menneskerettighetspris

— Kvinner har fått et bedre liv på grunn av hennes mot

Kaffeentreprenøren Marcelline Budza er tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for 2020.

Marcelline Budza er vinneren av UiOs menneskerettighetspris 2020.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag annonserte Universitetet i Oslo at årets menneskerettighetspris går til agronomen, entreprenøren og grunnleggeren av kaffekooperativet Rebuild Women's Hope, Marcellina Budza.

Kooperativet hjelper kvinner i Den demokratiske republikken Kongo med å oppnå økonomisk selvstendighet gjennom opplæring til å bli kaffeprodusenter.

Budza har arbeidet for å forsvare menneskerettigheter og styrke kvinner og har gjort det mulig for mange kvinner å gjenvinne økonomisk uavhengighet og bli aktive deltakere i samfunnet og økonomien, skriver Universitetet i Oslo.

— Kvinner har fått et bedre liv på grunn av hennes mot

Rektor Svein Stølen mener arbeidet til Budza utgjør en stor forskjell for det krigsherjede landet.

– Budza arbeider aktivt for å sikre kvinners rettigheter i et samfunn preget av konflikt og undertrykkelse. Siden oppstarten i 2013 har mer enn 5 000 kvinner fått et bedre liv på grunn av hennes mot og harde arbeid. Det er en stor glede å gratulere Budza med UiOs menneskerettighetspris, sier Stølen til Uniforum.

Menneskerettighetsprisen er et honorar på 10 000 euro og et litografi av den kjente norske kunstneren Frans Widerberg, som var regnet som en av landets fremste fram til han døde i 2017.

Startskuddet for Oslo Peace Days

Også African Students Association er glade for å se lederen for dette initiativet vinne prisen.

— Kvinner som Marcelline Budza er ryggradene i grasrotbevegelser som kjemper for å løfte og skape muligheter for kvinner, og hun fortjener anerkjennelsen for det viktige arbeidet hun gjør, sier politisk rådgiver Rahwa Tilahun Yohaness til Uniforum.

Prisutdelingen er startskuddet for Oslo Peace Days, som arrangeres digitalt denne uka.

Arrangementet er et samarbeid mellom UiO, Det Norske Nobelinstitutt, Nobels Fredssenter, Oslo kommune og Institutt for fredsforskning (PRIO).

Powered by Labrador CMS