Flertallet av høgskolene mangler handlingsplan for likestilling
Likestilling. Nesten alle universitetene har aktive handlingsplaner for likestilling, men et stort flertall av statlige og private høgskoler har ikke slike planer på plass viser informasjon Kifinfo har hentet inn.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvert år oppdaterer kifinfo.no lista over hvem som har og da hvem som ikke har, handlingsplaner for likestilling og mangfold ved landets universiteter og høgskoler.
Høsten 2018 fant de at kun 15 av de 33 spurte universitetene og høgskolene har en slik handlingsplan, går det fram av en artikkel på Kifinfo.no.
9 av 10 universiteter har en handlingsplan, 4 av 9 vitenskapelige høgskoler har en samlet plan for likestillingsarbeid, mens 1 av 4 av de statlige høgskolene og 1 av 10 av de private høgskolene har slike planer.
En handlingsplan er ikke nok
Rønnaug Retterås er fagdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).
— Jeg er usikker på om antall institusjoner med handlingsplan gjenspeiler arbeidet med likestilling og mangfold, sier Retterås, til Kifinfo.
Offentlige virksomheter er lovpålagt å jobbe aktivt for likestilling og mangfold, og de skal redegjøre for sin innsats for likestilling og mangfold som arbeidsgiver.
Retterås trekker overfor Kifinfo fram at aktivitetsplikten kan etterleves på andre måter enn gjennom en handlingsplan.
— Må kunne redegjøre for sitt arbeid
— Med aktivitetsplikten skal universiteter og høgskoler undersøke barrierer for likestilling, og årsakene til risikofaktorene som bidrar til ulikestilling. De skal dessuten iverksette tiltak som følge av det de har funnet ut, sier hun og legger til:
— Om dette arbeidet er nedfelt i en handlingsplan eller andre dokumenter, er ikke vi i LDO så opptatt av. Men at institusjonene gjør en god jobb og kan redegjøre for det, det er viktig, sier hun.
Hun understreker at aktivitetsplikten gjelder for alle de personalpolitiske områdene. Dersom institusjonen ikke har en handlingsplan, bør arbeidet med likestilling derfor tydeliggjøres i samtlige av de personalpolitiske dokumentene.
— Hvis vi tenker på institusjoner som arbeidsgivere, så bør likestillingshensyn være synlig i personalpolitikken. Det kan man gjøre ved å integrere arbeidet i blant annet lønnspolitikken og rekrutteringspolitikken, sier Retterås.
Hun trekker også fram:
— Dersom universiteter og høgskoler ikke har en handlingsplan, og ikke kan vise til konkret arbeid, kan vi stille spørsmål ved hvor aktivt forskningsinstitusjonene faktisk jobber.
Les også fra 2016: Isaksen ber Sørøst om å skjerpe seg på arbeidet med likestilling
Les også fra 2013: Departementet etterlyser plan for likestilling ved høgskolen
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!