bygg under lupen

– Kan ikke fortsette å bygge offentlige bygg som blir mye dyrere enn anslått

Senterpartiets Marit Arnstad vet ikke om stortingsbehandlingen vil hindre utsettelse av Ocean Space Centre. Om NTNU-campus sier hun at kvadratmeterprisen må «betydelig ned».

— Det som gir grunn til bekymring er at alle prosjekt som er igangsatt de siste årene har betydelige overskridelser, sier Marit Arnstad (Sp) om offentlige byggeprosjekter.
Publisert Oppdatert

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad lot seg intervjue i Adresseavisen (abo) blant annet om det gigantiske byggeprosjektet Ocean Space Centre i Trondheim, som regjeringen trass i at prosjektet er startet opp, vil utsette til senest 2025, ifølge forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

– I intervjuet kan du oppfattes slik at du mener at forslaget om å utsette Ocean Space Centre kan bli omgjort i Stortinget. Hva bygger du dette på?

– Dere må se hva jeg faktisk er sitert på. Det jeg har sagt er at jeg registrerer at statsministeren har sagt at tallene vil bli gjennomgått på nytt. Da kan man regne med at det også blir en tematikk i forhold til behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i Stortinget. Men om det betyr endringer i revidert, det vet jeg ingenting om. Uansett står det en formulering i revidert budsjett om at man vil komme tilbake til prosjektet når det gjelder statsbudsjettet for 2023, sier Arnstad.

Et bygg først?

– Nå er det regjeringen, der ditt parti er medlem, som har tatt til orde for utsettelse. Hvorfor er en utsettelse problematisk etter ditt syn?

– Jeg skjønner at de som står bak utbyggingen mener at en utsettelse vil bety økte kostnader. På den andre siden registrerer jeg at det er enkelte diskusjoner mellom Ocean Space Centre og Trondheim kommune angående byggesøknaden. Jeg forstår at Statsbygg har tenkt å søke om byggetillatelse for ett av byggene i første omgang. Det kan innebære at vi kan ha noe tid til å drøfte spørsmålet om utsettelse.

– Nå har noen av dine partikolleger uttalt at det er byggeprosjekter som har gått over stokk og stein i det offentlige. Er det slik at Ocean Space Centre også er i den kategorien?

– Nei, men det er grunn til å være bekymret for alle planlagte byggeprosjekt og om de holder kostnadsrammene som er beregnet. Det som gir grunn til bekymring er at alle prosjekt som er igangsatt de siste årene har betydelige overskridelser. Det handler om Livsvitenskapsbygget i Oslo som blir dobbelt så dyrt og campus på Ås som også er blitt betydelig dyrere enn forutsatt. Nasjonalmuseet er også blitt over en milliard dyrere enn planlagt, sier Arnstad

Hun fortsetter:

– Vi kan ikke fortsette å bygge offentlige bygg som blir mye dyrere enn anslått og vedtatt i Stortinget. Og det er utbyggerne sitt ansvar. Det må tas på alvor på en helt annen måte i årene fremover. Dette er bakgrunnen for bekymringen som regjeringen har for nye prosjekt.

Utenkelig med 100 000 for kvadratmeteren

– Du har selv vært styreleder ved NTNU og kjenner til campusprosjektet. Hva tenker du om dette?

– Hovedproblemet i campusprosjektet er at kvadratmeterprisen er for høy. Normale priser i en by som Trondheim er kanskje 30-35.000 kroner kvadratet. Sykehuset i Stavanger bygges til 80.000 kroner kvadratmeteren. Det er helt utenkelig at vi skal bygge campus på NTNU til 100.000 kroner kvadratmeteren. Uten å vite kvadratmeterprisen er det vanskelig å ta stilling til hva styret gjorde mandag kveld. Men det er kostnaden per kvadratmeter som er det store problemet med campusplanen på NTNU. Den må betydelig ned.

– I mandagens ekstraordinære styremøte sa Anne Borg at hun var bekymret for den politiske prosessen videre og at noen kan tenke at Trondheim har fått nok. Med tydelig referanse til Ocean Space Centre, og at prosjektene konkurrerer med hverandre?

– Regjeringen har satt bremsen på i en rekke prosjekt, også i Oslo. Så det å lage en stedsdiskusjon ut av dette synes jeg ikke Trondheim skal gjøre. Det tror jeg ikke er tjenlig. Bremsen handler ikke om hvor i landet vi er, men prisen på det som skal bygges og risikoen for overskridelser.

– Anette Trettebergstuen tvitret tidligere i vinter at det var forsknings- og høyere utdanningsministeren som ble budsjett-taperen i regjeringen. Er det slik?

– Nei. jeg har ikke sett den tweeten fordi jeg er ikke på Twitter. For meg var det en underlig melding å sende fra en statsråd om en annen, var det ironi?

Trettebergstuen presiserer

Kulturminister Anette Trettebergstuen har via e-post bedt om at Khrono tar inn denne kommentaren fra henne i den aktuelle saken:

«Jeg ser du siterer en artig vits jeg la ut på Instagram, i forbindelse med en byggesak. Jeg synes dette er uheldig, mitt bilde og min vits henspeilet på at alle på bildet lo, unntatt Ola. Det har selvfølgelig ingen sammenheng med innholdet på budsjettkonferansen.»

Endringslogg:

fredag 27. mai kl. 13.07: Har lagt til kommentar fra Anette Trettebergstuen.

Powered by Labrador CMS