NMBU-rektor Mari Sundli Tveit understreket for kunnskapsministeren at det neppe ville være en overraskelse for ham at også for NMBU er grunnforskningen svært viktig.

Blågrønne innspill fra Ås til Isaksen og Dale

— Ås må bli Norges blågrønne svar på Silicon Valley - gi oss muligheten, oppfordret forskere i Ås da de møtte kunnskapsministeren tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Igjen er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på turné. Sist ville han slå sammen halve sektoren, nå vil ha revidere langtidsplanen for forskning.

Denne gangen hadde han også med seg en annen statsråd, nemlig landbruksminister Jon Georg Dale.

— Men hva skal til for at dere kan bli en slik blågrønn innovativ kraft, repliserer kunnskapsministeren.

— Vi trenger arealer og et bygg dedikert til innovasjon, svarte forskeren.

Samtidig poengterte både rektor Mari Sundli Tveit og flere av de andre frammøtte forskerne, og Isaksen selv, at byggene til åtte milliarder som er i ferd med å reises nær det gamle campuset på Ås, og som skal bli den nye veterinærdelen av universitet, viser en ganske tydelig interesse for å satse i Ås-miljøet fra landets ledelse.

Hvis forskere plutselig kommer over et «funn» som ser meget spennende ut må vi lov til å forfølge det selv om dette ikke er tydelig beskrevet i prosjekt-beskrivelsen man eksempelvis har levert
Forskningsrådet.

Mari Sundli Tveit

— Det grønne skiftet

«Det grønne skiftet» var paraplyen for rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, sine innspill til Isaksens revidering av langtidsplanen.

— Her på NMBU har vi vært tydelige på at vi skal satse på talenter, vi legger betydelig ressurser inn i prestisjeprosjekter, og vi jobber hardt for kvalitet i alle ledd, trakk Tveit fram.

— Vi må klare å koble forskning og innovasjon enda bedre sammen. Dette må til dersom vi skal lykkes med den samfunnsendringen vi må igjennom, fortsatte Tveit.

Hun trakk fram at man kan bli flinkere med tverrfaglige prosjekter og at Forskningsrådet kan bli videre i sine bestillinger når det gjelder nettopp tverrfaglige utlysninger. Hun fortalte at NMBU har hatt svært positiv erfaring med å dra studentene med på innovasjonsprosjekter.

Risikovillighet og langsiktighet

Tveit understreket at det neppe ville være en overraskelse for Isaksen at også for NMBU er grunnforskningen svært viktig.

— Og det er viktig at får beholde både armslag og langsiktighet i forskningen, understreket Tveit, og fortsatte:

— Hvis forskere plutselig kommer over et «funn» som ser meget spennende ut må vi lov til å forfølge det selv om dette ikke er tydelig beskrevet i prosjektbeskrivelsen man eksempelvis har levert Forskningsrådet.

Tveit fortalte at hun har flere eksempler på slike situasjoner fra hverdagen på NMBU.

Innspill fra Isaksen selv

Isaksen var forsiktig med sine innspill til forsamlingen.

— Jeg er jo her for å høre hva dere ønsker at vi skal satse på, men noen tanker og innspill vil jeg gjerne dele.

— Vi må ha mer forskning i privat sektor. Vi har nådd målet om at forskning skal utgjøre 1 prosent av BNP, men vi må klare å utløse mer forskning også i privat sektor, sa Isaksen.

Han trakk fram at ikke alt må være opptrappinger, man må kunne omprioritere i en revidert plan. Han ønsker seg også bedre integrasjon mellom forskning og utdanning. 

— Vi må bli flinkere til å stimulere til mer tverrfaglighet, og til slutt: Jeg vil legge vekt på arbeidet med åpen tilgang.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS