koronatiltak
Lærerstudenter må til pers — slik vil regjeringen avlaste koronaslitne lærere
— Vi er selvfølgelig åpne for å diskutere dette nå og er også villige og interesserte i å bidra, sier dekan.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke forankret hos hverken universiteter, høgskoler eller fagforeninger, men kunnskapsminister Guri Melby (V) er fast bestemt på om å få gjennomført hennes ferske tiltak.
Nemlig å sende flere lærerstudenter ut i skolene som avlastning, skriver VG.
— Mange lærere er slitne etter månedsvis i en ekstraordinær situasjon. Derfor tenker vi å bruke vesentlig flere studenter i jobb i skolene for å gi lærerne støtte og avlastning, sier Guri Melby til VG.
— En god idé å utforske
Dekan ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet, Sarah J. Paulson, hadde selv ikke fått med seg det helt ferske forslaget da Khrono tok kontakt.
— Vi er selvfølgelig åpne for å diskutere dette nå og er også villige og interesserte i å bidra dersom vi kan komme frem til gode løsninger, sier dekan ved Fakultetet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet, Sarah J. Paulson til Khrono.
Hun forteller at de allerede i vår bidro og kom frem til gode løsninger i samarbeid med skoleeiere om alternative former for praksis og eventuelle muligheter til å bidra med avlastning.
— Det er en god idé å utforske dette, men det er et komplisert bilde og flere ulike hensyn og behov må ivaretas. Også studentene og deres studieprogresjon, sier Paulson.
Paulsons dekankollega ved Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett ved Høgskulen på Vestlandet, Asle Holthe, leser forslaget som om at regjeringen ønsker studentene inn som vikarer.
— Jeg ser ikke dette som om at regjeringen ønsker å utvide praksis. Om studentene har en jobb ved siden av studiene, så er det et forhold mellom student og skoleeier. Så jeg ser ikke på dette som en erstatning av studieaktiviteten, sier Holthe til Khrono.
— Men om regjeringen tar kontakt og spør dere om å se på dette?
— Vi får eventuelt se på det når det kommer, om hva som da eventuelt faller bort. Men det må vi komme tilbake til, sier Holthe og legger til:
— Det er viktig å understreke at vi per dags dato har 1300 studenter ute i praksis i både barnehager og skoler som nå er viktige ressurser. Praksisen gjør at de kan hjelpe til i en vanskelig situasjon. Så jeg mener vi allerede bistår.
Mener det er viktig at det ikke går utover studiene
Også lederen for Pedagogstudentene, Elise Klungtveit, synes også ideen er god, men understreker også at det er ting som må på plass før en slik ordning kan settes ut i livet.
Blant annet at inntektsgrensen for studenter i Lånekassen kan fravikes midlertidig.
— Det blir jo også viktig at denne praksisen og ekstraordinære innsatsen ikke går utover studiene, men kan kombineres med studiene og samtidig blir en del av relevant praksis, sier Klungtveit til VG.
Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, mener at det nå er nødvendig at noe gjøres.
— Situasjonen er slik at enten må det settes inn flere mennesker i skolen, eller så må tilbudet reduseres. Hvis ikke er jeg redd korthuset vil kollapse. Situasjonen er så prekær at jeg tror vi må være åpne for å slippe til lærerstudenter i skolen, sier Handal til VG og beskriver arbeidspresset i skolen som mye større enn mange er klar over.
Han forutsetter at tiltaket blir tidsbegrenset knyttet til pandemien og at det lages systemer for at studenter ikke bringer med seg smitte inn i skolene.
Kan være aktuelt også med andre studenter
Regjeringens mål om å holde skolene åpne, har kostet. Ulike smittevern-nivåer, hjemmeskole, karantene-usikkerhet og redsel for smitte er blant faktorene som har gjort jobben svært krevende.
Nå leter Kunnskapsdepartementet etter løsninger og flere lærerstudenter inn i skolen er blant dem.
Men Melby sier at hun er åpen for at også andre studenter enn lærerstudentene kan være aktuelle.
— Jeg er åpen for at også andre studenter enn lærerstudenter, for eksempel innen barnevern og miljøarbeid bør kunne trekkes inn i skolene i tiden fremover. Mange studenter har mistet ekstrajobbene sine de siste månedene. Jobb i skolen vil også være en kjærkommen erstatning for mange, sier Melby til VG.
Når VG spør om ikke studentene kan oppleve at for mye jobbing vil gå utover studiene, svarer Melby slik:
— I motsetning til mange ekstrajobber vil denne praksisen være super-relevant i hvert fall for lærerhøyskolestudentene. Nå er det viktigste at de har mye å bidra med. Vi trenger flere hoder og hender i skolene, understreker Melby.