Forskningsetikk

Kaller seg «hyperdoktor». Nå kan han bli fratatt doktorgrad for plagiat

Han skilter med tre doktorgrader. En av dem er ikke anerkjent av den franske staten. En annen kan han miste.

«Hyperdoktor».Idriss Aberkane risikerer å miste en av doktorgradene sine.

Brussel (Khrono): Han presenterer seg selv som «hyperdoktor». Som ekspert på alt fra nevrovitenskap til geopolitikk.

Han slår i bordet med imponerende tre doktorgrader. Signerer med «Ph.D, Ph.D & Ph.D».

Nå kan han bli fratatt en av doktorgradene.

Bakteppet er anklager om plagiat. Anklagene er gransket av den etiske komiteen ved École polytechnique, også kjent som l'X, en av de såkalte Grandes écoles i Frankrike. Dommen deres er klar.

Den etiske komiteen ved École Polytechnique anbefaler at doktorgraden trekkes tilbake.

— Plagiat er bevist, fastslår Benoît Deveaud, som ledet den etiske komiteen, i et intervju med magasinet L'Express. Han forteller at de har anbefalt at doktorgraden trekkes tilbake.

Samtidig anklages hyperdoktoren for å blåse opp sin egen CV og spre konspirasjonsteorier.

En ikke anerkjent, en annen kan bli trukket

Allerede som 29-åring kunne Idriss Aberkane vise til tre doktorgrader. 

Den første var i diplomati og «noopolitikk», et begrep han har laget selv, ved Centre d’études diplomatiques et stratégiques de Paris. Denne graden er ifølge franske medier ikke anerkjent av den franske staten. 

Den andre, i sammenlignende litteratur, fikk han året etter ved Universitetet i Strasbourg. Denne er gyldig.

Den tredje, i ledelsesvitenskap og anvendt epistemologi, fikk han to år senere. Det er denne som nå kan bli trukket.

Aberkane fikk doktorgraden ved L’université Paris-Saclay i 2016, med en avhandling utarbeidet ved École polytechnique. Da den ble godkjent, ba han ifølge det franske magasinet om en femårig embargo for å beskytte «kodelinjer» i avhandlingen. 

Etter at den fem år senere ble gjort tilgjengelig for alle, oppdaget en leser at nesten hele dokumentasjonen av en programvare distribuert gratis på internett, var kopiert og limt inn, nesten i sin helhet, i et 47 sider langt kapittel i avhandlingen. Universitetene ble varslet. I 2022 kom L'Express med en avsløring av det samme. 

Truet med rettslige skritt

Den etiske komiteen ved École polytechnique, som ble satt til å granske anklagene, konkluderer med at nesten et helt kapittel er plagiat.

Komiteleder Deveaud forteller i intervjuet at de allerede i juni 2022 konstaterte at det var snakk om plagiat. Han sier at de skal ha forsøkt å komme fram til en «minnelig» løsning, men at Aberkane har nektet for plagiat og truet med rettslige skritt.

I september 2022 skal den etiske komiteen ha blitt enig om å anbefale at han ble fratatt doktorgraden, en anbefaling de serverte École Polytechnique og L’université Paris-Saclay.

Ett år senere er saken fortsatt til behandling, skriver Le Parisien. Det er ifølge avisa uenighet mellom de to universitetene om hvor ansvaret ligger. 

Kontroversiell vaksinemotstander

Franske aviser beskriver Aberkane som en kontroversiell skikkelse. Det er ikke bare på grunn av plagiatavsløringer, men også for at han skal ha delt vaksinemotstand og konspirasjonsteorier med flere hundretusen følgere på sosiale medier, ikke minst til sine 900.000 abonnenter på YouTube. 

Le Parisien skriver at han under pandemien blant annet skal ha utløst storm på sosiale medier med en melding på Twitter/X. Der antydet han på konspiratorisk vis at en pasient innlagt på intensivavdelingen, som angret på at han ikke var vaksinert mot covid-19, ikke var ekte.

Powered by Labrador CMS