Magne Bartlett Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Det er ingen oljekrise i akademia

— Påstanden om at en utdannelse innenfor petroleum er det samme som å bli utdannet til arbeidsledighet er i beste fall feil, skriver Magne Bartlett fra Studentorganisasjonen i Stavanger, i sitt svar til Jonas Nilsen fra Grønn liste i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Det er Oljekrise i akademia», skrev Jonas Nilsen fra Grønn Liste ved Universitetet i Oslo her i Khrono. Påstanden hans baserer seg på tallene fra hovedopptaket til Samordna opptak. 

En ting er riktig som Nilsen skriver. Det har vært svake søkertall til petroleumsrelaterte utdanninger i år. Det er derimot ikke unaturlig, og ei heller noen krise. Premisset Nilsen legger til grunn om at studenter velger vekk oljen fordi det er en gammeldags og miljøfiendtlig næring er naivt. Det reflekterer simpelthen bare den konjunkturnedgangen oljebransjen har gjennomgått de siste to årene.

Dersom man ser på tall fra bransjen selv så tyder det aller meste på at det vil være behov for ingeniørkompetanse i oljebransjen i løpet av de neste tre til fem årene, altså den tiden det tar å fullføre et bachelor- eller masterløp på normert tid. 

Ifølge prognoser fra Norsk olje og gass vil det være behov for 22.000 nye jobber i oljebransjen mellom 2018 og 2020, altså vil det sannsynligvis være jobber til de som begynner på petroleumsstudier høsten 2016. Påstanden om at en utdannelse innenfor petroleum er det samme som å bli utdannet til arbeidsledighet er i beste fall feil. 

La oss ikke glemme at petroleumsforskning har ført med seg mye teknologi som har vist seg å være anvendbar også utenfor oljebransjen. Subseateknologi anvendes innenfor en rekke områder blant annet for å vedlikeholde offshore vindmøller.

Vi trenger flinke folk til å jobbe i oljebransjen i lang tid framover og vi trenger teknologi fra oljebransjen for å komme oss gjennom det grønne skiftet.

Magne Bartlett

Norwegian Pumpes & Pipes anvender rør og pumpeteknologi fra oljesektoren innenfor medisin for å behandle pasienter med hjerte- og karsykdommer. I tillegg jobber IT-selskaper som tidligere har hatt oljeindustrien som hovedkunde nå med å gjøre sine løsninger anvendelige i Smartby-satsinger noe som har blitt en suksess i blant annet Glasgow. 

Virkeligheten er med andre ord mer nyansert enn det bildet Nilsen maler i sitt leserinnlegg. Teknologi fra oljesektoren er en del av løsningen på klimautfordringene og dermed en viktig del av det grønne skiftet. Da blir det for snevert å si at vi ikke trenger at universiteter og høyskoler som satser på olje og gass.

Vi trenger flinke folk til å jobbe i oljebransjen i lang tid framover og vi trenger teknologi fra oljebransjen for å komme oss gjennom det grønne skiftet.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS