Dagens valgte rektor, Torunn Lauvdal, stemte for å gå over til ansatt rektor ved Universitetet i Agder.
Dagens valgte rektor, Torunn Lauvdal, stemte for å gå over til ansatt rektor ved Universitetet i Agder.

Nytt universitet følger gamle tradisjoner

Med knapp margin har styret ved Universitetet i Agder vedtatt å fortsette med valgt rektor.

Publisert Oppdatert

Det sto om bare en enkelt stemme da styret ved Universitetet i Agder denne uka vedtok å fortsette med modellen der rektor velges av ansatte og studenter.

Det kreves to tredjedels flertall for å endre ledelsesmodell, og i styret var det 6 av 10 som stemte for å gå over til ansatt rektor. Dermed ble det ikke stort nok flertall for å skifte modell ved Universitetet i Agder (UiA).

Av de tre yngste universitetene i Norge, er det dermed to som fortsetter med valgt rektor, både UiA og Universitetet i Stavanger. Ved Universitetet i Nordland er det fra før ansatt rektor.

Les også: Flere ønsker å bytte til ansatt rektor

Rektor ville bytte

Dagens valgte rektor ved UiA, Torunn Lauvdal, opplyser at hun selv stemte for å gå over til ansatt rektor.

— Med 6 av 10 stemmer var det ikke nok til å endre modell, sier Lauvdal.

Styret ved UiA skulle velge mellom to ledelsesmodeller. Den ene er normalmodellen, der rektor velges av ansatte og studenter, og også er styreleder. En direktør er styrets sekretær og øverste administrative leder. Den andre modellen er enhetsmodellen, der rektor ansettes og er øverste faglige og administrative leder. Her er styreleder ekstern. Normalmodellen fikk 4 stemmer og enhetsmodellen 6 stemmer på UiA.

Fortsetter ut neste år

Torunn Lauvdal er i slutten av sin andre rektorperiode og skulle gått av som rektor og styreleder sommeren 2015. I likhet med andre universiteter og høgskoler fikk UiA tilbud fra Kunnskapsdepartementet tilbud om å forlenge styreperioden ut 2015 på grunn av strukturendringene som skal skje i sektoren.

— Vårt styre har bedt om forlengelse og fått det, opplyser Lauvdal, som dermed blir sittende ut 2015.

Også universitetsdirektøren ved UiA, Tor A. Aagedal går av ved utløpet av styreperioden, etter at universitetsstyret på møtet onsdag innvilget hans søknad om å fratre.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fikk det samme tilbudet om å forlenge styreperioden ut 2015, men takket nei til forlengelse. Det betyr at rektor Kari Toverud Jensen går av som varslet til sommeren. Høgskolestyret ved HiOA skal votere over framtidig ledelsesmodell på møtet 18. desember.

Les også:

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS