Johann Roppen i Volda har fortsatt ingen fusjonsplaner. Foto: Maja Lindseth

Roppen: Selvstendighet et tydelig førstevalg for Volda

Struktur. På dagens styremøte i Volda skal de diskutere høgskolen sin framtid. Ikke alle styremedlemmer skal være like enig med rektor. Debatten kan du se her fra klokken 11:00.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Styremøtet følger du nederst i denne saken)

Sak nummer 10 på dagsorden til dagens styremøte på Høgskulen i Volda lyder: HVO i uh-landskapet: Eit 360-graders utsyn.

Avslutningsvis i styrepapirene poengterer Roppen at han både i 2014 og 2018 gikk til valg på et selvstendighetsprogram for Høgskulen i Volda.

Foreløpig har vi egentlig bare sett at instititusjonene har blitt større

Johann Roppen

— Så for rektor er selvstendighet et tydelig førstevalg. Det vil være feil å si at dette er et spørsmål som har vekket mye strid blant ansatte og studenter på høgskolen, selv om det også i Volda er ulike synspunkter i saken, understreker rektor Johann Roppen til sitt styre.

Les også: Rektorer på Vestlandet tenker høyt om en strukturprosess 2.0

Nytt styre - ny debatt?

Roppen trekker også fram at det våren 2019 er nyvalg både på representanter blant de ansatte og studenter til styret.

— Så det er mulig at dette spørsmålet vil få ny aktualitet, minner Roppen om.

Volda-rektoren mener at for styret så må det overordnede spørsmålet være om de strategiske målene til høgskolen blir hindret av at man fortsetter som selvstendig høgskole.

— Det er vanskelig å se at det er belegg for en slik påstand i dag, mener Roppen.

Han skriver også at det på den andre siden er vanskelig å se at det er ett fusjonsalternativ som er klart bedre enn et et annet og som klart vil styrke høgskolen i å nå sine strategiske mål.

Styremedlemmer signaliserer uenighet

Til Forskerforum tidligere denne uken ytret flere styremedlemmer at denne saken kanskje ikke var så rett fram som rektor Roppen har beskrevet i sine styrepapirer.

Terje Heggem er eksternt styremedlem i høgskolestyret. Til Forskerforum uttaler han blant annet:

— Roppen har konkludert med at Volda skal være en selvstendig høgskole, og det var dette han gikk til valg på. Men styret ønsker tvert imot å åpne opp for andre konstellasjoner, sier Heggem, som har sittet åtte år i høgskolestyret.

Også et internt styremedlem er kritisk, ifølge Forskerforum: Professor Tor-Johan Ekeland, som er styrerepresentant for de vitenskaplige ansatte, er skeptisk i forkant av møtet.

— Det er ikke sikkert orienteringen fra rektor om at vi bør fortsette alenegangen vil få full oppslutning fra styret, sier han.

Debatten ser du nederst i denne saken, møtet starter 11:00.

— Fusjon ikke tema hos regjeringen

— På kort sikt bør derfor Høgskulen i Volda holde fast ved sin selvstendighetslinje, som i dag. Samtidig vil vi fortsetter det etablerte samarbeidet vi har med de andre høgskolene på Vestlandet og Universitetet i Bergen, sier Roppen til Khrono.

Han legger til at styret løpende må vurdere høgskolens resultater på ulike områder opp mot sin strategi og dermed vurdere om høgskolen utvikler seg i riktig retning.

Roppen trekker fram at han mener det er et åpent spørsmål om strukturprosessen har ført til mer samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon.

— Foreløpig har vi egentlig bare sett at instititusjonene har blitt større, mener Roppen.

I sakspapirene skriver han at det er mange elementer man så langt ikke ser spor av i strukturprosessen i kunnskapssektoren. Han trekker fram faglig spissing, fisjonering, geografisk konsentrasjon, privatisering eller partnerskap med utenlandske institusjoner som mulige grep som så langt i liten grad er brukt.

— Men det kan naturligvis komme i framtida, sier Roppen, og viser til at regjeringas har varslet en gjennomgang av tilknytningsformer for statlige institusjoner men når det vil skje og på hvilken måte er uklart.

I sakspapirene poengterer Roppen også at strukturarbeidet åpenbart ikke står så høyt på dagsorden i Kunnskapsdepartementet for tiden heller. Han trekker fram at regjeringens bevilgning til området er redusert fra 145 til 15 millioner, og at fusjons- og strukturarbeid ikke har vært tema verken i statsbudsjettet, i utviklingsavtaler eller i langtidsplanen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS