hva er effekten av koronatiltakene?

Italiensk UiO-professor tror nedstengingen kan bli langvarig

— Det viktigste er å forsøke å holde antallet alvorlige syke på et nivå som helsevesenet kan håndtere, sier Arnoldo Frigessi.

Antibac er et vanlig syn i disse dager. Mange lurer på hvor lenge restriksjonene varer.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Min personlige oppfatning er at vi kanskje må ha restriksjoner i to måneder framover, sier Arnoldo Frigessi til Klassekampen, gjengitt av NTB.

Frigessi er professor og smitteforsker ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo. Han er også statistiker ved Senter for biostatistikk og epidemiolog.

— Ikke mist motet

60-åringen, som selv kommer fra hardt rammede Italia, spår at vi vil måtte har restriksjoner i Norge til rundt slutten av mai.

— Effekten av koronatiltakene vil først bli synlig om tidligst to uker. Det viktigste er å forsøke å holde antallet alvorlige syke på et nivå som helsevesenet kan håndtere, sier Frigessi.

Han tror at dersom tiltakene som er blitt iverksatt lykkes, vil vi om to uker se en svakere vekst i antall innleggelser på sykehusene.

– Samtidig er det veldig viktig å ikke miste motet, selv om effekten ikke ser så stor ut om to uker. Resultatene kommer ikke til å se fantastiske ut. Men det er viktig å huske at det sannsynligvis hadde vært mye verre uten restriksjonene, sier Frigessi til avisen.

Nesten 1200 personer i Norge er bekreftet smittet av koronaviruset i Norge, men mørketallene er trolig store.

Sykehusinnleggelser kommer til å bli en av de viktigste indikatorene på omfanget av epidemien, mener Frigessi.

De vedtakene som er gjort nå, er for at myndighetene skal få tid til å tenke seg om. Jeg tror dette kan vare til langt ut på høsten.

Steinar Westin
Professor i sosialmedisin, NTNU

Mandag denne uken var til sammen 52 koronasyke innlagt på sykehus.

— Kan vare til langt utpå høsten

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, lovpriser koronatiltakene som er innført. Han sier det er umulig å si hvor lenge nedstengningen av Norge vil vare.

— De vedtakene som er gjort nå, er for at myndighetene skal få tid til å tenke seg om. Jeg tror dette kan vare til langt ut på høsten. At vi bruker storslegga nå og kommer i gang, er det eneste rette. Hva effektene av tiltakene blir – og om de fungerer – kan vi ikke vite før det har gått en stund. Beslutninger må tas underveis, sier Westin til Vårt Land.

For utdanningssektoren er det selvsagt knyttet ekstra stor spenning til hvordan avslutningen av inneværende skoleår blir.

Tirsdag ble det meldt at 100 land verden over, inkludert Norge, har stengt alle høgskolene og universitetene sine.

Tirsdag formiddag anbefalte også Sveriges statsminister Stefan Löfven at all undervisning i nabolandet skulle foregå digitalt og at ansatte og studenter skulle holde seg hjemme.

I Norge må undervisning og eksamen for nærmere 300.00 studenter legges om i rekordfart for å holde tempo og gjennomføringsgrad oppe.

Powered by Labrador CMS