Universitetet i Oslo

Kamp om leder­jobben på Det odontologiske fakultet

To kandidater stiller til valg for å overta som dekan etter Pål Barkvoll.

Enten Hans-Christian Åsheim og Tiril Willumsen vil 1. januar 2021 overta et fakultet med betydelige økonomiske utfordringer.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem skal ta over som dekan etter Pål Barkvoll på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo? Det skal høstens dekanvalg avgjøre.

Før helgen gikk fristen for å melde sitt kandidatur ut, og Uniforum skriver at det er to kandidater som ønsker jobben: Professor Tiril Willumsen ved Institutt for klinisk odontologi og instituttleder Hans-Christian Åsheim (58) ved Institutt for oral biologi.

Med seg på laget har Willumsen valgt Hans Jacob Rønold som prodekan for studier, Janne Reseland som forskningsdekan og Jan Erik Ellingsen som visedekan for spesialistutdanningen. En siste visedekan for preklinikk er ennå ikke klar.

Laget til Åsheim er derimot komplett. Han skal ha to personer i teamet som skal ha ansvar for studier - Alix Young Vik (prodekan for studier (klinikk)) og Roger Simm (visedekan for studier (preklinisk)). Ulf Riis er visedekan for spesialistutdanningen og Janicke Liaaen Jensen er visedekan for forskning.

Valgplattformen er ikke klar

Willumsen og Åsheim kjemper om en jobb som Pål Barkvoll har hatt i åtte år, og derfor ikke kan gjenvelges. En av dem skal overta et fakultet med store økonomiske problemer. Før utbruddet av koronaviruset i Norge gikk fakultet mot et underskudd på 37 millioner kroner i 2020. Når klinikkene måtte delvis stenge som følge av koronavirset, falt en viktig inntektskilde for fakultetet bort.

På siste styremøte før sommerferien, anslå fakultetet at underskuddet har økt til 54,2 millioner kroner i 2020.

Kandidatene sier til Uniforum at valgplattformene er ikke klare, men begge peker på fakultetets økonomiske situasjon som en utfordring som må løses.

– For å håndtere disse utfordringene i de nærmeste årene, kreves det et ansvarlig profesjonelt dekanteam som kan håndtere dette. Vårt team er veldig kompetent og evner å håndtere de utfordringene vi står ovenfor, og vil være i stand til å bringe fakultetet fremover, sier Åsheim til Uniforum.

Han viser også til undervisningskvalitet, samarbeid som basis for god forskning og et ønske om å stimulere til mer ekstrern finansiering.

Ønsker en tannlege

Willumsen mener hennes team har bred erfaring fra studentundervisning, gjennomføring av forskningsprosjekter av høy kvalitet, universitetsledelse og en evne til å lage et godt arbeidsmiljø.

Da dekanvalget ble diskutert på et fakultetsstyremøte i vår var det et ønske om at neste dekan helst skal være tannlege. Av de to kandidatene er det Willumsen har som bakgrunnen fakultetsstyret ønsker, og overfor Uniforum legger hun ikke skjul på at det er en viktig kvalifikasjon.

— Vi står overfor store utfordringer både innen fagutvikling og organisering fremover og det er i denne prosessen veldig viktig å ha en dekan som har erfaring fra og kjenner tannhelsetjenesten godt både privat og offentlig sektor.

Valget avholdes i perioden 7. - 14. oktober.

Powered by Labrador CMS