Tidligere i våres mottok Inger Vagle og Ellen Møller, begge høgskolelektorer på HiOA, LOs likestillingspris. Prisutdeler var nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Anne Garvoll/LO

De valgte mannsyrker og får flere jenter til å gjøre som dem

Høgskolelektorene Inger Vagle og Ellen Møller var selv pionerer som kvinner i mannsdominerte yrker. Nå har de fått LOs likestillingspris for sin innsats for å få jenter til å velge utradisjonelt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vagle og Møller jobber ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) på Kjeller, og de er i godt selskap. Både Gro Harlem Brundtland og Anne-Cath Vestly har fått LOs likestillingspris før dem.

Tar doktorgrad

Prosjektet «Jenter i bil og elektro» er den konkrete grunnen til at Møller og Vagle fikk denne æresbevisning på vårens LO-kobgress. Prosjektet danner også utgangspunktet for Inger Vagle og Ellen Møllers doktorgradsarbeid. Dette foregår i et samarbeid mellom HiOA og Roskilde Universitet. De håper å få avlagt doktorgraden etter sommeren.

– Arbeidet vårt er et aksjonsforskningsarbeid, der vi ser på jenters mulighet for frie yrkesvalg ut fra en minoritetsvinkel. En viktig del av dette er å se på den norske modellens betydning, med et trepartssamarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene, forklarer de og sier med latter:

– Vi er veldig glade for at Siv Jensen har aktualisert den norske modellen for oss.

Når jenter har gjort et så tøft valg som å bli elektriker eller bilmekaniker, må arbeidsgiver sørge for å legge til rette for dem.

Inger Vagle

Rollemodeller

Både Inger Valge og Ellen Møller har selv gjort utradisjonelle valg og vært rollemodeller for jenter som vil inn i mannsdominerte yrker.

Vagle er elektroinstallatør og har drevet eget firma i mange år, mens Ellen Møller er utdannet bilmekaniker. Begge har i mange år undervist på Etterstad videregående skole, som har hatt spesielt fokus på å få jenter inn i fag som elektro og bil. Begge to har også tatt mastergrad ved Høgskolen i Akershus og senere forskerkurs.

De håper at prisen skal sette fart i arbeidet de har gjort gjennom prosjektet «Jenter i bil og elektro», som er et bedriftsutviklingsprosjekt der målet er å legge forholdene til rette for at jenter skal trives i utradisjonelle yrker. De to høgskolelektorene er veiledere i prosjektet, som Fellesforbundet, EL & IT Forbundet, Norges Bilbransjeforbund og Norsk Teknologi står bak.

Må opp i 20 prosent

– Det holder ikke med to eller tre prosent jenter på en mannsdominert arbeidsplass - vi må opp i minst 20 prosent for at flere jenter skal finne det interessant å begynne der. Når jenter har gjort et så tøft valg som å bli elektriker eller bilmekaniker, må arbeidsgiver sørge for å legge til rette for dem, sier de.

I 2012 var bare 2 prosent av søkerne til elektrofag på videregående skole (VG1) i Oslo jenter. På teknikk og industriell produksjon var 7 prosent av søkerne jenter.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) utgjorde kvinner 3 prosent av elektrikerne og 2 prosent av bilmekanikerne i Norge i 2010.

Fornøyd LO-leder

Da  prisen ble delt ut sa LO-leder Gerd Kristiansen følgende:

– Jenter i bil og elektro er kremen av partssamarbeid - og etterhvert trepartssamarbeid. I løpet av de fem årene prosjektet har pågått, har det skapt unike endringsprosesser. Vi har sett at tallet på jenter som har avlagt fagprøve i bil- og elektrofag har økt betydelig i perioden. Dette er en utvikling vi virkelig håper vil fortsette, sa Kristiansen.

Ifølge Utdanningsdirektoratet var det 61 jenter som avla fagbrev som elektriker i 2012, sammenlignet med 40 i 2008.

Totalt innen alle elektro- og bilfag var det 182 jenter som avla fagbrev i 2012, sammenlignet med 143 i 2008.

Jenter i bil og elektro

(Klikk på bilde for å aktivisere video om prosjektet)

I alt er 17 bedrifter i fire fylker med på prosjektet «Jenter i bil og elektro». Bedriftene har laget handlingsplaner for hvordan de kan bedre arbeidsmiljøet for at jenter skal finne det attraktivt å jobbe der, og for at de kvinnelige medarbeiderne skal trives. En viktig del av prosjektet er de tre jentenettverkene som er etablert med rundt 100 deltakere i hvert.

Tre av jentene som er med i nettverket er Kristine Jensen Wendt (21), Elena Flisvang (18) og Maria Cornelia (18), som alle tre har valgt elektrofag og jobber på byggeplass for YIT i Oslo.

– Det betyr veldig mye at vi er flere jenter på arbeidsplassen, i alt 16 i YIT i Oslo. Vi har fått et bra miljø, og har blant annet hatt jentelunsjer der vi kan ta opp hendelser som har skjedd og ting vil vil forbedre, sier Kristine Jensen Wendt.

Hun forteller at  ting som jentene ønsket forandringer på ble tatt opp og formidlet videre av HR-ansvarlig i bedriften, og at dette har fungert bra.

– Vi må si fra selv hvis det er noe, og det har vi gjort. Vi synes at guttene leser oss bedre nå, sier Elena Flisvang.

De understreker også hvor viktig det er å ha gode rollemodeller, som Inger Vagle, som to av dem har hatt som lærer på Etterstad videregående.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS