møtet med klimaendringer i urbane tette områder og sårbare samfunn. Han er administrerende direktør av Landprocess and Porous City Network og underviser ved Chulalongkort University Bangkok og Harvard University USA.
  • Professor Valery Alexandrovich Kashparov, som er en av verdens fremste eksperter på Tsjernobyl-ulykken spesielt, og strålevern, dekontaminering og risikovurderinger knyttet til spredning og nedfall av atomavfall generelt.
  • Dr. Line Vold er utdannet veterinær fra Norges veterinærhøgskole, og har en doktorgrad fra samme institusjon. Vold har i tillegg utdannelse fra The European Centre for Disease Control (ECDC) gjennom deres EPIET-program. Vold er ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet.
  • Morten Meldal, professor i kjemi ved København universitet. Meldal vant nobelprisen i kjemi i 2022 sammen med Carolyn R. Bertozzi og Barry Sharpless for å ha utviklet såkalt klikk-kjemi og bioortogonal kjemi. 
  • Professor Jeffrey Gordon. Han er en amerikansk mikrobiolog som regnes som grunnleggeren av feltet (human) mikrobiomforskning. 
Powered by Labrador CMS