Det finnes ikke et mer alvorlig tema for studentene enn klimakampen, skriver Martine Tennholm, Marie Sivertsen og Tonje Nilsen. Foto: SP UiT
Det finnes ikke et mer alvorlig tema for studentene enn klimakampen, skriver Martine Tennholm, Marie Sivertsen og Tonje Nilsen. Foto: SP UiT

At Norsk studentorganisasjon skal tie om klima henger ikke på greip

Klima. Vi kan ikke tenke oss noe bedre enn at klimakrisen skal bli en overhengende sak for Norsk studentorganisasjon, svarer tre studentledere ved UiT Norges arktiske universitet.

Publisert Oppdatert

Å nekte Norsk studentorganisasjon (NSO) å snakke om klima, men samtidig påstå at det er en stor utfordring, henger ikke på greip. Klima og miljø er viktig og det finnes ikke et «men» i verden som kan rettferdiggjøre det motsatte. Uten studenter er klimakampen et slag vi aldri vil vinne.

Det er feil å påstå at politikerne skal løse klimakrisen.

Martine Tennholm, Marie Sivertsen og Tonje Nilsen

I Khrono 15. mai skriver UiT-parlamentsleder Daniel Hansen Masvik og påtroppende sentralstyremedlem i NSO, Pia Danielsen, at NSO ikke kan snakke om klimakrisen, fordi det finnes mange andre viktige temaer for studenter.

Det finnes ikke et mer alvorlig tema for studentene enn klimakampen. Både for våre framtidige barn, og fordi det er vi som har løsningen på klimakrisen. Vi som studenter er nøkkelen til å utvikle samfunnet til å kunne håndtere globale utfordringer, og da skulle det bare mangle at vi har et fokus på klima og miljø. Å sikre bærekraft er studentenes oppgave og ansvar.

Vi må ikke vokte oss for klimaengasjement, slik innleggsskriverne mener. Vi må omfavne det som vår tids viktigste oppgave, og bruke det i kampen mot klimagassutslipp. Og det er ingen som er mer relevante til å løse klimautfordringene enn unge studenter. Det er vi som skal oppfinne morgendagens teknologi og finne løsningene på klimakrisa.

Innleggsskriverne er redde for at klimakrisen skal bli en overhengende sak for NSO. Vi i arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved UiT Norges arktiske universitet kan ikke tenke oss noe bedre. Satt på spissen vil vi ikke ha noen jordklode å leve på uten en løsning på klimautfordringene. Den løsningen er tenkelig at kommer fra kloke hoder i studentmiljøet.

Det er grenser for hva politikere skal bestemme over enkeltmennesker, det er vi enige i. Men det å sette munnkurv på NSO og si at grensen for politikk går der klimakrisa begynner er farlig tenkning. Grensen for politikk skal gå der politikere bestemmer tull over enkeltmennesker. Den skal aldri gå der vår tids største utfordring begynner.

Det er krisemaksimering å tro at NSO skal bli det samme som et politisk parti. Det er en påstand uten realitetsorientering. NSO er en studentorganisasjon av og med studenter. Både i dag, men også i framtiden. Da må det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi ser på utdanningsinstitusjonene som steder der klimakrisen skal løses, ikke ties.

Det er feil å påstå at politikerne skal løse klimakrisen. Klimakrisen løses av dyktige mennesker, forskere og utviklere. Flertallet i Studentparlamentet ved UiT og NSOs landsmøte har sagt at klima og miljø er viktig. Påtroppende sentralstyremedlemmer som ikke vil arbeide for det grasroten i studentmassen vil, er antakelig sentralstyremedlemmer vi kunne vært foruten.

NSO er ikke et politisk parti og ikke en miljøorganisasjon. NSO er, og skal være, den organisasjonen som tar framtidens utfordringer på alvor, finner løsningene og sikrer en bærekraftig framtid. Uten studenter er klimakampen et slag vi aldri vil vinne. Da er det feil medisin å tie klimadebatten i studentmiljøet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS