500 må gå i Køben

Over 500 personer må slutte i jobbene sine ved Københavns Universitet etter store innsparinger.

Publisert Oppdatert

Den danske regjeringen kutter budsjettene for forskning og utdanning. Dette er bakgrunnen for at Københavns Universitet fram mot år 2019 skal spare 300 millioner kroner i året, skriver Universitetsavisen.dk og saken er gjengitt i På Høyden.

Slutpakker og oppsigelser
255 ansatte har valgt å ta sluttpakke og gå fra stillingen sin frivillig. 209 ansatte blir oppsagt. 69 ubesatte stillinger inndras, 61 ansatte får stillingen redusert.

Oppsigelsene er et ledd i en kuttplan som samlet sett fjerner over 500 stillinger ved universitetet.

De største kuttene skjer på fakultetene Science og Sund som mister henholdsvis 225 og 152 stillinger.

Ansatte demonstrerer
Sist uke har ansatte ved Københavns Universitet demonstrert mot kuttene. Misnøyen med måten oppsigelsene blir gjennomført på har også vært stor. Ledelsen meldte 3. februar fra om hvor mange som må slutte i hver avdeling. Deretter gikk det 6-8 dager før alle de berørte tilsatte ble varslet.

Tilsatte reagerer kraftig på at de måtte vente i en uke før de fikk klarhet i egen framtid på arbeidsplassen. Tillitsvalgte forteller at usikkerheten går ut over produktiviteten.

Frykter lavere kvalitet på forskning og undervisning
Ifølge Universitetsavisen.dk frykter flere ansatte at kuttene i administrasjonen fører til at de vitenskapelig tilsatte må bruker mer tid på å utføre administrative oppgaver selv. Dette vil gå ut over forskning, undervisning og formidling. Samtidig reduseres bruken av ressurskrevende undervisning som laboratorieøvelser, feltarbeid og gruppeundervisning.  

Dette er ikke den første kuttrunden ved Københavns Universitet. I 2010 skulle budsjettet kuttes med 70 millioner kroner. Da mistet 82 personer jobben, mens 35 personer tok sluttpakke og gikk frivillig.  Også på slutten av 90-tallet var det en større kuttrunde ved institusjonen.

– Effektivisert inn til beinet!
Nynne Christiansen er en av de tillitsvalgt ved Biologisk institutt. Hun er provosert av utdannings- og forskningsminister Esben Lunde Larsen uttalelser om kuttrunden.

– Han sier at nå er det universitetenes tur til å effektivisere. Vi har jo ikke gjort annet enn å effektivisere de siste årene. Vi har effektivisert inn til beinet! sier hun til Universietsavisen.dk.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS