Høyskolen Kristiania endrer sine frister etter tap i retten
Eidsivating lagmannsrett avslo Høyskolen Kristianias anke etter tap i tvistesak mot student. Nå vil privatskolen endre oppsigelsesfristene sine.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I fjor høst vant en 22 år gammel kvinne mot Høyskolen Kristiania i en tvistesak i Nedre Romerike tingrett. Hun saksøkte skolen fordi hun mente at det ikke var rett av skolen å kreve skolepenger, selv om hun sa opp studieplassen seks dager etter oppsigelsesfristen.
Som følge av dette, skal privatskolen gå gjennom kontraktsvilkårene sine.
— Høyskolen er i gang med en revidering av kontraktsvilkårene, og planlegger nye utmeldingsfrister fra studiestart 2017. I det arbeidet vil vi skyve på fristen 1. juli og sette den til et senere tidspunkt, skriver studiedirektør Aleksander Nikolic i en epost til Khrono.
Blir kritisert
I rettsavgjørelsen fra Nedre Romerike tingrett blir privatskolen kraftig kritisert.
Høyskolen er i gang med en revidering av kontrakts-vilkårene, og planlegger nye utmeldings-frister fra studiestart 2017
Aleksander Nikolic
«I det hele tatt fremstår det som urimelig at studenter blir ansvarlig for hele studieavgiften ved oppsigelse før skolestart, og i hvert fall før resultatene fra Samordna Opptak foreligger 20. juli, står det i dommen.
Etter rettens syn, har ikke høgskolen vist at det foreligger et reelt og rimelig behov for en slik betalingsforpliktelse knyttet til en så tidlig oppsigelsesfrist».
Høyskolen Kristianias anke til Eidsivating lagmannsrett ble forkastet.
Første tilfelle
Da Khrono snakket med Kristiania Høyskole sist høst, fortalte finans- og økonomidirektør Pål Nakken at de tar til seg det som står i dommen.
Ifølge Nakken er det ikke flere som har saksøkt skolen rundt dette med oppsigelsesfrister, og han er heller ikke redd for at flere vil gjøre det samme.
— Hvis noen kontakter dere og forteller at de har vært i akkurat samme situasjon som saksøkeren - vil de få penger tilbake eller må de gjennom en like lang prosess om 22-åringen?
— Vi er opptatt av likebehandling av alle våre studenter, og eventuelt nye henvendelser vil bli behandlet i henhold til våre retningslinjer, skriver Nakken i en e-post til Khrono.
(Foto: Skjermbilde fra Kristiania.no januar 2017)
— Urimelig før Samordna Opptak
Det er Forbrukerombudet som skal kontrollere kontraktsvilkårene hos de private høgskolene. I 2011 ba Kunnskapsdepartementet Forbrukerombudet om å utrede hva som var rimelige oppsigelsesfrister.
— Forbrukerombudet konkluderte med at som et utgangspunkt vil oppsigelsesfrister satt til en tidligere dato enn Samordna opptak være å anses om urimelig overfor studentene. Kunnskapsdepartementet har videreformidlet Forbrukerombudets brev til de private høyskolene, sier Toril Johansson ekspedisjonssjef i Universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet.
Forbrukerombudet skriver også følgende på sine nettsider: «Forbrukerombudet anbefaler at skolenes oppsigelsesfrister settes tidligst slik at studenter skal ha tid til å ta stilling til eventuelle studietilbud via Samordnet opptak.».
Fleksibel kontrakt
Khrono har kontaktet samtlige 17 private høgskoler i landet. 15 av dem har svart på Khronos forespørsler (se faktaboks). Ifølge informasjon de har utgitt, er det bare Høyskolen Kristiania som ikke har fulgt Forbrukerombudets råd fra 2011. Khrono er ikke kjent med om de andre private høgskolene endret sin praksis i 2011, eller om de har hatt den samme hele veien.
Norges Dansehøyskole har opptaksprøver hver vår, og har fleksible oppsigelsesfrister.
— Studentene må signere en ettårskontrakt alt fra en til tre måneder etter opptaksprøven, men hvis de kommer i juli og sier at de har kommet inn på for eksempel sykepleie eller en skole i utlandet, er det greit for oss. Men møter de opp til skolestart august, må de betale for hele semesteret, sier Ann Kristin Norum, rektor ved Norges Dansehøyskole.
Vil sikre forutsigbarhet
På spørsmål fra Khrono om hvorfor Høyskolen Kristiania ikke fulgte rådene fra Forbrukerombudet i 2011, svarer studiedirektør Aleksander Nikolic følgende:
— Høyskolen har hatt en dialog og vært i møter med Forbrukerombudet hvor kontraktsvilkårene ble gjennomgått. Det ble den gang ikke stilt spørsmål ved våre oppsigelsesfrister, skriver han.
Khrono har vært i kontakt med Forbrukerombudet og de bekrefter at de for en tid tilbake var i kontakt med høgskolen.
I en e-post skriver også Nikolic følgende:
— Bakgrunnen for at høyskolen har utmeldingsfrister er for å sikre forutsigbarhet og kvalitet i forhold til leveransen høyskolen har mot studentene. Høyskolen baserer sin høyskoledrift på at studentene overholder sine betalingsforpliktelser og frister som avtalt. Dersom en student vurderer å studere ved et annet studiested må vedkommende si fra seg sin studieplass innen 1. juli. Studenten vil da bli registrert som sluttet, og være fri for videre betalingsforpliktelse, skriver studiedirektøren.
Økonomisk tap
I noen tilfeller har Forbrukerombudet myndighet til å kreve at kontrakter blir endret, dersom overtredelsen er grov nok ut fra deres skjønn. Det har ikke Forbrukerombudet gjort i dette tilfellet.
— Forbrukerombudets anbefaling er at skolenes oppsigelsesfrister settes tidligst slik at studenter skal ha tid til å ta stilling til eventuelle studietilbud via Samordna Opptak. Ved avbestilling både før og etter skolestart bør elevens økonomiske ansvar være begrenset til skolens faktiske økonomiske tap ved avmeldingen. Skolen har en tapsbegrensningsplikt. Ved for eksempel å ta inn nye studenter vil skolen kunne unngå å lide et økonomisk tap, eller iallfall begrense tapet, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet, og legger til at det er en skjønnsmessig vurdering om de skal endre kontrakter til private skoler.
Kunnskapsdepartementet opplyser til Khrono at de er kjent med at saker rundt oppsigelsesfrister fra private høgskoler har vært aktuelle fra tid til annen, men de fører ingen oversikt over antallet saker.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!