Curt Rice, rektor ved OsloMet, fordømmer fengslingen av Shahidul Alam, og mener fotojournalisten kun har utøvet sin ytringsfrihet. Han fordømmer også at journalister og aktivister skades som følge av å delta i studentopprøret.Foto: Øyvind Aukrust

OsloMet krever løslatelse av fengslet fotojournalist

Opprop. En av OsloMets internasjonale samarbeidspartnere, Shahidul Alam, har blitt fengslet. Nå har universitetet sendt opprop til bangladeshiske myndigheter hvor de krever løslatelse av fotojournalisten.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at fotojournalist og aktivist Shahidul Alam kommenterte studentopprøret i Dhaka, Bangladesh, på TV-kanalen Al Jazeera, ble han arrestert. Nå har OsloMet sendt et opprop til bangladeshiske myndigheter hvor de krever Alams løslatelse.

Alam har siden 2003 vært en viktig samarbeidspartner for fotojournalistutdanningen på OsloMet. Rektor Curt Rice har undertegnet oppropet.

— Vi i Norge lever privilegerte liv. Når vi ser andre mennesker bli utfordret på fundamentale rettigheter så mener jeg vi må si ifra. Spesielt når vi har et etablert samarbeid med Alam, sier Rice.

Krever løslatelse av Alam

Rice forteller at de er alvorlig bekymret for Alams sikkerhet, for hans helse og for hans ytringsfrihet.

— I oppropet forteller vi om samarbeidet vårt med Alam. Vi sier videre at vi ikke aksepterer innskrenkingen av rettighetene hans eller fengslingen av ham på grunn av uttalelsene hans. Vi krever at han løslates, sier Rice.

Vi i Norge lever privilegerte liv. Når vi ser andre mennesker bli utfordret på fundamentale rettigheter så mener jeg vi må si ifra.

Curt Rice

Rice forteller at Alam fortsatt sitter fengslet under vanskelige forhold.

— Han har det bra etter forholdene, men det er jo en intetsigende kommentar i denne situasjonen, sier han.

Et internasjonalt, akademisk samhold

Rektoren viser til det akademiske samfunnet som både OsloMet og Alam er en del av, og at dette samarbeidet ikke bare handler om det akademiske.

— Når vi har internasjonalt samarbeid bygges det menneskelige relasjoner. Når vi ser noen som må jobbe under vanskelige forhold, så må vi som har muligheten til det si ifra, forteller Rice.

Over tre hundre internasjonale akademikere, kunstnere og aktivister har levert lignende krav i saken. Internasjonale hjelpeorganisasjoner verden over har også protestert mot arresten. Rice håper det kan føre til en rask løslatelse av Alam.

— Vi prøver å stå sammen. Vi håper anklagene mot Alam droppes og at han blir løslatt og ikke videre straffet, sier Rice.

— Et angrep på journalistikken

Jon Petter Evensen, lektor ved fotojournalistutdanningen på OsloMet, har fulgt kollegaen og samarbeidspartneren med et våkent øye fra Norge.

— Shahidul Alam har vært aktiv og synlig på gata og rapporterte mye fra studentdemonstrasjonene, og jeg vet at det ikke er uproblematisk i et land som Bangladesh, forteller Evensen.

Jon Petter Evensen. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Personlig har han daglig kontakt med kollegaene til Alam og prøver å samle inn så mye av den internasjonale mediedekningen om saken som mulig. I tillegg til å være bekymret for kollegaene og alle andre berørte av opptøyene i Bangladesh, ser Evensen også på arrestasjonen i et større perspektiv.

— Alam fengsles etter å ha offentlig kommentert situasjonen i landet sitt. Altså etter å ha gjort jobben sin. Fengslingen er derfor også et klart angrep på journalistikken og den uavhengige rapporteringen, sier Evensen.

Arrestasjonen sender et klart signal til andre aktivister og journalister i Bangladesh, mener han.

— Det at Alam blir arrestert tolker jeg som at myndighetene i landet ønsker å gi et veldig tydelig signal til alle andre som er frittalende i Bangladesh om at de bør ta det litt med ro, sier Evensen.

Han merker allerede effekten.

Alam fengsles etter å ha offentlig kommentert situasjonen i landet sitt. Altså etter å ha gjort jobben sin. Fengslingen er derfor også et klart angrep på journalistikken og den uavhengige rapporter-ingen.

Jon Petter Evensen

— Mange av de som har jobbet aktivt med å dekke demonstrasjonene i Dhaka har blitt veldig varsomme i sosiale medier. Flere journalister og fotojournalister har blitt banket opp. På onsdag kom de første meldingene fra Dhaka om at studenter ved universitetet har blitt arrestert for å ha ytret seg på sosiale medier. Folk er veldig forsiktige der nede nå, av naturlige grunner, sier Evensen.

Fra venstre: Marius Tetlie, Håkon Borud, Kjersti Løken Stavrum og Shahidul Alam i en debatt under DOK15 i Fredrikstad ledet av Finn Våga. Foto: Fredrik Solstad

Roten til norsk-bangladeshisk samarbeid

Alam utdannet seg i England og tok en doktorgrad i filosofi. Mens han studerte oppdaget han hvordan han kunne bruke fotografiet, både som verktøy og bilder som språk til å skape oppmerksomhet. Etter at han var uteksaminert på 1980-tallet dro han tilbake til Bangladesh og grunnla «Drik», som i utgangspunktet var et byrå og et galleri. Evensen oppfatter han som en entreprenør for fotografiet i hjemlandet og regionen. Med «Drik»hadde Alam disse målene for øyet.

— Alam er en sosialt engasjert mann som hadde to klare ambisjoner ved oppstarten av Dirk: endre verdens oppfatning av Bangladesh og det han kaller «majority world» gjennom fotografi og video produsert av nasjonale fotografer, og å kunne bidra til at unge kunne skape seg et yrke ved å lære opp flere til å jobbe med foto og video, forteller Evensen.

Gjennom «Drik» rekrutterte han mange unge fotografer, og Alam så behovet for å starte en fotoskole. Pathshala South Asian Media Institute (Pathshala) ble etablert og har siden vært en viktig fotoutdanning i Sørøst-Asia. I 2003 fikk fotojournalistutdanningen kontakt med Alam, det ble starten på et langt internasjonalt samarbeid mellom de to utdanningsinstitusjonene.

— Vi startet opp et kurs i internasjonal reportasje. Norske studenter reiste til Bangladesh og deltok i workshoper og kurs med lokale studenter og gjennomførte feltarbeid skulder ved skulder med disse studentene, sier han.

Norske studenter tilbrakte gjerne mellom seks og åtte uker i og rundt Bangladesh. Studenter fra Pathshala har også besøkt Norge, og vært på kurs både i Oslo og i Fredrikstad. Alam var ved sitt siste Norge-besøk,som deltaker under Dokfestivalen i Fredrikstad i 2015.

Nytt rettsmøte 11. september

Evensen ønsker at OsloMet med oppropet gir et tydelig signal til myndighetspersoner i Bangladesh om at Alam har et stort nettverk og at det mange som følger med på han.

— Det gjør forhåpentligvis at han er litt tryggere der han sitter, sier han.

Alam har nå blitt flyttet fra arresten til fengsel.

— Den siste nyheten er at han venter på et rettsmøte 11. september hvor de skal diskutere om han skal kunne slippe ut mot kausjon. Vi følger med hele tiden, avslutter Evensen.

FAKTA

Oppropet

Opprop fra OsloMet sendt til myndighetene i Bangladesh:

«Honourable Home Minister.

Dear Inspector General.

OsloMet — Oslo Metropolitan University has important and productive cooperation with Shahidul Alam, one of the founders of Pathshala South Asian Media Academy, in Dhaka, Bangladesh. Shahidul Alam has recently been arrested for speaking publicly about the current student protests in Bangladesh. As good colleagues and as advocates of core academic values, we condemn the decision to detain him and to charge him for crimes consisting of nothing more than exercising his right to free speech. Furthermore, we condemn efforts to physically injure journalists and photojournalists who are covering these protests. We demand that Shahidul Alam be immediately and unconditionally released and we insist that students and academics be allowed to peacefully exercise their rights to free speech and free assembly.

Curt Rice, Rector

OsloMet — Oslo Metropolitan University»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS