Kathrine Skretting overleverte universitetssøknaden til tilsynsdirektør Øystein Lind i Nokut 17. desember 2018. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Innlandet kan bli godkjent som universitet til våren

Universitet. Høgskolen i Innlandet kan tidligst bli universitet om fire-fem måneder. Rektor Kathrine Skretting ser i postkassen hver dag.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. desember er det et år siden rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet overleverte universitetssøknaden til tilsynsdirektør Øystein Lund i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

Jeg synes at det har vært en ryddig og åpen prosess, der det hele tiden har vært klart hva som skulle skje.

Kathrine Skretting

Det er styremøte i Nokut 11. desember, men der kommer ikke universitetssøknaden opp. Seksjonssjef Hege Brodahl sier at de sikter seg inn mot vedtak tidligst på styremøtet i Nokut 13. februar.

Deretter er det opp til Kongen i statsråd å godkjenne om Innlandet skal få sitt universitet, og om navnet i så fall blir Universitetet i Innlandet, slik høgskolen ønsker.

— Vi håper at vi rekker det, men det er knappe tidsmarginer, sier Brodahl.

Sakkyndige i siste fase

Fakta

Innlandet søker om å bli universitet

17. desember 2018: Høgskolen i Innlandet (HiNN) leverer universitetssøknaden til Nokut.

30. januar 2019: HiNN blir bedt om å levere supplerende informasjon bl.a. om prognosene over disputaser.

12. februar 2019: HiNN sender inn supplerende informasjon.

13. mai 2019: Oppdragsbrev til Nokuts sakkyndige komité sendes ut. Komiteen ledes av professor Staffan Edén ved Gøteborgs universitet.

16. august 2019: HiNN sender utfyllende informasjon til faggruppene under sakkyndig komité.

23.-24. september: Nokuts sakkyndige komité på institusjonsbesøk i Innlandet

Midten av desember 2019: Sakkyndiges rapport skal være ferdig og rapporten sendes til HiNN for kommentarer.

13. februar 2020: Mulig vedtak i Nokuts styre, eventuelt 19. mars eller 23. april.

Våren 2019: Universitetsstatus?

Sakkyndig komité under ledelse av seniorprofessor Staffan Edén ved Gøteborgs universitet er i ferd med å ferdigstille rapporten, der komiteen vil komme med sin vurdering av søknaden. Nokut håper at rapporten vil være ferdig og klar til oversendelse til Høgskolen i Innlandet i midten av desember.

— Før det skal utkastet til rapport til Høgskolen i Innlandet på faktasjekk. Hvis det viser seg at det er faktafeil i rapporten, kan prosessen drøye ut, slik at vi kanskje ikke rekker styremøtet i Nokut 13. februar, sier Brodahl.

Rapporten fra Nokuts sakkyndige komité blir, sammen med en uttalelse fra Høgskolen i Innlandet, beslutningsgrunnlag for Nokuts styre.

Hvis ikke alt er ferdig i tide til styremøtet 13. februar, er neste mulige dato 19. mars, som er satt opp som reservedato for styret, eller eventuelt 23. april.

To prosesser

Hvordan vurderer du prosessen så langt?

— Det har vært en helt vanlig prosess, men vi har hatt to store prosesser gående overfor Høgskolen i Innlandet samtidig, både universitetssøknaden og tilsyn med høgskolens systematiske kvalitetsarbeid. Et stort apparat har vært i sving i begge disse, hos begge parter. Det har vært mange involverte og masse dokumenter, sier hun.

Høgskolen i Innlandet fikk sitt systematiske kvalitetsarbeid godkjent i Nokuts styre 25. oktober.

— Det å få kvalitetsarbeidet godkjent er et av kravene, ikke bare for universitetsakkreditering, men for institusjonsakkreditering i det hele tatt, påpeker hun.

Les også: Innlandet har levert universitetssøknad

Ser i postkassen hver dag

Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet har tidligere sagt at hun håpet at universitetsstatusen skulle være i boks mot slutten av 2019 eller i starten av 2020.

— Vi ser i postkassen hver dag, vi, om det er noe brev som det står Nokut på. Vi lever i spenning, sier Skretting.

Hun innser nå at Universitetet i Innlandet først kan bli en realitet et stykke ut i 2020, i tidligste fall i mars.

— Hvordan har prosessen vært for dere?

— Jeg synes at det har vært en ryddig og åpen prosess, der det hele tiden har vært klart hva som skulle skje. Vi hadde også besøk av en veldig hyggelig og interessant sakkyndig komité i september, sier Skretting.

Ba om mer informasjon

Etter at HiNN sendte inn universitetssøknaden, ba Nokut om utfyllende informasjon til den delen av søknaden der høgskolen skal vise til stabil forskerutdanning og kandidatgjennomstrømming på egne doktorgradsstudier. Fordi Høgskolen i Innlandet leverte søknaden i 2018 gjelder overgangsordningen som sier at høgskolen kan telle med doktorgrader avlagt ved andre institusjoner, men Nokut ønsket å vite mer om disse tallene.

Senere har HiNN sendt inn utfyllende informasjon til de fire faggruppene i Nokut som har sett nærmere på ulike deler av universitetssøknaden.

Professor Staffan Edèn ledet også den sakkyndige komitéen som anbefalte universitetssøknaden til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Nokut-styret gikk inn for universitetsstatus for HiOA på sitt møte 12. desember 2017, og en måned senere ble HiOA til OsloMet - Storbyuniversitetet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS