Forskningsrådet
Kritiker mente han er i ferd med å kveste Forskningsrådet. Endringene har ikke vesentlige virkninger, svarer Borten Moe
Ola Borten Moe har svart på spørsmål i Stortinget om de foreslåtte endringene i Forskningsrådet.
Kunnskapsdepartementet vil endre måten de styrer Forskningsrådet på. Men det er uenighet om hvor stor praktisk betydning endringene faktisk får.
Blant annet foreslår departementet at Forskningsrådet ikke lenger skal ha egne vedtekter, men at disse skal flyttes over i en ny instruks. Det foreslår også at styret ikke lenger skal oppnevnes av Kongen i statsråd, men av Kunnskapsdepartementet. I tillegg vurderer det å gjøre styret mindre. Saken er ute på en begrenset høring.
Redaktør for bladet Forskningspolitikk sa til Khrono at han mistenker at departementet «er i ferd med å kveste Forskningsrådet» og redusere det til et direktorat. Forskningsleder Espen Solberg i Nifu så dette som en «bevisst strategi for å få mer kontroll og styring over Forskningsrådet».
Spørsmål i Stortinget
Stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H) har stilt skriftlig spørsmål i Stortinget til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) om saken:
«Hvordan er utredningsinstruksen fulgt opp i arbeidet med endringer i forskrift om vedtektene til Norges forskningsråd?»
Utredningsinstruksen skal sikre at offentlige tiltak utredes godt nok, og at de er «velbegrunnede og gjennomtenkte». Den inneholder seks spørsmål en utredning skal besvare, blant annet «hva er problemet og hva vil vi oppnå» (se faktaboks). Jønnes begrunnet spørsmålet med at det «er viktig å avklare hvilke prinsipielle spørsmål som er avklart, samt få en redegjørelse av de positive og negative virkningene av endringene som vurderes gjort.»
Til Khrono utdyper hun:
— Vi tenker nok at de prosessene som nå er satt i gang medfører ganske store endringer for Forskningsrådet. Derfor er det interessant å vite hvordan instruksen er fulgt.
Hun sier hun er opptatt av at Forskningsrådet har et velfungerende styre, at de har gode rammevilkår og er til beste for norsk forskning.
— Derfor er jeg interessert i hvilke vurderinger som er gjort og hva som ligger til grunn for de endringene som nå foreslås.
Slik svarer Ola Borten Moe
Men i svaret sitt sier Ola Borten Moe at endringene han foreslår for Forskningsrådet har begrenset betydning:
«Etter departementets vurdering er ikke forslaget om endringer i forskrift om vedtekter til Norges forskningsråd av en slik karakter at det reiser viktige prinsipielle spørsmål eller har vesentlige virkninger», sier han.
Borten Moe viser videre til at bestemmelsene i dagens vedtekter i stor grad videreføres og integreres i en ny virksomhets- og økonomiinstruks:
«Departementet ønsker å tydeliggjøre, forenkle og samle relevante bestemmelser som regulerer Forskningsrådet ett sted. Verken virksomhetens formål eller hovedoppgaver vil endres».
Hvor mange styremedlemmer det skal være, vil departementet vurdere i lys av høringsinnspillene, sier han.
Kari-Anne Jønnes er ikke sikker på om hun er enig i at de foreslåtte endringene vil ha begrenset betydning. Og hun har skrevet et nytt spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om hvordan utredningsinstruksen skal forstås.
Hun viser til at det står at utredninger skal stå i forhold til virkningene av foreslåtte tiltak. Og hun lurer på om dette betyr at minimumskravene til en utredning kan fravikes, eller om de seks grunnleggende spørsmålene alltid skal besvares.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut