Norsk Studentorgansiasjon (NSO) og leder Marianne Andenæs, mener det må gjøres noe med regelverket som begrenser arbeidsmulighetene for utenlandske studenter. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil la utenlandske studenter jobbe mer enn 20 timer i uka

Antall utenlandske studenter som har blitt utvist fra Norge har tidoblet seg på fem år. Norsk studentorganisasjon vil gi utlendinger automatisk arbeidsvisum når de kommer hit som studenter.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) har antallet utenlandske studenter som er utvist fra Norge tidoblet seg fra 3 studenter i 2010 og 2011, til 34 hittil i år.

UDI har ikke oversikt over hva som er grunnene til utvisningene, men sier til NRK at årsaken til økningen handler om bedre arbeidsmetoder:

UDI har siden 2010 blitt tilført flere ressurser for å kunne følge opp brudd på regelverk som kan medføre utvisning, sier enhetsleder i UDI, Bjørn Risberg, til NRK.

I forrige ukes muntlige spørretime på Stortinget lovet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) å sjekke om UDI er for rigid med internasjonale studenter når det kommer til arbeid ved siden av studiene:

UDI har siden 2010 blitt tilført flere ressurser for å kunne følge opp brudd på regelverk som kan medføre
utvisning.

Bjørn Risberg

Norge er et dyrt land å bo i, men vi må likevel kunne tiltrekke oss internasjonale studenter. Da må studentene ha mulighet til å tjene til livets opphold når man er her.

Marianne Andenæs

— Jeg er enig i at det kanskje kan være at regelverket er for rigid. Det er mulig. Jeg skal i hvert fall etter denne runden lufte det med hun som er konstitusjonelt ansvarlig for UDI og få departementene til å se om det er noe som burde forbedres, sa Isaksen fra talerstolen.

Må gjøre det attraktivt å studere i Norge

Selv om det ikke kommer frem fra UDI sine tall hvor mange av disse studentene som kastes ut fordi de har jobbet mer enn grensen på 20 timer i uken, mener Marianne Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), at regelverket må gjøre studier i Norge attraktivt:

— Norge er et dyrt land å bo i, men vi må likevel kunne tiltrekke oss internasjonale studenter. Da må studentene ha mulighet til å tjene til livets opphold når man er her. Det er ikke alle som får stipender eller lån fra sine land, slik norske studenter får fra Lånekassen, og da må internasjonale studenter ha samme mulighet til å arbeide som norske studenter, sier hun.

Vil ha med utdanningsinstitusjonene

Andenæs mener at NRK sin sak om ugandiske Simon Manana som ble utvist for å ha arbeidet for mye ved siden av studiene åpner for en debatt om studentvisumsreglene er godt nok koblet til det å være student i Norge, og om det er god nok kobling mellom Kunnskapsdepartementet og UDI.

— Er regelverket slik det bør være?

— Nei, det bør ikke være begrensninger på antall timer man kan jobbe. Hvor godt regelverket treffer er en debatt som det er viktig at også utdanningsinstitusjonene, som mottar studiesøknader, blir med på, sier Andenæs.

Ny krav for studenter utenfor ordningene

Selv om problemstillingen med maksimalt 20 timer arbeid ved siden av studiene egentlig gjelder samtlige utenlandske studenter i Norge, er det spesielt relevant for studentene som frem til nå i høst kunne komme hit som en del av kvoteordningen.

Ordningen ga studenter fra det globale sør muligheten til å studere i Norge og få lån og stipend fra Lånekassen. Dersom studentene i etterkant dro tilbake til hjemlandet sitt for å arbeide der ville studielånet bli strøket.

Nå skal ordningen erstattes av andre samarbeidsavtaler, men det stilles nå blant annet krav om at studenter må ha 103.950 kroner på en norsk konto før studentvisum innvilges, og de har ikke lenger rett til studiestøtte gjennom Lånekassen. De må nå forsørge seg helt selv. NSO mener at dette betyr at grensen på 20 timer bør fjernes:

— Norge er et dyrt land å bo i og vi mener internasjonale studenter bør få automatisk arbeidsvisum inkludert i studentvisumet så lenge man kan vise til aktiv studentstatus og progresjon, sier Andenæs.

Vil også se på hvem som faktisk kommer

NSO-leder Andenæs mener at de nye reglene fratar mange muligheten til å komme hit.

— Det er helt klart at vi har et regelverk som gjør at ikke alle har mulighet til å komme hit, på grunn av summen man må ha på konto, sier hun og mener man bør se på den sosiale bakgrunnen til de som kommer til Norge: 

Marianne Andenæs tror det ekskluderer ganske mange, men at man samtidig ikke vet om de som kommer sitter på pengene selv, eller om studentene kommer gjennom eksempelvis stipendordninger.

— Vi vil ha et system som gjør det mulig for alle - uavhengig av sosial bakgrunn - å studere her, og når grensen settes slik er det åpenbart at ikke alle har muligheten, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS