NTNU ønsker flere jenter til teknologifagene og inviterer dem med på Jentekonferansen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ingen jenter begynte på dataingeniør­studium i Ålesund i fjor. Torsdag vil NTNU lokke dem til teknologifagene.

Rekruttering. For få menn vil bli lærere og sykepleiere, men tilsvarende er det altfor få jenter som søker seg til noen data og teknologifag. Jenter og teknologi-dagen markeres landet rundt torsdag. Her kan du følge arrangementet i Trondheim.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ragnhild Madsen, som er er prosjektansvarlig for jenter og teknologi-dagen på NTNU, sier det er viktig å gjennomføre slike arrangement fordi man fremdeles mangler jenter på teknologiutdanninger.

— På noen utdanninger har det vært god utvikling de siste årene, for eksempel på sivilingeniørstudiet innen kybernetikk. Samtidig ser vi at vi eksempelvis har en treårig dataingeniørutdanning på campus Ålesund der det ikke startet en eneste jente i fjor høst, forteller Madsen.

Det er viktig at jentene er med på å utvikle teknologien. Det er ikke bare ett kjønn som skal sette sitt preg på den.

Ragnhild Madsen

Hun og NTNU har derfor invitert 350 jenter fra ungdomsskolen og videregående skole i Trøndelag til konferansen, der de skal få foredrag fra flere kvinnelige teknologer.

Arrangementer over hele landet

— Det er viktig at jentene er med på å utvikle teknologien. Det er ikke bare ett kjønn som skal sette sitt preg på den. Ofte kan jenter ha med seg andre erfaringer og innfallsvinkler, sier Madsen.

Det arrangeres også motivasjonsdager ved NTNU i Ålesund, OsloMet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Nord universitet og Universitetet i Sørøst-Norge i dag.

Med støtte fra blant annet NHO og Barne- og likestillingsdepartementet, er målet å rekruttere jenter til teknologiutdanninger.

(Teksten fortsetter under videovinduet)

Se jentekonferansen fra NTNU direkte fra klokken 10:25

Flere kvinner på informatikkfag

Tall fra Samordna opptak viser at andelen kvinner med informatikkfag som førstevalg for sine studier, har økt de siste tre årene. I 2016 var 20 prosent av søkerne kvinner, i 2018 var nesten 25 prosent kvinner.

Men blant sivilingeniører, maritime teknologer og ingeniørfag i stort, er det liten bedring å spore i søkertallene.

Andel kvinnelige søkere ulike tekniske fag

Fagområde 2016 2018
Relafag (matte, kjemi, biologi, fysikk)47,551,3
Sivilingeniør30,830,7
Maritime teknofag11,612,2
Ingeniør17,317,6
Teknologi (andre tekniske fag)24,427,7
Informasjonsteknologi og informatikk19,824,2
Sum27,829,1

Førstevalgssøkere, prosentandel kvinner. Kilde: Samordna opptak

Tallene viser også at det er lite som skjer blant de yngre. Under én av ti videregåendeelever ved bygg-, elektriske eller teknologiske fag er jenter.

Bedre for studiemiljøet

— Å få flere jenter på teknologifagene er også viktig for studiemiljøet og noe guttene ved studiene setter pris på, forteller Madsen. Jenteprosjektet hun er leder for har hun tatt med seg til NTNU fra tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag.

— Det ble startet på initiativ fra næringslivet. De vil ha jenter både for å skape et godt arbeidsmiljø, og for å ha ansatte med ulike innfallsvinkler når de skal finne løsninger, sier Madsen.

Hun sier NTNU har opplevd kraftig økning av kvinnelige søkere til datautdanningene, i likhet med det tall fra Samordna opptak viser.

— Skyldes økningen deres rekruttering?

— Det er vanskelig å si om det skyldes rekrutteringsarbeid eller konjunkturene som gir mange ledige jobber i databransjen og byggebransjen, bransjer vi ser økning av kvinnelige søkere til. Det så vi også da petroleumsindustrien trengte ingeniører. Da hadde vi mange kvinnelige søkere, mens i dag er det færre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS