Agder-professor har sagt opp

Professor Hamid Reza Karimi, som granskes for sin store publisering, sier opp jobben ved Universitetet i Agder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Agder-professoren har sagt opp sin stilling og fratrer 1. mars. Det opplyser hans advokat Arild Humlen til Dagens Næringsliv (DN).

Ifølge Humlen er Karimi blitt tilbudt å fortsette i en 20 prosents stilling, men han har takket nei.

— Karimi har formelt sagt opp sin stilling med fratredelse 1. mars. Han har lenge vurdert om han skulle fastholde en 20-prosentstilling han er tilbudt av Universitetet i Agder (UiA), men han føler UiA er best tjent med at han fratrer, sier Arild Humlen til DN.

Har bedt om granskning

Universitetet i Agder har bedt Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning om å gå gjennom Karimis enormt store publiseringsmengde. Det skjer fordi det er blitt stilt spørsmål ved den vitenskapelige publikasjonens omfang og om det er mulig å oppnå denne ved å følge de allmenne reglene for publisering. UiA ønsker blant annet å få rede på om professoren har brutt med konvensjoner om medforfatterskap.

Les også:

(Rektor Frank Reichert og universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen ved Universitetet i Agder. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Granskningsutvalget, som er en av de nasjonale forskningsetiske komitéer, hadde saken på bordet torsdag i forrige uke, men ifølge utvalgets sekretær Torkild Vinther ble det ikke fattet noen beslutning om granskning på dette møtet.

— Utvalget ville ha noen flere opplysninger før beslutning om granskning tas, opplyser Vinther til Khrono.

Han sier at dette vil skje på et nytt møte i Granskningsutvalget innen en 14 dagers tid fra forrige møte.

I tillegg er Det nasjonale publiseringsutvalget i gang med å undersøke publiseringskanalene som Karimi har brukt. Her er Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) i gang med å sjekke kvaliteten på vitenskapelige tidsskrifter som utgis av det egyptiske, akademiske forlaget Hindawi, som forskeren har publisert gjennom.

Styret tok affære

Hamid Reza Karimi var medforfatter på nærmere 150 vitenskapelige artikler i 2013 og 2014, og uten hans bidrag ville antall publiseringspoeng per faglig ansatt ved UiA i 2014 ha falt fra 0,99 til 0,91, viser beregninger som DN har gjort.

Styret ved Universitetet i Agder fikk saken på bordet 27. januar, både på grunn av medieoppslag og på grunn av en bekymringsmelding fra professor Sigbjørn Sødal ved Handelshøyskolen på UiA.

Ifølge Sødals notat, som ble lagt fram for styret, sto Karimi for 19 prosent av universitets totale vitenskapelige arbeider i 2013 og 18 prosent i 2014.

Styret vedtok da å be universitetsledelsen sørge for granskning av publiseringsmengden.

UiA beklager oppsigelse

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen beklager nå at Karimi sier opp. Han er utvist fra landet fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenkte ham for å forske på høyhastighets kryssermissiler til fordel for det kinesiske forsvaret, men Oslo tingrett har opphevet utvisningsvedtaket og PST har anket saken.

«Forskeren ble høsten 2015 frifunnet av Oslo tingrett, og ankesaken er berammet før sommeren. Saken om høy publisering skal gjennomgås av et eksternt utvalg. På denne bakgrunn beklager vi at oppsigelsen kommer nå», skriver hun i en epost til DN.

Smith-Tønnesen sier at Universitetet i Agder hele tiden har lagt vekt på å være en god arbeidsgiver og støtte forskeren i belastningene prosessen har medført for ham og hans familie.

Karimi slår tilbake

Via sin advokat slår Karimi tilbake mot anklagene om en usannsynlig stor publiseringsmengde. Advokaten forklarer at Karimis fagfelt er kontroll av bevegelige objekter, som han sier kan anvendes på et stort område.

— Det er dette mye handler om nå, innen alt fra legevitenskap til romfart og rakettforskning. Og det er nettopp denne forskningens ufattelig store anvendelsesområde som gjør at det blir så mange publiseringer; det handler om alt fra bilkollisjoner, vindmøller til sjøs, mikrokirurgi osv. Det er sikkert uvant for andre forskere at det publiseres så mye, men internasjonalt er det helt vanlig, sier Humlen til DN.

Vil til verdenstoppen

Humlen sier at han synes det er trist at Norge nå går slipp av en forsker av Karimis kaliber. Karimi selv, ifølge hans advokat, stusser over at enkelte kolleger ved UiA og andre institusjoner har angrepet han på grunn av stor publiseringsmengde.

— Dette er forskere som ikke publiserer noe særlig selv og som åpenbart ikke har peiling på Karimis forskningsfelt. De verdensledende forskerne på fagfeltet publiserer faktisk mer, og Karimis ambisjon er å nå helt opp i verdenstoppen. Da må han publisere så mye som han gjør, sier Humlen.

Grunnlaget for utvisningssaken var fem artikler som Karimi har skrevet sammen med kinesiske forskere. Ifølge Humlen dreier det seg om eksamensoppgaver fra kinesiske doktorgrasstudenter og Karimis rolle har vært å gå god for det matematiske innholdet i oppgavene - noe som har gjort ham til medforfatter.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS