Vi er misunnelige på den veksten i høyere utdanning UiT har klart å få til, spesielt hos de tidligere høgskolene i Alta, Harstad og Narvik, skriver dosent Raymond Lillevik ved Nord universitet. Foto: Privat
Vi er misunnelige på den veksten i høyere utdanning UiT har klart å få til, spesielt hos de tidligere høgskolene i Alta, Harstad og Narvik, skriver dosent Raymond Lillevik ved Nord universitet. Foto: Privat

Tromsø + Helgeland = Sant

Nord. Bitter erfaring med et annet universitet har gitt oss grunnlag til å sammenligne aktørene i høyere utdanning, skriver dosent Raymond Lillevik.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære UiT Norges arktiske universitet. Som i resten av Nord-Norge er Helgeland en region i vekst. Ja, næringslivet går så det suser, og økonomien har i flere år nå vokst mer enn Norge sør for oss. Det eneste i økonomien som synker er arbeidsledigheten. En desentrert del av landet har også muskler.

Vi trenger et universitet som ikke bremser veksten eller forsterker utfordringene.

Raymond Lillevik

Likevel opplever finans- og næringsliv i regionen et betydelig problem: Vi trenger kvalifisert arbeidskraft. Vanlige jobber trenger å kobles med jobber med høyere utdanning både i privat og offentlig sektor for å ta vare på det næringslivet vi allerede har, og ikke minst for at det skal fortsette å vokse. Vi trenger mer høyere utdanning, og her kommer dere ved UiT inn i bildet.

Bitter erfaring med et annet universitet har gitt oss grunnlag til å sammenligne aktørene i høyere utdanning. Vi trenger et universitet som ikke bremser veksten eller forsterker utfordringene. Vi vet at vi må se etter ambisjoner og kvalitet, samfunnsansvar og integritet, og evne til gjennomføring og samarbeid. Dette ligger bak regionens dialog med så vel VID som med Universitet i Tromsø.

Det er også spennende diskusjoner om potensialet ved UiT. Og for å være ubeskjedne, så tror vi at vi har noe å bidra med i et samarbeid med dere. Kompetansen for eksempel innen næringslivet i skjærgården og skogene, teknologi i industribyene, samt lærerutdanning ved Nesna er vi stolte av.

Mest av alt er vi stolte over unge og voksne som i alle livssituasjoner arbeider hardt for å skaffe seg høyere utdanning. Samtidig er vi misunnelige på den veksten i høyere utdanning UiT har klart å få til, spesielt hos de tidligere høgskolene i Alta, Harstad og Narvik.

Når vi i disse dager ser ut over barne- og ungdomsflokkene som starter opp med barnehage og skole på Helgeland, er det derfor møtet med UiT som gir oss håp for fremtiden.

Velkommen til skolestart blant oss på Helgeland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS