Toppjobber

Lav interesse for direktør­stillinger

Mange av toppjobbene som lyses ut i universitets- og høgskolesektoren har forholdsvis få søkere.

Morten Dæhlen er leder for dScience ved Universitetet i Oslo, men hadde kun konkurranse fra én annen søker da han ble ansatt i jobben.
Publisert Oppdatert

Ved Universitetet i Oslo er det nærmest blitt en «greie» at flere av toppjobbene som lyses ut har svært få søkere.

Tirsdag skriver Uniforum at den siste stillingen med få søkere i rekken er stillingen som direktør for satsingen UiO:Energi og miljø, som ble utvidet og forlenget i fjor. Her var det kun én søker, Vebjørn Bakken, som er satsingens nåværende direktør. Universitetsstyret skal formelt ansette i denne stillingen i sitt møte 7. mars.

I desember ble Carl Henrik Gørbitz ansatt i en ny periode som direktør ved UiO:Livsvitenskap. Her bestod søkerlisten kun av to navn, og Gørbitz skal ifølge Uniforum ikke hatt noen reell konkurranse om å få jobben.

Uniforum trekker også fram søkerlisten til lederstillingen ved dScience, som inneholdt to søkere, deriblant Morten Dæhlen, som fikk jobben.

— Jeg beklager

1. februar gikk stillingen som rektor ved Nord universitet ut, og Khrono kunne melde at på søkerlisten stod det ett eneste navn, nemlig dagens rektor, Hanne Solheim Hansen.

Styreleder ved Nord universitet, Øyvind Fylling Jensen, uttalte den gangen at han gjerne skulle sett at flere søkte på rektorjobben.

— Jeg beklager at vi bare har en søker til stillingen. Samtidig har jeg registrert at det også ved andre universitet med sittende rektor er få søkere til jobben, sa Jensen.

Ved Universitet i Stavanger var det tre søkere til rektorstillingen før jul, men Klaus Mohn var eneste kvalifiserte søker, og ble ansatt 8. desember.

Ved Universitetet i Agder var dagens rektor Sunniva Whittaker eneste kandidat ved rektorvalget nettopp, og hun ble valgt på «walk over» 21. januar.

Fem søker til polartoppjobb

Det er også andre eksempler, blant annet hadde rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ingen motkandidater da han stilte til valg for en ny periode i 2021.

Det hadde heller ikke tidligere rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet da hun stilte til gjenvalg i 2017.

Denne uken ble søkerlisten til Polarinstitutt-sjefsstillingen offentliggjort. Listen inneholdt fire menn og én kvinne, og på papiret ligger det fortsatt an til en mann på toppen i Norsk Polarinstitutt.

Powered by Labrador CMS