Iselin Nybø vil ha flere gutter inn i «jentefag» og flere jenter inn i «guttefag». Foto: Siri Øverland Eriksen

Tiltak på mange fronter for å endre tradisjonelle kjønnsvalg

Kjønn og utdanningsvalg. — Vi bor i verdens mest likestilte land, likevel velger de unge like tradisjonelt som man alltid har gjort. Vi må komme videre og endre disse mønstrene, mener statsråd Iselin Nybø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken kom Statistisk sentralbyrå (SSB) med et nytt faktahefte og en ny pressemelding om høyere utdanning. Nye tall viser at i alle landets kommuner er det nå et flertall av kvinner med høyere utdanning. 59 prosent av de som tar høyere utdanning er kvinner, langt flere gutter velger altså fagutdanning eller velger bort høyere utdanning overhode.

Fakta

Økonomiske tiltak rettet mot bedre kjønnsfordeling

870.000 kroner til OsloMet for å forske på hvordan øke andelen menn som vil bli lærere i grunnskolen. Midlene er en del av en større pakke på ti millioner kroner som ble fordelt i slutten av oktober til lærerutdanninger for å rekruttere flere søkere til grunnskolelærerutdanningene.

2 millioner fra Kunsnkapsdepartementet og barne- og likestillinsgdepartementet til å rekruttere flere menn til å bli helsearbeidere, grunnskolelærere og barnehagelærere

Regjeringen har økt støtten med 1 million kroner til 3,5 millioner kroner i 2019 til prosjektet «Jenter og teknologi.»

Les også: Antall studenter på økonomifag doblet på 17 år, humaniora taper

Når man ser på kjønnsfordelingen blant de som tar utdanning, viser den også stor skjevhet.

På naturvitenskaplige og tekniske fag er det flest gutter, innen lærerutdanningen og helse- og sosialfag er det stor overvekt av kvinner.

— Kan du skjønne at det fortsatt er slik i verdens mest likestilte land, spør Iselin Nybø.

2 millioner til rekruttering av menn

Hun forteller at hun sammen med Linda Hofstad Helland, barne- og likestillingsministeren, har lansert 2 millioner kroner til tiltak for å få flere menn til å velge utradisjonelt særlig rettet mot barnehagelærerutdanning, lærerutdanning og helse- og sosialfag i budsjettet for 2019.

Kan du skjønne at det fortsatt er slik i verdens mest likestilte land.

Iselin Nybø

— I tillegg kom vi jo med nesten en million til OsloMet her for kort tid siden for at de skulle se på tiltak for å få flere menn til å bli lærere.

På de siste området trekker Nybø fram at hun har fått endel innspill fra menn på akkurat det.

— Det har kanskje vært mye fokus på hvor viktig det er med omsorgsevner når man vil bli lærer for de minste barna, og ikke fullt så mye snakk om de spennende faglige utfordringer det er å være lærer for akkurat denne gruppen. Kanskje vi skal snakke de faglige utfordringene litt opp og snakke litt mindre om omsorgsdelen, selv om jo også det er viktig, trekker Nybø fram.

— Hvorfor så viktig?

— Profesjonene blir bedre når miljøene er likestilt. Arbeidsmiljøet og diskusjonene blir bedre når både menn og kvinner er godt representert. Dette gjelder jo også de mer tekniske fagene der det er for få kvinner. Men i tillegg så er det slik at barn og unge trenger gode rollemodeller av begge kjønn, det er en ekstra dimensjon rundt betydningen av å få bedre kjønnsfordelingen på utdanningen av barnehagelærere og grunnskolelærere, sier Nybø

Også opptatt av å bedre kvinneandel der de er få

Iselin Nybø trekker fram at selv om de akkurat nå er mest fokus på å få flere menn inn som lærere, barnehagelærere og helsearbeidere, er hun og regjeringen også opptatt av tiltak for å styrke jenteandelen på tekniske fag.

— Men igjen er jeg tilbake til det forunderlige at vi i vårt likestilte land fortsatt velger og tenker så tradisjonelt når vi skal velge oss yrker. Men vi jobber med mange ulike tiltak, og vi vil jo også i 2019 støtte tiltaket «jenter og teknologi», sier hun.

Hun trekker fram at man på NTNU har hatt mange ulike kampanjer, blant annet egne jentedager som har fungert bra, samtidig som man må jobbe kontinuerlig og langsiktig for at andelen ikke skal synke igjen.

— Dette er åpenbart en innsats vi må opprettholde og ikke en problemstilling vi kan slippe taket på, sier Nybø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS