spesielle koronaregler
Kommunen innnførte strenge karanteneregler, snudde etter protester
Bergen kommune ville innføre karantene for alle nærkontakter. Både jussprofessorer og andre reagerte, og fredag ettermiddag snudde kommunen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Disse karantenereglene kan man bare ignorere, for de er ikke gyldige, sier jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen.
Han mener altså at studenter som er usikre på om de kan gå på eksamen eller reise hjem til jul, kan se bort fra de nye karantenereglene Bergen kommune innførte torsdag: Nemlig å behandle alle smittetilfeller som omikrontilfeller, som i tur utløser egne isolasjon- og karanteneregler.
Marthinussen sier det Bergen kommune, med smittevernoverlegen i spissen, nå gjør er å lage sin egen tolkning av den nasjonale covid-forskriften.
Dette er i strid med det som står i forskriftsteksten, Folkehelseinstituttets tolkning og hvordan alle andre kommuner i hele landet tolker forskriften, ifølge professoren.
— Slik kan man ikke holde på. Bergen kommune bare fortsetter, når du tror de ikke kan gjøre noe verre. Det er ingen som slår Bergen kommune i å gjøre sprø ting i denne pandemien, sier Marthinussen.
Både NRK og Bergens Tidende har omtalt saken, som har fått mye oppmerksomhet.
Så kom endringen
Og Bergen kommune holdt ikke på. Noen timer etter at flere medier skrev om saken, og etter at omegnskommunene sa at de ikke ville følge de strenge reglene, snudde byrådet. Fredag ettermiddag skriver BT at byrådet vil vedta å forskriftsfeste de samme lokale karantenereglene som omegnskommunene, ifølge byrådsleder Roger Valhammer.
Dette blir nå karantenereglene i Bergen:
- Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til person med påvist korona skal i karantene i ti dager, men man kan teste seg ut på dag syv. Dette gjelder alle aldre, uavhengig av vaksinestatus.
- Øvrige nærkontakter følger nasjonale regler.
- Ved mistanke om omikron følger man nasjonale regler.
— Man kan begynne å lure på om noen i kommunen har sluttet å tenke
Bergen kommune kommuniserte ut at innbyggerene har plikt til å følge isolasjons- og karantenereglene som gjelder for omikron-smitte, og at man dermed kan bli straffet om man bryter de.
Det mener Marthinussen og også hans kollega, jussprofessor Eirik Holmøyvik, at kommunen ikke har hjemmel, altså lov, til å gjøre.
— Her har kommunen gått for fort frem. Skal man ha hjemmel i den nasjonale forskriften, så må de dokumentere bedre for at det i de fleste tilfellene her i Bergen skal være snakk om omikron. Det er vanskelig å se at dette er et vedtak og at det skal være gyldig, sier Holmøyvik.
Marthinussen supplerer:
— Kommunene har mye handlingsrom i den nasjonale smittevernloven, men de må da vedta en forskrift og vurdere forholdsmessigheten i hvorfor Bergen må ha strengere tiltak enn andre. Det har de ikke gjort, sier Marthinussen.
I og med at de nye karantenereglene ikke er forskriftsfestet, så kan hvem som helst velge å gi blaffen i det, slik som Haukeland sjukehus nå har valgt å gjøre. Også fra skoleverket kom det reaksjoner.
— Det store paradokset er at den viktigste årsaken til at man strammer inn på reglene er press på helsetjenester, men så lager man altså karanteneregler som på kort sikt gjør det mye verre. Man kan jo begynne å lure på om noen i kommunen har sluttet å tenke, sier Marthinussen.
Han og kollega Holmøyvik er i gang med å skrive en korona-jussbok, og sier at Bergen kommune får et helt eget kapittel for seg selv.
— Forvirringen gjør ikke situasjonen bedre
Leder for studentparlamentet, Thomas Helland-Hansen, sier til Khrono at det er stor forvirring blant studentene rundt de nye reglene som kommunen nå har innført.
— De nye reglene skaper en lavere terskel for at studenter som skal hjem til jul havner i karantene. Forvirringen rundt tiltakene gjør ikke situasjonen stort bedre, den skaper ytterligere usikkerhet for studenter i en allerede krevende situasjon, sier Helland-Hansen.
Han sier at reglene skaper større usikkerhet og frykt blant studentene for å bli smittet og dermed havne i en lang karantene.
For slik reglene kommunen nå ber innbyggerne følge, kan man potensielt havne i karantene i 10 dager om man er nærkontakt til en som er smittet.
— Mange studenter har allerede bestilt tog- og flybilletter hjem til jul, og da er det ikke spesielt hyggelig å bli fortalt at man må i karantene rett før hjemreisen og midt i eksamensperioden, sier Helland-Hansen.
Studentlederen mener det er vanskelig å ta stilling til det jussprofessorene sier om at reglene er ugyldige, og at man dermed kan gi blaffen i den 10 dager lange omikron-karantenen.
— For oss er det viktig at studentene følger de gjeldende retningslinjene. Vi vet at studentene tar smittevern seriøst, og vi har alle et felles mål om å reise hjem til jul, sier Helland-Hansen.
Mener man kan be kommunen om erstatning
Jussprofessorene Marthinussen og Holmøyvik forstår fortvilelsen som rår blant studentene.
— Og studentene er allerede på felgen, sier Holmøyvik.
Marthinussen sier på sin side at de som ikke tørr å bryte reglene, i frykt for å bli straffet, faktisk kan be Bergen kommune om erstatning.
— Og det kan bli dyrt. Jeg tror ikke vanlige folk vil gjøre det, men bedrifter som kanskje mister nøkkelpersonell som følge av disse reglene, og dermed vil gå på et stort økonomisk tap, kan fort hende vil vurdere søksmål. Dette fordi reglene er så åpenbart ugyldige, sier Marthinussen. Han legger til:
— Du kan jo ringe politiet å høre hvordan de vil håndheve dette. Jeg tror nok de vil svare at dette er noe de ikke kan forholde seg til.
Byrådet i Bergen melder nå at de vil komme med en presisering av reglene i løpet av dagen.
Sak oppdatert 10.desember kl 15.26 etter at byrådet i Bergen endret egne regler