Åpent landskap for ledelsen ved OsloMet. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Protester mot regjeringens arealnorm i nytt kvartal

Kontorlandskap. Over halvparten av de ansatte i departementene protesterer mot arealnormen på 23 kvadratmeter som skal være gjeldende også for det nye regjeringskvartalet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I arbeidet med nytt regjeringskvartal er det besluttet en arealnorm på 23 kvadratmeter per ansatt og et arbeidsplasskonsept basert på åpent kontorlandskap, uten faste plasser og med «clean desk»-prinsippet, altså at pulten må ryddes når man går for dagen.

Dette har fått mange ansatte i departementene til å se rødt og de fire arbeidstakerorganisasjonene Parat, Akademikerne, NTL og Unio overleverer et opprop til statsråd Monica Mæland mandag.

Over halvparten av de ansatte i departementsfellesskapet krever faste plasser og økt arealnorm i nytt regjeringskvartal.

— Protesterer ikke ofte

Dette er en gruppe ansatte som ikke ofte protesterer mot beslutninger fattet av regjeringen.

— Dette er en gruppe ansatte som ikke ofte protesterer mot beslutninger fattet av regjeringen. At så mange er bekymret for sin egen arbeidssituasjon er et kraftig signal som statsråden bør lytte til», sier de tillitsvalgte fra Unio, Parat, Akademikerne og NTL.

De ansatte har tre konkrete krav til regjeringen:

  1. Faste plasser til alle ansatte – ingen underdekning eller «clean desk».
  2. Tilrettelegging for konsentrasjonsarbeid.
  3. Øke arealnormen på 23 kvadratmeter per ansatt, for å sikre nok areal til både faste plasser til alle og nødvendige fellesarealer.

Førende for alle statsbygg

Regjeringens arealnorm er førende for alle statlige nybygg. Normen er omstridt, blant annet på universiteter og høgskoler.

Les alle Khrono sine saker om åpne kontorlandskap

Flere norske universitetsbygg blir bygget etter den nye statlige standarden som innebærer maks 23 kvadratmeter per ansatt.

Samtlige steder er det sterke reaksjoner fra de ansatte mot åpent landskap eller det som i dag blir kalt aktivitetsbaserte arbeidsplasser.

Disse institusjonene får nye bygg

NTNU - Teknologibygget ved NTNU og hele det nye campus.

NMBU- Den nye Veterinærhøgskolen i Ås.

UiT - Det nye bygget for lærerutdanningen.

UiO - Det nye bygget for Livsvitenskap.

OsloMet - Mulig ombygging i campus Pilestredet og eventuelt nybygg i Lillestrøm.

HVL- Kronstad 2: Bygget kan stå ferdig i 2020, skal være på over 14.000 kvadratmeter, og huse om lag 2.000 studenter og 450 tilsatte.

Les også: Opprør fra nord til sør mot modeller for åpent landskap

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS