NTNU i Trondheim får ikke noen av pengene som Siva deler ut til de beste innovasjonsmiljøene i Norge, Foto: NTNU Info

NTNU nådde ikke opp i innovasjons-runde

Siva deler ut 30 millioner til de beste innovasjonsmiljøene i Norge, Trondheim og NTNU får ikke en krone.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag presenterte Siva og Nærings- og fiskeridepartementet den nye satsingen på inkubatorer som har hatt god resultatoppnåelse og har et stort vekstpotensial. Utdannings- og forskningsmiljøene i både Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø har fått tildelt støtte, spesielt førstnevnte. Men ikke Trondheim.

Siva deler ut 30 millioner til de beste innovasjonsmiljøene i Norge. Trondheim og NTNU får ikke en krone, mens Kjeller Innovasjon får 4,5 millioner.

— Dette er en ekstratildeling som skal motivere miljøene som har kommet lengst og er mest effektive innen å drive fram innovasjon. Trondheimsmiljøet fortjener ikke denne ekstra overføringen slik det er i dag, sier Siva-direktør Erik Haugane til Universitetsavisa.

— Veldig fragmentert

Haugane understreker at de 30 millionene som nå deles ut kommer som et tillegg til støtten Siva allerede deler ut til ulike innovasjonsmiljøer, deriblant flere linket opp mot NTNU. Siva-direktøren etterlyser imidlertid mer samarbeid og samhandling mellom de mange miljøene knyttet opp mot NTNU.

— Miljøet i Trondheim er veldig fragmentert, med Innovasjonssenter Gløshaugen, NTNU Technology Transfer Office, NTNU Start og så videre. Vi må få et miljø hvor både studenter og folk som jobber i eksisterende miljøer og tenker på å starte en bedrift, har et naturlig sted å dra til for å tiltrekke seg investorer. Det arbeider vi med, og det gir vi også støtte til. Jeg tror det kan bli et godt samarbeid med NTNU, for å få et mer attraktivt innovasjonsmiljø for gründere, sier Haugane.

NTNU, HiST, Siva og Nit er for tiden i samtaler om å samle innovasjonsmiljøene i et gigantisk innovasjonssenter i Trondheim på over 40 000 kvadratmeter. Ifølge prosjektleder Jan Modolf Øverli vil innovasjonssenteret få like stor betydning for Trondheim som NTH gjorde i sin tid.

Universitetsavisa har så langt ikke klart å komme i kontakt med prorektor for nyskaping ved NTNU, Johan Hustad, og daglig leder i NTNU Technology Transfer/styreleder i NTNU Accel, Karl Klingsheim.

Mest til Oslo

I prosessen med å plukke ut hvem som fortjener ekstra midler, har Siva og departementet brukt konkrete måleresultater på hvor effektive de ulike miljøene er.

— Vi er nødt til å øke den nasjonale innovasjonskraften, og det gjør vi ved å styrke de beste miljøene. Vi har sagt at vi skal gi mer til de gode, og mindre til de dårlige, forklarer Haugane.

Klart mest, med en ekstrabevilgning på hele 7,5 millioner kroner over de neste tre årene, har StartupLab i Oslo fått. I denne eier Universitetet i Oslo én tredel av foretaket.

— StartupLab har kommet lengst, og derfor får de mest. Gjennom denne tildelingen vet Trondheim hva de har å strekke seg etter, sier Haugane.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS