Velkomstseremonien for nye studenter foregår tradisjonen tro på St.Hanshaugen. Foto: John Hughes/HiOA

Studiestart i sus og rus

Studiestart ved HiOA nærmer seg med øltelt og festing som en viktig del av velkomsten for de nye studentene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag arrangeres det et stort møte om semesterstart i Pilestredet. I neste uke er det tilsvarende møte på Kjeller.

På sin nettside skriver HiOA: «For å få en fantastisk studietid anbefaler vi deg å nyte studiestarten til det fulle. Gå ut, ha det gøy og opplev så mye som mulig av det Høgskolen i Oslo og Akershus har å tilby!»

For mye fest

Ikke alle synes velkomsten foregår på en måte som er en akademisk institusjon verdig. En av dem er Bjørn Riiser, som var lærer på sosialarbeiderutdanningen ved HiOA i 31 år. Han er nå pensjonist, men bor midt mellom Pilestredet og St.Hanshaugen og er årlig vitne til festingen som utspiller seg i området.

 – Norges største høgskole midt i hovedstaden har behov for å styrke sin anseelse som seriøs kunnskapsbedrift og samfunnsaktør. Dagens fadderstyrte introuker bidrar ikke synlig til dette, skriver han i et innlegg i Khrono.

For å få en fantas=tisk studie=tid an=befaler vi deg å nyte studie=starten til det fulle!

HiOAs nettside

Studiestart med fadderuker er et arrangement som i stor grad foregår i regi av høgskolen. Det er noen få sentrale arrangementer, blant annet velkomstseremonien på St.Hanshaugen 13. august og foreningsdagen, der studentforeninger og andre presenterer sine tilbud til studentene i Pilestredet og på Kjeller. Mesteparten av aktivitetene foregår likevel desentralisert i regi av de forskjellige instituttene og 13 lokale fadderstyrer.

Nytt av året er at høgskolen koordinerer mer av aktivitetene og også står som arrangør av fadderkurs for studenter, etterat Studentparlamentet tidligere hadde denne oppgaven.

Ikke bare øl

Læringsmiljøansvarlig Tord Øverland i Studentparlamentets arbeidsutvalg kan godt forstå at noen reagerer på alkoholbruken under studiestart, og mener det er viktig at arrangementene ikke har fokus på alkohol. Studentparlamentet har bare ett arrangement under årets studiestart - grillkonserten som foregår i det såkalte ølteltet som settes opp på øvre del av Campus Pilestredet.

– Vår holdning er at det er aktivitetene som skal være i fokus, ikke alkoholen. Det selges alkohol i teltet, men vi har vakter som passer på at den ikke tas med utenfor gjerdene, sier han.

Tord Øverland han mener at drikking ikke er noe stort problem, ihvertfall ikke på de sentrale arrangementene.

– Mesteparten av aktivitetene under studiestart foregår lokalt på instituttene, og det varierer mye hvor omfattende opplegg de forskjellige har. Det er også forskjellig kultur for festing rundt omkring, sier han.

Han understreker at det er viktig med et inkluderende læringsmiljø, og dette gjelder også under studiestart.

– Det er viktig med en god studiestart for alle. Det genererer også gode klasser og har mye å si for trivselen, sier han.

Selv hadde han en positiv opplevelse av studiestart da han begynte på ergoterapiutdannelsen for snart tre år siden.

– Jeg fikk et godt førsteinntrykk og kom i en god klasse. Det var viktig for meg da jeg flyttet til Oslo og begynte å studere her, og noe av grunnen til at jeg fortsatt er i Oslo, sier bergenseren.

Tar seg ikke godt ut

HMS-leder ved HiOA, Wilfred Mørch, mener at overdreven alkoholbruk ved studiestart ikke tar seg godt ut, ikke minst fordi det er mange internasjonale studenter ved høgskolen. Han sier imidlertid at situasjonen har bedret seg de siste årene.

– Ledelsen sentralt har tatt opp dette med fakultetene, som har tatt det til seg. Det har ført til en reduksjon i alkoholbruken, sier han.

Studiestartkoordinator ved HiOA,  Gurminder Kaur, sier at alkoholbruk er et av temaene som tas opp på fadderkursene.

– Vi snakker om hvordan kan være en god fadder, blant annet hvordan unngå drikkepress og være inkluderende. Mitt inntrykk er at fadderne virker reflekterte rundt sin rolle, sier hun.

Skal være storveis

Rektor Kari Toverud Jensen sier at det er viktig å ha sosiale samlinger under studiestart for å skape gode relasjoner som ikke er ekskluderende. Derfor stiller rektoratet opp og griller og serverer under grillkonserten som i år arrangeres torsdag 15. august.

– Det sosiale er viktig, men i det første møtet med nye studenter er vi opptatt av å formidle høgskolens verdier - at vi krever mye av studentene, at vi skal utfordre dem og de skal utfordre seg selv og plassere seg selv i en sammenheng. Ikke minst vil vi at de skal stille spørsmål, være nysgjerrige og ha forventninger til oss også, sier hun.

– Er det et problem at det blir for mye fyll og fest ved studiestart?

– Det skal være lov å ha det gøy, men det må ikke bli ekskluderende. Det viktigste for oss er uansett å motivere studentene, gi dem noe å strekke seg etter og få dem til å føle at det er storveis å studere her, sier hun.

I år har ledelsen ved høgskolen tatt et større ansvar for arrangementene rundt studiestart, og det er opprettet en stilling som fadderkoordinator. Tre team arbeider med henholdsvis informasjon, velkomstseremoni og fadderopplegget.

– Vi vil ha høy kvalitet på studiestarten og et fadderopplegg som er faglig godt, samtidig som det sosiale ivaretas, sier rektor.

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS