Flere menn får plass på psykologi
Psykologi. Både på NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen er det økning i antall menn som får plass på profesjonsutdanningen i psykologi.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I fjor kunngjorde forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) at mannlige søkere under 22 år får ett tilleggspoeng når de søker om plass på profesjonsutdanninga i psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Bergen (UiB).
I år var første gang tilleggspoenget trådte i kraft.
Opptakstall for 2019 viser en økning i antall menn som får tilbud om plass på profesjonsutdanningene både på NTNU, UiO og UiB.
Dette gjelder både søkere som kommer rett fra videregående og eldre søkere, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Størst vekst i Bergen
Størst er veksten på UiB. Der har det totale antall menn som får tilbud om studieplass ved profesjonsutdanningen økt fra 38 i fjor, til 49 i år. Det er en vekst på 29 prosent.
— Vi ser på denne veksten som svært positiv. Dette var det vi håpet på da vi innførte tilleggspoenget, sier Ørnulf Lillestøl, fakultetsdirektør ved Det psykologiske fakultet på Universitetet i Bergen.
Han legger til at de lenge har sett en trend med at andelen menn ved profesjonsstudiet har gått ned. Nå håper de kjønnskvoteringen kan bidra til å snu mønsteret.
— Vi tror denne tendensen er en spiral, og hvis vi klarer å snu den, kan vi holde oppe en positiv utviklingene i årene fremover.
Lillestølen understreker at en jevn kjønnsbalanse er viktig, ikke bare på selve profesjonsstudiet, men òg blant psykologtilbudet i hele samfunnet.
— Helsevesenet trenger psykologer av begge kjønn. Det vil alltid være sånn at noen av de som trenger psykologhjelp har en kjønnspreferanse, og det er viktig å sikre dette tilbudet, sier Lillestøl.
Svært fornøyde
På UiO har antallet økt fra 51 menn i fjor til 58 i år — en prosentvekst på tilnærmet 14 prosent.
Trine Waaktaar, utdanningsleder ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, sier de er fornøyde med veksten.
— Vi er veldig fornøyde med at ordningen med tilleggspoeng nå ser ut til å ha slått positivt ut på inntaket av mennlige studenter på profesjonsstudiet, sier Waaktaar til Khrono.
Hun legger til at dette lenge har vært viktig for instituttet.
— PSI har lenge vært opptatt av å sikre en bedre kjønnsbalanse i tilbudet av terapeuter for pasienter og familier som søker hjelp hos psykolog, sier Waaktaar.
På NTNU har antallet menn økt fra 25 i fjor til 29 i år. Det utgjør en vekst på 16 prosent. Økningen har funnet sted til tross for at tilleggspoengordningen kun gjelder i Oslo og Bergen.
— For tidlig å fastslå effekten
Dette er første gang UiO og UiB innfører kjønnspoeng på profesjonsstudiet for studenter som kommer rett fra videregående.
Vi er veldig fornøyde med at ordningen med tilleggspoeng nå ser ut til å ha slått positivt ut på inntaket av mennlige studenter på profesjonsstudiet.
Trine Waaktaar
Søkerne konkurrerer dermed om plassen i det som kalles førstegangsvitnemålskvoten.
— Det er viktig å ha psykologer og andre helsearbeidere av begge kjønn. Det er derfor positivt at UiB og UiO nå er i gang med å prøve ut bruken av kjønnspoeng for å øke andelen menn på studiet, sier Nybø i en pressemelding.
Hun legger til at det foreløpig er for tidlig å si sikkert hvordan dette vil slå ut på sikt, men at slike forsøk kan gi mer kunnskap.
Ved UiB har 24 menn fått tilbud om opptak i førstegangsvitnemålskvoten, altså kvoten hvor menn får ett tilleggspoeng. I fjor var dette tallet 17.
Dermed har tilleggspoenget ført til at sju flere mannlige studenter nå har fått plass ved profesjonsutdanningen i Bergen.
Ved UiO har 25 menn fått tilbud om opptak i førstegangsvitnemålskvoten. Dette er òg sju mer enn i fjor.
— Det er for tidlig å fastslå om kjønnspoengene har en god effekt eller ikke. Vi har satt i gang et arbeid for å undersøke effekten av tilleggspoeng generelt, og jeg venter på resultatene av denne rapporten før vi kan vurdere om vi trenger mer kunnskap eller må sette i verk andre tiltak, avslutter Nybø.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!