— Når den tidligere kunnskapsministeren har gått til Næringsdepartementet, så håper jeg det kan bli et godt samarbeid oss imellom og at næringslivet kommer mer på banen når det gjelder forskning, sier statsråd Iselin Nybø (V). Foto: David Engmo

Har ikke opplevd sextrakassering verken som student eller politiker

Ny statsråd. Statsråd, Iselin Nybø (36), har gått fri fra ubehagelige metoo-opplevelser, både som student, advokat og politiker. Hun tror at en av de viktigste grunnene til dette er at hun ikke drikker alkohol.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kom nyheten om at både statsråden og regjeringen snur, og går inn for å lovfeste studenters rett til tilgang til et studentombud.

Hovedbegrunnelsen er den verdensomspennende #metoo-kampanjen, og ikke minst alle rapporter om seksuell trakassering i akademia som også er kommet for en dag de siste månedene.

Khrono møter statsråden rett etter at nyheten om at regjeringen lovfester studenters rett til ombud er kjent. Hun har knapt hatt tid til å sitte ned på kontoret etter at hun ble utnevnt, men tar seg tid til en prat med Khrono i foajeen, hvis det er det det heter, i enden av en av Kunnskapsdepartementets korridorer.

Ingen ubehagelige opplevelser

— Du snur i saken om lovfestet studentombud, blant annet på grunn av #metoo-kampanjen. Har du selv hatt noen ubehagelige opplevelser som student eller i politikken?

Hun må tenke seg litt om, men ikke lenge.

— Nei, jeg har faktisk ikke det. Men nå var jeg russ i 2000, og da var det ikke så mye oppmerksomhet rundt dette.

— Men du var jusstudent i Bergen...?

Jeg drikker ikke alkohol, og dermed havner jeg ikke så lett i slike utsatte situasjoner.

Iselin Nybø

— Ja, men det skjedde ikke noe ubehagelig for min del der heller. Nå var jo jeg student før kvalitetsreformen, så det var minimal kontakt mellom foreleser og student på den tiden, sier hun.

Drikker ikke alkohol

Men 36 år gamle Iselin Nybø har befunnet seg i flere utsatte miljøer, hvis man skal tro #metoo-kampanjen. Både advokater og politikere har rapportert om flere alvorlige saker med seksuell trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep. Heller ikke hennes eget parti har gått fri for dette.

I Sverige har 6000 advokater skrevet under metoo-oppropet #medvilkenrätt.

— Kan hende har jeg ikke tatt signaler, sier Nybø, men legger til en annen forklaring som hun tror er viktigere:

— Jeg drikker ikke alkohol, og dermed havner jeg ikke så lett i slike utsatte situasjoner, sier hun.

— Er det noen spesiell grunn til at du ikke drikker alkohol?

— Jeg liker det bare ikke, svarer hun.

Maktutredning

Nybø mener at #metookampanjen har vært generelt bra, og bra for universitets- og høgskolesektoren, og i utgangspunktet stiller hun seg ikke avvisende til en maktutredning i akademia.

— Jeg var student før kvalitetsreformen, så det var minimal kontakt mellom foreleser og student på den tiden, sier Iselin Nybø. Foto: David Engmo

— Det vil være bra med fokus på slike skeive maktforhold som vi har i akademia og som vi ikke har vært flinke nok til å snakke om. For meg er det viktig at alle i universitets- og høgskolesektoren skal ha en hverdag fri fra seksuell trakassering, og det gjelder både ansatte og studenter, sier hun.

«Byråkratiet skjelver»

Den nyutnevnte statsråden for forskning og høyere utdanning har travle dager i Kunnskapsdepartementet. Ikke bare skal hun lære seg kodene på alle nye telefon-og ipad-dingser hun har fått, men hun skal også lære seg at hun har et solid byråkrati og en stab som kan serve henne med det meste.

— Jeg har ennå ikke vent meg til at jeg har masse folk rundt meg som kan skrive innlegg for meg, for eksempel. Jeg er ikke vant til dette. Nå skal jeg snart i Stortinget og snakke. Jeg tar det på sparket, og byråkratiet skjelver, ler Nybø.

Siden utnevnelsen har hun både deltatt på statsministerens toppmøte der høyere utdanning og forskning var tema, og på presentasjonen av NOKUTs studiebarometer mandag denne uka. Hun har også vært på besøk hos ulike høyere utdanningsinstitusjoner, som Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet.

Ikke først og fremst fusjoner nå

— Jeg har lyst til å reise mye rundt, det er så mange kloke hoder i det langstrakte landet vårt. Det er viktig for meg å treffe institusjonene, og jeg er glad for at jeg har fått flere invitasjoner allerede, sier hun som skal til Bergen denne uken.

— Men du har ikke med deg noe budskap om flere fusjoner, verken til Volda eller andre?

— Fusjoner og flere sammenslåinger er ikke det som står øverst på listen nå. Nå må strukturen få ro til å sette seg litt. Men hvis Volda skulle finne seg en fusjonspartner så vil vi jo ikke si nei, sier hun og legger til at hun gjerne lytter til utfordringene til de mindre høgskolene som fortsatt ikke har funnet noen fusjonspartner.

Vurderer UH-loven

Men Nybøs forgjenger, Torbjørn Røe Isaksen, satte likevel i gang flere ting før han gikk av som statsråd. Dagen før statsrådsskiftet møtte han hele universitets- og høgskolesektoren på departementets årlige kontaktkonferanse.

Der varslet han blant annet at de skulle sette ned en arbeidsgruppe som skal vurdere systemet for dimensjonering av høyere utdanning, samt en full gjennomgang av universitets- og høgskoleloven. Det blir Nybøs oppgave å sette ned disse utvalgene.

— Hva er det som er så galt med dagens universitets- og høgskolelov?

— Forrige statsråd varslet en bred gjennomgang av UH-loven for å se om det var behov for endringer eller oppdateringer. Regjeringen er opptatt av sektorens autonomi og da er det alltid nyttig å gjennomgå regelverket for å se om det er noe som bør endres. En bør starte en slik runde med et åpent sinn og det skal vi også ha i denne saken. Det er viktig at sektoren kommer med innspill slik at vi får et bredt grunnlag for å vurdere eventuelle endringer, sier hun.

Debatt om foretaksmodell

Jeløya-erklæringen fra den nye trepartiregjeringen har også satt seg fore å utrede om foretaksmodellen bør innføres i universitets- og høgskolesektoren, på linje med i helseforetakene landet rundt.

— Har dere tenkt å teste ut foretaksmodellen?

— Nei, nei - vi kan jo ikke teste ut den, da vil det jo være så godt som umulig å reversere eventuelt, sier hun - og legger til:

Jeg er positiv til en utredning om foretaks-modell, men la oss ikke konkludere før fakta er på bordet.

Iselin Nybø

— Jeg har registrert at noen er begeistret for foretaksmodellen, mens andre er skeptiske, så dette forslaget om en utredning har skapt reaksjoner på begge sider. Og jeg elsker debatter, og rundt dette vil det bli mange gode debatter, sier hun.

— Men hva mener du selv om foretaksmodell - er du for eller imot?

— Det er dumt å utelukke noe som helst. Jeg er positiv til en utredning om foretaksmodell, men la oss ikke konkludere før fakta er på bordet, sier hun.

Mer «good looking» statsråd

Kunnskapsdepartementet er blitt delt etter Isaksen, der kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) har fått ansvar for med barnehagene, grunnskolen og videregående - pluss et nytt ansvarsområde: integrering. Og Iselin Nybø har ansvar for forskning og høyere utdanning.

Venstrestatsråden satt i det som da het Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i forrige stortingsperiode, men et dårlig valg for Venstre gjorde at hun falt ut av Stortinget og ble uten fast plass. Men en ministerpost er vel ingen dårlig erstatning for skatteadvokaten fra Randaberg i Rogaland.

— Hvordan vil sektoren merke forskjellen på at det er en venstrestatsråd og ikke en høyrestatsråd som har ansvaret for høyere utdanning og forskning?

— Vel, er ikke jeg litt mer «good looking» enn min forgjenger, fleiper hun fra sofaen.

— Men har du en like morsom instagramkonto som forgjengeren din?

— Nei, jeg er jo ikke på instagram i det hele tatt, innrømmer hun.

— Men spøk til side: Min forgjenger hadde ansvar for alt fra barnehager til forskning. Jeg håper at sektoren vil merke at de har fått en egen statsråd som kun har ansvar for forskning og høyere utdanning, sier hun.

Samarbeid med Isaksen

— Og Venstre har jo lovet at 3 prosent av BNP skal gå til forskning...?

— Ja, vi har tapt noen kamper og vunnet noen kamper. Vi forholder oss nå til det parlamentariske grunnlaget og Jeløy-erklæringen som er samarbeidsplattformen, sier hun, og legger til:

— Men når den tidligere kunnskapsministeren har gått til Næringsdepartementet, så håper jeg det kan bli et godt samarbeid der og at næringslivet kommer mer på banen når det gjelder forskning, sier hun.

— Studentene? Vil de merke noen forskjell? Du har jo spist kake med NSO flere ganger etter ulike budsjettforlik i perioden før dere nå sitter i regjering?

— Jeg regner også med at studentene husker hvem det var som fikset 11 måneders studiestøtte, mer fokus på psykisk helse og flere studentboliger, ramser hun opp, før hun avslutter:

— Studentene vet at jeg elsker kake.

Les også: Ønsker Nybø velkommen

Fakta

Tre kjappe til statsråd Nybø

Hva gjør du når du ikke driver med politikk og bare skal slappe av?

— Da baker jeg. Jeg er veldig glad i gjærbakst. Eller så driver jeg med en form for håndarbeid som strikking eller hekling. Eller så ser jeg på netflix.

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

— Jeg liker godt å lese, men jeg kan ikke peke på en bestemt bok som har gjort størst inntrykk. Jeg leser bøker for underholdningens skyld og jeg liker veldig godt romaner som er satt i en historisk kontekst der vi kan følge livet til karakterene over flere år og gjerne over flere generasjoner.

Har du hatt en god kulturopplevelse i det siste?

— Som politiker er jeg så heldig at jeg får kulturelle opplevelser med jevne mellomrom. Det er ofte kulturelle innslag i forbindelse med middager og konferanser og senest på en middag i Tromsø i forrige uke fikk jeg gleden av en liten minikonsert.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS