tyskervits-saken
Krever krystallklart svar om vitsing fra UiB
I fjor varslet Forskerforbundets Steinar Vagstad toppledelsen ved UiB om kritikkverdige forhold ved Psykologisk fakultet, uten at noe skjedde.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det virker som at hangen til å utmåle straff uten lov og dom, men basert på hva ledelsen føler, øker. Mer autoritær ledelse, rett og slett, sier Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen (UiB), Steinar Vagstad i et intervju med Universitetsavisa.
Det gjelder den såkalte «tyskervits-saken», der en student følte seg mobbet og trakassert etter at psykologiprofessor Larsen i en forelesning kom med en tyskervits.
Denne saken ble offentlig kjent via Khrono 26. juni i år - 10 måneder etter at den ble omvarslet av studenten via Si fra-systemet.
Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen mener de har ligget lavt i denne saken, fordi de har oppfattet at medieoppmerksomhet var et problem for studenten som sa ifra.
Men når studenten selv har valgt å gå ut i media (Bergensavisen), oppfatter Vagstad det som et klarsignal til å gjøre det samme.
- Les også Khronos kronologiske gjennomgang av saken: Dette er tyskervits-saken
Vagstad varslet også
Vagstad hevder det går an å fortelle en alternativ varslingshistorie i «tyskervits-saken».
I fjor varslet nemlig Vagstad selv toppledelsen ved UiB om kritikkverdige forhold ved Psykologisk fakultet på vegne av foreleser Svein Larsen, på bakgrunn av at Larsen hadde fått forbud mot å vitse om tyskere på forelesningene.
— Ingenting skjedde. Arbeidstilsynet gjør det klart at hvis du ikke blir hørt internt når du varsler og forholdet ikke blir rettet opp, så er det fullt innenfor å varsle eksternt, for eksempel i media. Studentens ønske om å bli skjermet mot offentlighet kan ikke overstyre Larsens rett til å varsle om kritikkverdige forhold, sier han til Universitetsavisa.
Vagstad sier han har forståelse for at hele saken har vært ubehagelig for studenten, men også for foreleseren. Han mener universitetets «surrete behandling» har vært belastende for begge.
På onsdagens Dagsnytt 18 på NRK sa Vagstad at han synes det er greit at studenten fikk økonomisk kompensasjon om det er «fordi universitetet har dritt seg ut».
— Bør få et krystallklart svar
Steinar Vagstad mener UiB nå må ta stilling til om det er innenfor eller utenfor å spøke om tyskere på forelesning.
— Her bør vi få et krystallklart svar, og svaret er for meg innlysende: Larsen hadde helt til i sommer forbud fra arbeidsgiver mot å vitse om tyskere på forelesninger, han har fått et ullent svar fra fakultetet om at de har gått bort fra det, men de har ennå ikke sagt at det er er innenfor, sier Vagstad.
På Dagsnytt 18 onsdag sa rektor ved UiB, Dag Rune Olsen at de kunne håndtert denne saken bedre «både i dialog med den ansatte og studenten».
På spørsmål fra Universitetsavisa om uttalelsene til Larsen er innafor eller utenfor, svarer Dag Rune Olsen at han vil tro at grunnlovens bestemmelse om rett til fri ytring har forrang i denne saken og at en tyskervits dermed er innenfor lovens rammer.
«Det jeg er opptatt av som rektor er snarere hva som skaper et godt læringsmiljø og det må studentene nødvendigvis få være med på å definere».