Det finnes løsninger for de som ikke allerede har firern i matematikk i boks og samtidig gjerne vil bli lærer. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Det finnes løsninger for de som ikke allerede har firern i matematikk i boks og samtidig gjerne vil bli lærer. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Ikke la deg stoppe av en 3-er

— Både privatisteksamen og forkurs er gode redningsplanker for de som ikke har 4 i matte og vil bli lærer, sier studieleder Vibeke Bjarnø, som minner om at privatistfristen er mandag 1. februar.

Regjeringen har skjerpa karakterkravene for opptak til grunnskolelærer- og lektorutdanningene fra og med opptaket 2016 og krever 4 i matematikk. 

Men karakterkravet skaper også hodebry for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han er bekymret for at man kan se en nedgang i søkertallene grunnet kravet. Og det i en tid der behovet for nyutdannede lærere er større enn noen gang.

Les også: Nye mattekrav gir hodebry

På denne bakgrunn er alle høgskoler og universitet som tilbyr lærerutdanning pålagt å tilby alle søkere som ikke har 4, men likevel 3 eller bedre i matematikk, et forkurs i sommer.

Mange som lurer

VG skrev denne uken om studenten Maria Helle som har delt historien sin med lesere av studentavisen Studvest:

For Maria Helle (18) er drømmejobben å bli lærer. Men hun er en av mange som sliter med matematikk. Regjeringens nye krav om å ha karakteren 4 for å bli lærer, kan knuse drømmen hennes.

— Jeg blir veldig inspirert av å se at folk jeg hjelper med skolearbeidet, forstår noe eller klarer å løse en oppgave. Jeg har også sett en del lærere som ikke er engasjert i elevene. En slik vil jeg ikke bli, mitt mål er å bli en lærer som ser elevene og hjelper dem til å forstå, sier Maria Helle fra Bergen til VG.

— Vi trenger Maria

På lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) responderer de slik på historien til Maria:

— Vi trenger lærerstudenter som Maria, sier studieleder på lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Vibeke Bjarnø (bildet over).

— Det er viktig å ikke gi slipp på drømmene sine pga en 3-er i matematikk. Det er flere muligheter og én er å melde seg opp til ny eksamen som privatist i den videregående skolen. Men husk, fristen for oppmelding er allerede førstkommende mandag 1. februar, sier Bjarnø.

Bjarnø mener kanskje at for mange vil det å prøve å ta opp eksamen være en mindre stressende løsning enn det å søke seg til forkurset alle som har lærerutdanning skal tilby til sommeren.

— Jeg tror svært mange potensielle søkere til lærerutdanningene helt fint vil klare en 4-er ved egeninnsats og gjennomføring av ny eksamen. Skulle en trenge hjelp finnes det en rekke aktører på det private markedet som tilbyr alt fra «inn med teskje»-kurs til mer selvstendige nettbaserte kurs, sier Bjarnø.

Hun minner også om at hvis du trenger råd og veiledning ta kontakt med aktører i det private markedet eller rådgiver ved den videregående skolen du går på, eventuelt har gått på.

Bare å søke med 3 i matte

— Hvis du oppfyller det gamle kravet med 3 i matematikk er det bare å søke om opptak til lærerutdanningene. Du vil da få tilbud om et forkurs i regi av lærerutdanningsinstitusjonene, sier Bjarnø og legger til:

— Undervisningen vil foregå som enkeltsamlinger med oppstart i slutten av juni. Kurset avsluttes med en nasjonal eksamen første uka i august. Myndighetene og universitets- og høgskolesektoren arbeider nå med å få detaljene på plass. 

Usikkerhet gjennom sommeren

Bjarnø peker på at utfordringen for studentene ved forkurs-løsningen er at de først rett før studiestart egentlig vet om de får lov til å begynne på utdanningen eller ikke, men hun har likevel tro på at de skal klare å løfte mange studenter opp til nødvendig nivå.

— Vi holder for tida på med å få på plass et tilbud. I mine 18 år i lærerutdanning har jeg sett hvor mye mange utvikler seg gjennom lærerutdanninga, sier Bjarnø og legger til:

— Det er faktisk heller ikke bare en ulempe å selv ha slitt med et fag når en skal ut å lære det bort. Det å forstå hva elever ser som utfordrende er viktig for å bistå dem i læring, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS