Hovedbygget for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som fra høsten 2017 ikke får lov å gi ekstrapoeng til gutter som vil studere til veterinær. Hen det kan bli åpnet for samme ordning igjen fra 2018. Foto: NMBU Foto: Jeanette Brun
Hovedbygget for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som fra høsten 2017 ikke får lov å gi ekstrapoeng til gutter som vil studere til veterinær. Hen det kan bli åpnet for samme ordning igjen fra 2018. Foto: NMBU Foto: Jeanette Brun

Får ikke lov til å kvotere menn inn på veterinær

NMBU har fått lov til å kvotere inn menn på både veterinær- og dyrepleierutdanningen i over ti år. Nå snur Kunnskapsdepartementet, og sier dette ikke er i tråd med loven.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Praksisen med å gi tilleggspoeng til menn som søker veterinær- og dyrepleierutdanning ved NMBU har vist seg ikke å være i tråd med likestillingsregelverket. Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

I opptaket til høyere utdanning i 2017 vil det derfor ikke bli gitt slike tilleggspoeng, skriver På Høyden. 

Avslag for psykologiutdanningene

Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Oslo (UiO) fikk tidligere i år avslag fra Kunnskapsdepartementet om å kvotere inn menn på sin profesjonsutdanninger i psykologi, selv om de har godt over 70 prosent kvinner på utdanningene. 

Les også: 

Stortingsrepresentant Marianne Aasen sendte derfor et skriftleg spørsmål til barne- og likestillingsminister Solveig Horne. I svaret fra Horne går det fram at likestillingsloven bare åpner for positiv særbehandling av menn i særlige tilfeller. Hun varslet kunnskapsministeren om feilen, og ba han se nærmere på saken. 

Nå har Kunnskapsdepartementet sett at dette ikke er i tråd med det gjeldende likestillingsverket og trekker tilbake ordningen med tilleggspoeng for menn på de to utdanningene ved NMBU.

— Jeg har undersøkt om det er mulighet for å kunne gi tilleggspoeng også ved opptaket denne sommeren, men dessverre er det ikke mulig innenfor gjeldende regelverk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Kan bli lov fra neste år

I den nye likestillings- og diskrimineringsloven foreslår regjeringen en kjønnsnøytral bestemmelse om positiv særbehandling slik at det blir lik adgang til positiv særbehandling av kvinner og menn.

Les mer: Regjeringen åpner for å kvotere inn menn på høyere utdanning

Hvis Stortinget vedtar den foreslåtte bestemmelsen, betyr det at Kunnskapsdepartementet kan gi adgang til å gi tilleggspoeng til både kvinner og menn. 

Regjeringen vil også følge opp Stortingets anmodning om å utrede tilleggspoeng til det underrepresenterte kjønn.

— Vi setter i gang en slik utredning nå for å finne ut om det skal gis tilleggspoeng til menn ved opptak til utdanninger med svært skjev kjønnsbalanse fra opptaket sommeren 2018. Da vil vi igjen vurdere veterinær- og dyrepleierutdanningen, sier Røe Isaksen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS