Koronavirus: Universitetet i Agder avlyser stort arrangement
Flere universiteter begynner å sette igang tiltak for å begrense koronasmitte. Samtidig utelukker ikke Helsedirektoratet at utdanningsinstitusjoner kan bli stengt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Denne saken blir oppdatert fortløpende med ny informasjon som er relevant for universiteter og høgskoler)
Mandag 9. mars
Det årlige arrangementet som samler 1.200 videregående elever på Universitetet i Agders campus i Kristiansand er avlyst på grunn av koronavirus-situasjonen.
Det melder universitetet på sine egne nettsider.
– Vi ønsker å være føre var og har derfor valgt å avlyse årets utgave av Åpen dag. Vi beklager til alle videregåendeelevene og andre som hadde gledet seg til å besøke Campus Kristiansand, men vil ikke risikere at spre smitte over hele Agder, sier rektor Sunniva Whittaker.
I stedet vil universitetet invitere til et digitalt opplegg. Noen foredrag vil gjøres tilgjengelig via videoinnhold og de planlegger å holde et nettmøte hvor potensielle studenter kan få svar på sine spørsmål.
Norske helsemyndigheter har foreløpig ikke gått inn for generelle anbefalinger om å avlyse arrangementer, men lar lokale myndigheter vurdere dette selv, kom det frem under en orientering fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet mandag.
Ved Universitetet i Sørøst-Norge er rundt 140 personer tilknyttet optometristudiet i Kongsberg satt i hjemmekarantene. Det skriver Laagendalsposten.
Årsaken er at en student på studiet har været på reise i et område med påvist koronasmitte.
Fredag 6. mars
Under Helsedirektoratet sin daglige pressekonferanse på fredag kom det fram at Helsedirektoratet vurderer om det kan være aktuelt å stenge skoler og barnehager i Norge, ifølge TV 2.
Etter det Khrono erfarer gjelder dette også universiteter og høgskoler i landet.
Vi jobber jo blant annet i åpne landskap ved praksisklinikken vår, så dette er noe som er under kontinuerlig vurdering.
Pål Barkvoll
— Det ligger i saken at vi må vurdere det. Men det har ikke vært aktuelt fram til nå, sa fagdirektør Svein Lie, ifølge TV 2.
Så langt har de ikke lagt noen retningslinjer om skoler, barnehager eller andre utdanninginstitusjoner skal stenges. På spørsmål hvor terskelen for stenging bør gå understreket han at det er noe som gjøres i kontakt med kommunen og de lokale helsetjenestene der.
— Vi overlater til kommunen å ta avgjørelsen slik situasjonen er nå, sa Lie.
Universitetet i Agder innfører karantene
Universitetet i Agder (UiA) meldte fredag kveld at de har innført karantene for ansatte, studenter og besøkende til universitetets campuser og studiesteder som har vært på reise og kommer hjem fra områder med vedvarende spredning av koronavirus.
Karantenen varer i 14 dager, slik Folkehelseinstituttet anbefaler.
Full beredskap
Flere universitet er nå i full beredskap.
Dekan ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Pål Barkvoll, utelukker ikke at situasjonen kan føre til at de må stenge ned deler eller hele fakultetet som følge av koronasmitte. Fakultetet har satt beredskap.
— Vi jobber jo blant annet i åpne landskap ved praksisklinikken vår, så dette er noe som er under kontinuerlig vurdering, sier Barkvoll til Khrono.
Han understreker at de håper å slippe, og at de er føre var.
I en epost til studenter og ansatte på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, skriver Barkvoll at det vil bli satt igang flere tiltak som øker smittevernberedskapen ved fakultetet.
Blant annet innebærer det både arbeidsrestriksjoner for ansatte og studenter og eventuell hjemmekarantene.
— Det er overkant 30 med arbeidsrestriksjoner, folk som nå jobber hjemmefra. Vi har også et fåtall i karantene, opplyser Barkvoll til Khrono.
Om man har hatt direkte kontakt med en person med mistenkt eller verifisert koronavirussmitte, eller man har oppholdt deg et risikoområde i de siste 14 dager, vil man bli satt i hjemmekarantene.
Han utelukker heller ikke at fakultetet kan stenge på grunn av viruset.
Forskningsrådet lyser ut millioner til forskning
Nå har også Forskningsrådet hasteutlyst inntil 30 millioner kroner til forskning i kampen mot viruset. Med frist den 16. mars kan alle forskningsorganisasjoner søke, skriver de på sine nettsider fredag.
Forskningen skal bidra til å evaluere behandling og gi systematisk kunnskap om spredningen og effektene av viruset, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
— Jeg er veldig glad for at Forskningsrådet i samarbeid med de regionale helseforetakene så raskt lyser ut midler til forskning på koronaviruset. Det kan gi oss viktig kunnskap for å håndtere lignende utbrudd i fremtiden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.
Forskningsrådet mener det er viktig å starte forskningen mens epidemien fortsatt er i en tidlig fase, og tidsplanen er stram.
— Vi mangler fortsatt mye kunnskap om koronaviruset. Vi vet blant annet ikke hvor smittsomt viruset egentlig er, hva som bidrar til spredning, hvilke risikofaktorer som påvirker spredning og sykelighet og hvor alvorlig infeksjonen er. Derfor trenger vi forskning som gir oss nødvendig kunnskap for å håndtere dette viruset på best mulig måte, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.
OsloMet og Universitetet i Bergen følger situasjonen
UiO er ikke det eneste fakultetet som følger med på smittesituasjonen, også på Universitetet i Bergen og OsloMet har de økt beredskapen.
— På vårt fakultet så følger vi de vanlige prinsippene for beredskapsprosedyrer. Rent konkret så forbereder vi oss på alle mulige scenarier, og vi er parate i tilfelle situasjonen skulle utvikle seg ytterligere. Vi har jevnlige møter på fakultetet og med studieadministrasjonen og tar de nødvendige forholdsreglene, forteller prodekan ved Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet, Ingrid Narum.
De siste tallene på antall smittende i Norge, viser at Vestland er det fylket som er hardest rammet av Koronaviruset, hvor det er registrert 22 smittede. Dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen, Per Bakke, forteller til Khrono at de følger situasjonen nøye.
— Vi har daglige møter om situasjonen med resten av universitetsledelsen. Studentene hos oss skal forholde seg på samme måte som det helsearbeiderne gjør. Jeg tenker da på det å være i beredskap når det gjelder eventuell mistanke om smitte, sier Bakke.
Bakke understreker at undervisningen foreløpig går som planlagt, men fortsetter;
— Utover det så har vi skjerpet inn en del som momenter som har med registrering å gjøre. Blant annet må alle som skal delta på arrangementer som samler over 50 personer melde fra om dette, slik at vi kan vurdere hvert enkelt tilfelle for seg. Det samme gjelder for reisevirksomhet, både privat og i jobb.
(Oppdatert 09.03 kl. 13.31 med ny informasjon fra UiA og USN)