ble forfatter

Jusstudenten likte faget så godt at han skrev fagbok

Theodor Karlsen (22) har utsatt egne eksamener for å skrive bok som skal forberede andre jusstudenter til eksamen.

Theodor Karlsen har skrevet bok om tingsrett det siste året. I april ble den gitt ut av Fagbokforlaget.
Publisert Sist oppdatert

Mens andre studenter har jobbet med bachelor og masteroppgaver i juss har Theodor Karlsen tatt det et steg lengre. Han har gitt ut fagboken «Tingsrett før eksamen» på 279 sider. En bok som skal være med å forberede jusstudenter til eksamen i faget. Paradoksalt nok gikk det litt på bekostning av egne eksamener.

— Jeg måtte utsette noen eksamener selv etter at jeg fikk kontrakt til å skrive boken. Det ble ett år med noen veldig sene kvelder og et par eksamener utsatt til sommeren. Det høres nok spesielt ut, men jeg har hatt det veldig gøy med å skrive boken, slår jusstudenten fast.

Lokalavisen Harstad Tidende omtalte først forfatterskapet.

Vil forenkle faget for studenter

Tingsrett ble Theodor Karlsens store kjærlighet i jusstudiet. Et emne som tar for seg råderetten over fysiske ting. I dette tilfellet mer spesifikt rettet mot eiendom.

— Dette er et fag som mange studenter finner tungt og uoversiktlig. Det er et fag hvor man må tolke kilder som går tilbake til 1800-tallet. Jeg følte faget trengte en mer studentvennlig fremstilling, sier Karlsen.

Forfatteren og studenten Theodor Karlsen med sin egen ferske bok.

22-åringen har erfaring som journalist og gleden ved å skrive har alltid vært til stede. Det gjorde det litt enklere å komme i gang for han, selv om det ble mange timers arbeid med å finne fakta og sparring med advokater i Haavind der han var trainee. Selv om det var en fagbok han jobbet med, har han vært bevisst på at språket verken skulle bli for akademisk eller preget av for mye jusspråk.

— Vi kan nok alle være enig i at jussen kan ha et enklere språk. Jeg mener i hvert fall selv at man bør jobbe for det. Det var det jeg ble lært opp til som journalist. Så er det selvfølgelig lange fotnoter med akademisk henvisning, sier Karlsen.

Ikke vanlig praksis

Karlsen er student ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Derfor tar vi en telefon til dekan Karl Harald Søvig for å sjekke: Er det vanlig at studenter skriver fagbøker?

— Det blir helt feil å si, svarer han og utdyper:

— Men det har hendt før. Jeg har ikke hatt mulighet til å sjekke kilder for flere eksempler, men vi hadde blant annet Viggo Hagstrøm, tidligere professor ved Universitetet i Oslo, ga ut Culpanormen i 1975. Han er nok den mest profilerte.

Dekanen blir glad når han hører at det er interessen og kjærligheten til faget som har fått Karlsen til å skrive bok.

— Man blir entusiastisk over sånt. Vi ønsker at studenter ikke bare skal være her for å lære, men for å ha en glede av faget og se at juss er gøy og interessant. Så når man hører sånne historier blir man glad, uten at jeg skal ta æren for at han syns det, sier han flirende.

— Er tingsrett et vanskelig fag?

— Det er vanskelig å gradere fag, men for noen er det klart at noen fag er vanskeligere enn andre. Tingsrett er preget av hendelser man ikke holder på med til daglig, så det kan for eksempel være lettere å være fra et gårdsbruk for å forstå deler av det bedre -selv om det ikke bare er tvister knyttet til landbruk som er omfattet i faget.

Preg av stormannsgalskap

Karlsen er egentlig ferdig med tingsrett på studiet. Men han syns det var for gøy til å legge fra seg.

— Da vi var ferdig med faget ville jeg lese mer om det. Det er et veldig gøy fag. Med litt stormannsgalskap tenkte jeg at jeg kunne skrive en bok om det, sier han og ler.

Derfor tok han sjansen på å sende inn et prøvekapittel til redaktøren i Fagbokforlaget. Det endte opp med kontrakt. Samtidig har han som trainee i advokatfirmaet Haavind fått bruke lokaler og ekspertiser der til å fullføre boken.

— Nå har boken vært ute i en måned og solgt noen hundre eksemplarer. Så er det i tillegg ekstra stas å gå rundt i gangene på fakultetet i Bergen og se medstudenter som sitter og leser boken. Sånn blir jeg barnslig glad for.

— Hva skal du gjøre på nå som boken er ferdig?

— Det er noen utsatte eksamener jeg må ta. Til høsten blir jeg også redaktør for tidsskriftet «Jussens venner», så da får jeg være litt inni den kreative skrivingen. I tillegg skal jeg skrive en master om samme faget det neste året. Den prosessen tror jeg blir mye enklere enn bokskrivingen, ler harstadværingen.

Powered by Labrador CMS