Karolinskas styre går av
Karolinska Institutets omdømme er i fritt fall, og hele styret går av. Det siste etter en sviende rapport som påpeker dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalforskeren Paolo Macchiarini. Forskeren selv avviser kritikken som ren ondskap.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hele universitetsstyret ved Karolinska institutet i Stockholm må gå av etter en sviende rapport som påpeker nonsjalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalekirurgen Paolo Macchiarini.
I tillegg får daværende rektor ved Karolinska institutet som ansatte Macchiarini som gjesteprofessor, Harriet Wallberg, sparken fra sitt verv som øverste leder for de svenske universitetene og høgskolene. Dette opplyser forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, skriver forskning.no og NTB.
Fire leger og Svt
Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved Karolinska universitetssykehuset for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør. Og det var Sveriges television (Svt) som lagde dokumentaren i tre deler som fikk saken til å «rulle»:
Nådeløs konklusjon
Mandag ble konklusjonene fra den eksterne granskningen knyttet til sykehusets rolle i ansettelsen av den italienske kirurgen, lagt fram. NTB trekker fram at granskningsleder Sten Heckscher ,peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.
— Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen, i følge NTB.
Svt viser til dette eksempelet på en referanse som Heckscher siterer:
«Macchiarini mangler omdømme, bryr sig ikke om etiske tillatelser eller å skape team av forskerstudenter og er rent allment hypoman, minst.» (Hypoman er ifølge Wikipedia betegelsen på en lettere form for mani. Hypomane episoder kan være en del av bipolar lidelse, red.mrk)
For en uke siden ble en annen granskinsrapport lagt fram. i denne konkluderer professor Kjell Asplund med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør.
Les også: «Forskeren Macchiarini burde aldri vært ansatt»
Han peker også på at topplederne ved Karolinska Universitetssjukhuset sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.
Ren ondskap, mener Macchiarini
Mandag kveld brøt også Macchiarini selv tausheten sin og tok i en epost til Sveriges television avstand fra kritikken som rettes mot ham:
«Jag har aldri gjort meg skyldig i uredelighet i forskning, og har alltid gjort mitt beste for mine pasienter. Mine laboratorieresultater har alltid blitt beskrevet som å være utenfor normen, men i faktisk så gjør många grupper akkurat samme type forskning som oss (…) og denne forskningen har pågått i årtier. Vi er bare en gruppe blant mange i verden som arbeider innenfor området. Påstandene om uredelighet i min forskningsgruppe er, utifra min oppfatning, ren ondskap.»
Renommé i fritt fall
I fjor lå Karolinska Institutet på fjerdeplass på listen over de mest velrenommerte svenske lærestedene. I år har institusjonen falt til tolvte plass, melder På Høyden og siterer Svt.se.
— Det er ekstremt alvorlig og vi er ikke fornøyde med dette, men vi må ganske enkelt konstatere at slik er det nå, og vi må jobbe steinhardt for å forbedre dette, sier Karin Dahlman-Wright, vikarierende rektor ved KI til Svt.se.
En av årsakene til den lave tilliten til institusjonen er måten ledelsen har håndtert Macchiarini-skandalen på. Ledelsens moral og etikk oppfattes som lav, melder Svt.
— At det ikke har gått enda dårligere handler trolig om at man har et ganske trygt fundament av tillit til undervisningen og forskningen. Derfor ble ikke fallet større enn det ble, selv om det var et rekordfall, sier Toivo Sjörén, opinionssjef hos svenske Sifo.
Rektor, viserektor og dekan har gått av
Macchiarini-saken har fått store ringvirkninger i Sverige. Etter at journalisten Bosse Lindquist laget dokumentaren om kirurgen Paolo Macchiarinis eksperimentelle behandling med kunstige luftrør, begynte saken for alvor å rulle.
Måten de ansvarlige universitetslederne forsøkte å dysse ned saken på, har senere blitt tungt kritisert, blant annet av nobelprisvinner Arvid Carlsson.
13. februar i år kom meldingen om at rektor Anders Hamsten gikk av som rektor som følge av kritikken som har blitt reist mot ham. Forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren og viserektor Jan Carlstedt-Duke har også trukket seg fra sine stillinger.
I påsken 2016 kom meldingen om at Macchiarini var avskjediget.
Styreleder går av
Styreleder Lars Leijonborg har derimot beholdt vervet sitt fram til nå. Kritikere har hevdet at han har et stort ansvar for skandalen; som styreleder, tidligere utanningsminister og initiativtaker til en tung satsing på strategisk eliteforskning.
I et intervju med Universitetsavisa i februar karakteriserer Lars Leijonborg ønsket om at han skal gå av som «merkelig».
Forrige uke ble resultatet av en uavhengig gransking lagt fram. Lars Leijonborg ble kjent med innholdet i rapporten før den ble lagt fram, og valgte å trekke seg tre dager før offentliggjøringen.
Han avviser at konklusjonene i rapporten har fått ham til å trekke seg:
— Alle forstår at det er den akademiske ledelsen som er ansvarlig for disse problemene, men det framkommer også synspunkter på oss i styret. Jeg har spurt granskeren om han mener jeg skal gå av, og da svarte han nei. Så dette er min egen beslutning, sier han til Svt.
Rektor ba om unnskyldning
I en pressemelding sendt fra Karolinska Institutet 1. september beklaget ledelsen den lidelsen som Macchiarinis transplantasjoner har forårsaket.
«Vi ser mycket allvarligt på att forskare vid Karolinska Institutet har bidragit till detta och vi beklagar djupt att patienter fått utstå onödigt lidande och vi ber dem och deras anhörige om ursäkt», står det i pressemeldingen.
Lars Leijonborg tar på sin side ikke ansvar for konsekvensene av Macchiarinis forskning.
— Jeg er ikke lege, og vet ikke hvilket vev som trengs i en luftstrupe, så det må medisinerne ta ansvar for, sier Lars Leijonborg i et intervju med Svt.se.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!