sommer i khorno
Kaktus til Ola Borten Moe for å ha innført studieavgift
— Det er et tap for hele samfunnet som er vanskelig å tilgi, sier studentleder Oline Marie Sæther.
Dagens sommerprat er med Oline Marie Sæther, ny leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).
— Hvordan vil du oppsummere arbeidsåret 2022-23?
— En berg-og-dal-bane! Lite visste jeg at året som leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo skulle bli så innholdsrikt. Både de store perspektivene med krigens utvikling, dyrtid som påvirker studentenes økonomi kraftig og regjeringens innføring av skolepenger for internasjonale studenter, men også de mer personlige opplevelsene som å møte Ola Borten Moe til debatt da Studentparlamentet erklærte han persona-non-grata, og selvfølgelig gleden av å bli valgt til leder av Norsk studentorganisasjon i april.
— Hva blir den største utfordringen i året som kommer?
— De økte prisene, uten tvil. For studenter som ikke har mye å rutte med fra før, har mindre prisendringer mye å si for om månedsbudsjett går i pluss eller minus. Jeg er bekymret for hvordan en enda trangere økonomi påvirker mulighetene vi har til å studere og ta vare på helsa vår. Samtidig kjenner jeg på at bakgrunnen for inflasjonen — krig i Ukraina og det som oppleves som en internasjonal opprustning — bekymrer meg. Jeg lurer på hvor verden og tilstanden på det globale samarbeidet er ett år fra nå.
— Hva er ditt forhold til selvplagiering?
— Det er for lite fokus på hva som kan hjelpe studentene til å unngå fusk. Av de få studentene som blir felt for fusk, tror jeg majoriteten ville hatt bedre nytte av veiledning enn av straff. Å straffes og bli utestengt fra studiet lærer studentene lite, mens noen veiledningstimer kunne hjulpet dem med å både forstå regelverket for fusk bedre og hjelpe dem med hvordan de kan gjøre det bedre på neste eksamen.
— Forslag til ferielektyre?
— Jeg gleder meg til å nerde meg igjennom Norsk studentorganisasjon sin politikk i løpet av sommermånedene. Det er mye å lese seg opp på for at jeg skal kunne være studentenes stemme på en trygg måte og med all fakta i ryggmargen, og det er absolutt målet. Derfor blir det nok mest politikklesing på meg i sommer.
— Hvem fortjener en rose, og hvem fortjener en kaktus?
— Jeg vil gi en rose til landets mange studentombud, som veileder studenter daglig med ulike problemstillinger. Kaktusen må nok gå til minister Ola Borten Moe for å gjennomføre innføringen av studieavgift. Det er et tap for hele samfunnet som er vanskelig å tilgi.
— Hva (er det beste) håper du skal komme ut av den ekstreme oppussingen Ola Borten Moe har varslet for universitetene og høgskolene?
— Universitets- og høyskolesektoren er bevisst sin egen verdi i samfunnet og liker å snakke opp seg selv — som seg hør og bør, fordi de gjør en viktig jobb og viktige ting må snakkes opp ofte. Men jeg tror sektoren i de verste tilfellene kan bli tilbakelente og navlebeskuende. Kanskje ministerens ekstreme oppussing minner sektoren på at de må formidle til hele samfunnet hvorfor de er viktige og ikke bare formidle dette internt. Om arbeidet som er gjort de siste to årene kan gjøre rektorene litt rettere i ryggen og minne dem om at de må nå bredt ut og formidle hva utdanning bidrar med i samfunnet, tenker jeg det også kan ha noe for seg. Forskning og utdanning er en bærebjelke i et demokratisk samfunn, og kjennskap til verdien må være godt kjent i befolkningen.