OsloMet er Norges nye universitet
Universitet. Fra og med i dag, fredag 12. januar, er Curt Rice rektor på OsloMet - Storbyuniversitet. Høgskolen i Oslo og Akershus er historie.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kunnskapsminisiter Torbjørn Røe Isaksen kom rett fra statsråd til Frydenlund i Oslo og det nye OsloMet - Storbyuniversitet medbringende blomster til Curt Rice, rektor på landets nyeste universitet.
Med seg i gave til Curt Rice hadde Isaksen også at Rice fikk fullt gjennomslag for sitt navneforslag: OsloMet - Storbyuniversitetet.
I statsråd i dag ha i tillegg Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) fått status som vitenskapelig høyskole og Fjellhaug internasjonale høyskole har fått status som høyskole.
Fornøyd minister - stolt rektor
— Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har lagt ned en betydelig innsats i arbeidet med å bli universitet. Jeg ser frem til at OsloMet skal gi samfunnet dyktige kandidater og mer kunnskap, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
— Jeg er veldig glad og stolt over at vi nå har blitt et universitet. Det er en anerkjennelse av alt det viktige arbeidet som gjøres av studenter og ansatte ved OsloMet, og den store utviklingen i forskning og utdanning vi har hatt de siste årene, sier OsloMet-rektor Curt Rice.
OsloMet er Norges nyeste, men også Norges tredje største universitet, og Oslo er den første byen i Norge med to universiteter.
For meg har det hele tiden vært viktig som kunnskapsminister at jeg ikke skal detaljregulere institusjonene på områder der de skal og bør få være selvgående.
Torbjørn Røe Isaksen
Det nye universitetet er også et av de største i landet som utdanner kandidater til velferdsyrker.
— Beholde profilen - videreutvikle kvalitet
Vi snakker med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og universitetsrektor Rice rett etter at vedtaket i statsråd ble kjent.
— Har du som kunnskapsminister noen gode råd til den nybakte universitetsrektoren, Curt Rice?
— Det ligger en klar forventning om at OsloMet ikke skal prøve å bli lik de gamle breddeuniversitetene, men at man skal videreutvikle sin profil som et sterkt profesjonsuniversitet, sier Isaksen og legger til:
— Samtidig ligger det en klar forventning om at studentene også skal merke at høgskolen de gikk på har blitt universitet, og den kvalitetshevingen som vil komme i kjølvannet.
— Det har vært mye debatt om navnet på høgskolen. Gikk det glatt gjennom i regjeringen?
— For meg har det hele tiden vært viktig som kunnskapsminister at jeg ikke skal detaljregulere institusjonene på områder der de skal og bør få være selvgående. Så, så sant navnet styret kom opp med ikke var direkte misvisende har det hele tiden vært mitt ståsted at det skulle veldig mye til for at jeg ville foreslå å overprøve styrets vedtak, sier Isaksen til Khrono.
Han legger til at sett fra hans ståsted har navneprosessen vært god og omfattende.
— Et kvalitetsstempel
— Du har jobbet med å få HiOA fram til å bli universitet fra dag en du satt deg i rektorstolen. Hva føler du nå?
— Jeg er både stolt og ganske rørt. Dette har vi fått til takket være fantastiske medarbeidere og studenter, en god politisk drahjelp fra Isaksen og hans departement, samt profesjonell behandling fra NOKUT, sier Rice til Khrono.
— Hvordan vil den nye statusen merkes?
— For studentene vil universitetsstatus bety at de blir enda mer attraktive på arbeidsmarkedet, og kommer ut i yrket med solid, forskningsbasert kompetanse som gjør dem bedre rustet til å møte morgendagens utfordringer, sier rice og legger til i en pressemelding:
— Å bli et universitet er et kvalitetsstempel, og ikke minst nå siden kravene for å bli universitet er blitt betydelig strengere enn de var. Å bli et universitet er både en faglig anerkjennelse og et verktøy for å øke kvaliteten i utdanning og forskning. Det vil komme både studenter, ansatte, arbeidsliv og samfunnet til gode.
Smarte løsninger for velferdssamfunnet
— En av OsloMets styrker er at en rekke utdanninger som lærer, sykepleier og ingeniør er samlet under ett tak. Vi har dermed gode forutsetninger for å komme med smarte løsninger på velferdssamfunnets utfordringer, sier Rice, og fortsetter:
— Det skjer store endringer innenfor disse fagfeltene og i arbeidslivet, og yrkene må utvikle seg raskt. Dette krever ny kunnskap og mer forskning. Som universitet kan vi satse enda mer på forskningsbasert utdanning, rekruttering av ansatte og studenter og internasjonalt samarbeid, sier universitetsrektoren.
Siste oppdrag som kunnskapsminister?
— Er dette det siste oppdraget ditt som kunnskapsminister?
— Det vet du like mye om som meg, svarer Isaksen raskt.
— Men du har tidligere sagt at du gjerne fortsetter hvis sjefen (Erna Solberg. red.anm) vil?
— Ja det er det som er utgangspunktet, sier Isaksen, som ikke kan eller vil kommentere regjeringskabalen ytterligere.
Les også:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!