revidert nasjonalbudsjett

«Komplett katastrofe for det norske folk»

Katastrofe, krise og urolig er blant beskrivelsene som blir brukt om revidert nasjonalbudsjett for kunnskapssektoren.

NMBU-rektor Curt Rice er blant dem som er ute på Twitter for å kommentere revidert nasjonalbudsjett.
Publisert Oppdatert

Revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem torsdag hadde flere nyheter for institusjoner som jobber med utdanning og forskning.

Hilde Gunn Slottemo, professor i historie ved Nord universitet, oppsummerer på Twitter med to av de største overskriftene som kom denne torsdagen. Styret i Forskningsrådet kastes og Ocean Space Centre utsettes. «En god og effektiv dag på jobben for Ola Borten Moe», skriver Slottemo.

I faktaboksen kan du se hovedpunktene fra budsjettet for sektoren.

Sterke reaksjoner

Kastingen av styret i Forskningsrådet og stillstand i bevilgninger til forskningsprosjekter, som Aftenposten meldte først torsdag, er blant det som høster sterkest reaksjoner i sosiale medier. Vi har samlet et knippe av dem. NMBU-rektor Curt Rice syns det er vanskelig å tolke den nyheten som annet enn en «komplett katastrofe for det norske folk».

Fakta

Forslag til revidert nasjonalbudsjett 2022

Hovedpunktene i forslag til revidert nasjonalbudsjett 2022:

  • NTNUs campusprosjekt bes stoppet. De må revurdere planene, får på langt nær bruke 11,9 milliarder slik den forrige regjeringen la opp til.
  • Byggingen av Ocean Space Centre i Trondheim er utsatt til 2025, første byggetrinn skulle vært klart i 2024.
  • Vikingtidsmuseet får ikke den ekstra milliarden de ønsker seg.
  • Styret i Forskningsrådet kastes. Stillstand i bevilgninger til forskningsprosjekter.
  • Universitetet i Stavanger får verken opprette hel eller delt medisinutdanning.
  • 100 nye studieplasser til Politihøgskolen.
  • 25 millioner til atomenergiforskning.
  • 50 millioner til utgifter ved praksisreiser for helse- og sosialstudenter.
  • 10 millioner ekstra til havforskning.
  • Livsvitenskapsbygget får utvidet ramme fra 11,8 til 12,4 milliarder, under sterk tvil.

Kilde: Revidert nasjonalbudsjett

— Altså, jeg mener at kunnskap er nøkkelen for å utvikle samfunnet. Og kunnskap er nøkkelen for å realisere Hurdalsplattformen. Jeg vil gjerne høre en tydelig visjon fra statsråden om hva han vil med høyere utdanning og forskning. Jeg vil at han skal gå bort fra det tunge fokuset på økonomi og begynne å fokusere på innhold, utdyper Rice overfor Khrono.

Hagen: Urolig

Heller ikke på andre siden av landet finner vi en fornøyd rektor. Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen, kommenterer dette slik på Twitter:

«Krise for forsknings-Norge», skriver Rebekka Borsch på Twitter, avdelingsdirektør for kompetanse og innovasjon i Næringslivets handelsorganisasjon.

Krise er en beskrivelse Espen D. H Olsen, professor ved OsloMet, også tar i bruk på Twitter.

Lind: Alvorlige nyheter

Forskerforbundet er også bekymret for konsekvensene til Forskningsrådet blir.

– Dette er alvorlige nyheter for norske forskere. Tildelingsprosenten fra Norges Forskningsråd er allerede lav, og det er lagt ned en enorm arbeidsinnsats i søknader til årets utlysning. Nå settes i verste fall verdifulle prosjekter som har kommet gjennom et trangt nåløye på vent, med de negative konsekvensene det får for både forskerne og for samfunnet, sier Guro Lind, leder i Forskerforbundet, i en pressemelding.

Utsetter i Trondheim

En annen overskrift denne torsdagen er at det nå er bestemt at Ocean Space Center utsettes til senest 2025.

— Å stoppe Ocean Space Centre viser mangel på forståelse for betydningen av forskning. Det er kanskje dyrt å bygge nå, men det er sannsynligvis mye dyrere å vente, sa Lise Lyngsnes Randeberg, konstituert leder i Akademikerne, i en pressemelding da nyheten sprakk.

Dekan Ingrid Schjølberg ved NTNUs Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk er blant dem har reagert på Twitter.

I tillegg til Ocean Space Center fikk NTNU en annen dårlig nyhet: De må revurdere campusplanene. Borten Moe har tidligere varslet at prosjektet måtte bli billigere. NTNU-Rektor Anne Borg kaller det ingen god dag for universitetet.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er heller ikke fornøyd med budsjettet for studentene. Slik kommenterer NSO-leder Tuva Todnem Lund det reviderte budsjettet for studentene:

Politiker reagerer også

Nestleder i Miljøpartiet de Grønne (MDG), Arild Hermstad, mener det er bekymringsfullt at at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) velger å kaste hele styret i Forskningsrådet.

— I Forskningsrådet sitter det jo ekstremt mange folk med ulik kompetanse. De trenger kontinuitet. Forskningsrådet styrer over enormt mange og store pengesummer, og da er det viktig med forutsigbarhet.

— Jeg mener dette er veldig uheldig. Man får inntrykk av at Borten Moe har et behov for å sende et signal til universitets- og høgskolesektoren. Litt sånn It's my way or the highway. Alle må danse etter min pipe. Jeg tror ikke det er best for universiteter og høgskoler med ensretting og tydelig overstyring fra en statsråd. Borten Moe vil ikke få gode resultater på den måten.

Hermstad understreker at MDG er for god økonomistyring, og han mener at Borten Moe selvsagt er i sin fulle rett til å styre.

— Men det virker som om han har et veldig stort markeringsbehov, og et litt for stort ego i møte med den sektoren han skal styre. Det bekymrer meg, sier han.

— Har dere tenkt å prøve å gjøre noe med dette?

— Vi har god dialog med studentorganisasjonene og folk i sektoren. Vi har ikke vurdert ennå om vi kommer til å stille spørsmål i Stortinget, men det er naturlig for oss å vurdere det, sier han.

tøre vil diskutere

Statsminister Jonas Gahr Støre har trolig fått med seg at det har kommet reaksjoner. Ifølge NTB har de kommet blant annet fra Arbeiderpartiet i Trøndelag.

– Jeg har allerede bedt om møte med partiledelsen, for dette er alvorlig, sier Trondheim-ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen.

Til NTB sier statsministeren at han er villig til å diskutere saken i Stortinget.

– Det er vi alltid. Jeg er for Ocean Space Centre. Vi skal ha det, sier Støre til NTB.

– Jeg er en av de sterkeste støttespillerne for Ocean Space Centre. Jeg har vært det i alle år. Regjeringen er for. Dette ønsker vi. Dette trenger vi, sier Støre.

– Men samtidig har vi sagt at store offentlige byggeprosjekter har vist et fellestrekk de siste årene. De sprekker, blir for dyre, og det er utfordringer med kostnadskontroll. Da er det ofte klokt å ta en fot i bakken og gjennomgå det, fastholder han.

(Endringslogg: Lagt til sitater fra Arild Hermstad 12.05 kl 15.47)

Powered by Labrador CMS