— Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen. Foto: Lånekassen

1600 studenter er tatt i juks av Lånekassen

Studenter forsøkte å svindle Lånekassen for tilsammen 24 millioner kroner. — For mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Andreassen i Lånekassen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter som bor hjemme har ikke krav på stipend, men mange krysser likevel av at de ikke bor hjemme når de søker om lån og stipend.

I 2016 forsøkte 1600 studenter å jukse til seg utdanningsstipend for tilsammen 24 millioner kroner, skriver Lånekassen i en pressemelding.

Færre tatt i år

47 000 var omfattet av kontrollen, der studenter måtte dokumentere at de faktisk bodde borte i 2015, slik de hadde oppgitt.

I fjor var det imidlertid enda flere som ble tatt i bokontroll. I 2015 ble 2200 studenter tatt for å ha jukset til seg stipend, noe som utgjorde 35 millioner kroner.

Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig
velferdsordning

Marianne Andreassen

Dette betyr at 600 færre studenter forsøkte å jukse til seg stipend i fjor enn i 2015.

– Resultatet tyder på at bokontrollen virker. De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen i pressemeldingen.

— For mange misbruker

At mange fortsatt jukser til seg stipend har ført til at Lånekassen skal gjennomføre en ny bokontroll i 2017. 43 000 studenter får i disse dager brev i posten om å dokumentere at de ikke bor hjemme hos foreldrene.

– Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Andreassen til Dagens Næringsliv, som først omtale saken.

En student i Norge kan i dag få utbetalt 103.950 kroner i året i basisstøtte. Dersom man består eksamen, blir 40 prosent av lånet (41.580 kroner) omgjort til stipend. Dette gjelder dersom du er borteboer. Studenter som bor hjemme hos foreldrene har ikke rett på stipend.

Dersom en student tjener mer enn 172 597 kroner i året mister vedkommende deler av stipendet. Stipendet blir redusert med fem prosent per måned av den inntekten som er over beløpsgrensen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS