Utslipp
Kastet radioaktiv pakke i restavfallet – igjen
Feil kildesortering har trolig gitt det andre uønskede utslippet av radioaktivt avfall ved Universitetet i Bergen på de siste tre årene.
Det er Dagbladet Bergen som har fått tilgang til en rapport universitetet selv har oversendt Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Der går det fram at en pakke med radioaktivt innhold trolig er gått til forbrenning sammen med restavfallet.
Det til tross for at universitetet opplevde det samme i mars 2020, og til tross for at de hadde kjøpt inn egne beholdere for radioaktivt innhold. I 2020 vedtok universitetet å gå over fra gule til svarte beholdere, men problemet i 2022 er at også beholderne for restavfall er svarte, og de manglet - inntil nylig - klistremerker med varselmerke for radioaktivitet.
Dermed har trolig vaskepersonalet i god tro tømt atomavfallet sammen med annet restavfall.
– Det radioaktive avfallet det dreiede seg om var karbonisotopen C14. Det er et isotop som finnes naturlig rundt oss og i oss. Denne isotopen er kanskje mest kjent i forbindelse med såkalt karbondatering, hvor nedbrytningstida kan brukes som grunnlag til å aldersbestemme dødt organisk materiale, forklarer instituttleder Steingrimsen Berven overfor Dagbladet.
Før du får panikk: C14 er en såkalt lavradioaktiv karbonisotop, og det er ikke målt noe utslipp noe sted ved Universitetet i Bergen. Klistremerkene skal nå også være på plass på instituttet, ifølge rapporten ble de klistret på to dager etter at søpla var tømt.