Anna Linnea Ottosen, konstituert rektor ved Høgskolen i Innlandet, vil prøve å få til enighet med studentene om formuleringen av kontetilgang i ny studieforskrift. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Innlandsstudentene går hardt ut mot strengere konteregler

Oliver Korssjøen, politisk leder i Studentorganisasjonene i Innlandet, er redd for at studentene skal begynne å stryke med vilje på eksamen når høgskolen nå vil innskrenke kontetilgangen. Over 600 har signert underskriftskampanje.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På torsdagens styremøte på Høgskolen i Innlandet (HINN) skulle blant annet en ny studieforskrift vedtas.

Der var det spesielt ett punkt som fikk mye oppmerksomhet: Om studenter som ikke har strøket eller hatt gyldig fravær skal ha adgang til konting på ny og utsatt eksamen.

Ledelsen ved Høgskolen i Innlandet (HINN) ønsket å videreføre den tidligere Høgskolen i Lillehammer sin ordning, der studentene måtte vente til neste ordinære eksamen for å forbedre karakterer. Studentene ville beholde ordningen fra tidligere Høgskolen i Hedmark.

Hedmark-studentene har vært vant til å kunne melde seg opp til kontinuasjonseksamen uansett, så HINN-styrets fire styremedlemmer fra studentene kjempet hardt for å beholde Hedmarks ordning.

Viderefører «dårligste praksis»

Det å vise til hva andre gjør er et tomt argument når man ikke viser til at det har gitt positive resultater andre steder.

Oliver Korssjøen

Studentleder Korssjøen sier i en pressemelding at høgskolen vil videreføre «dårligste praksis». Han forklarer til Khrono at for dem som kommer fra gamle Hedmark er kontemuligheten viktig:

— Vi er opptatt av å videreføre dette, og det er mange som er redde for å miste rettigheter som følge av fusjonen, sier han og legger til det han er mest redd for:

— Nå kan studentene begynne å snakke om strategisk stryk - det å stryke med vilje dersom man ser at man vil få dårlig karakter. Studentene har fått med seg at dette kan skje.

Les også: Stryker med vilje på eksamen

Nå har studentene ved HINN startet en underskriftskampanje som hadde fått 530 underskrifter på under ett døgn. Lørdag formiddag var tallet 619.

— Men dette er jo en forskriftsendring i retning av det mange andre institusjoner har?

— Vi har fått høre argumentasjon i retning av at det jo gjøres andre steder, men jeg synes det er et svakt argument å vise til hva andre gjør. Det er et tomt argument når man ikke viser til at det har gitt positive resultater andre steder, sier han og legger til:

— Studentene ber ikke om at det settes opp konting slik at man kan forbedre eksamen, kun at studentene skal ha mulighet til å melde seg opp når det uansett settes opp ny eksamen.

Skal opp igjen i mars

Men punktet ble ikke endelig vedtatt i styret, og rektor Anna Linnea Ottosen fortller at det skal opp igjen på mars-møtet, og at de sammen med studentene i mellomtiden skal forsøke å få til en formulering som studentene også kan støtte oppunder.

Oliver Korssjøen, politisk leder i Studentorganisasjonene i Innlandet (Stinn), er ikke fornøyd, og viser til lovnader gjennom fusjonsprosessen:

— Det har blitt sagt hele veien at det bare skulle bli små endringer i den nye høgskolen, og nå får vi inntrykk av at det ikke stemmer likevel.

Les også: Fusjon med minimale endringer i Innlandet

En lang prosess

Rektor Ottosen sier at punktet slik det foreligger nå åpner muligheter for en viss differensiering, og at ordlyden åpner for at rektor får myndighet til å delegere videre til dekanene.

— Hvorfor vil dere fjerne muligheten til å forbedre karakterer i ny studieforskrift?

— Jeg tror det innledningsvis er viktig å si at det har vært en lang prosess på det å forsøke å sy sammen en felles forskrift, sier konstituert HINN-rektor Anna Linnea Ottosen og fortsetter:

— I gårsdagens styremøte ble det ikke stilt mange spørsmål ved forskriften som sådan, med unntak av dette ene punktet. Vedtaket ble imidlertid slik at vi skal ta opp igjen dette punktet på møtet i mars, og i mellomtiden forsøke å få til en formulering som studentene også kan støtte opp under.

Vil ikke si noe mer nå

Politisk studentleder Korssjøen mener at dette er et økonomisk spørsmål:

— Vi har fått høre at det i hovedsak handler om det økonomiske, at det vil koste mye med alle som vil konte. Men dette er noe som blir sagt, vi har ikke sett noen konkrete tall på det, sier han.

HINN-rektoren vil ikke si noe mer om argumantasjonen for å fjerne den ikke-lovfestede kontetilgangen:

— Jeg vil ikke si mer om bakgrunnen nå, vi vil arbeide sammen med studentene om dette og se på hva ordlyden slik den ligger faktisk innebærer av muligheter, og diskutere eventuelle utdypninger og tillegg. Lillehammer har praktisert en slik ordning som i forslaget til vedtak noen år allerede, men vi skal se nøyere på det, og ta en grundig gjennomgang før neste styremøte, sier hun og avslutter:

— Jeg har god tro på at vi skal finne formuleringer som vi kan enes om.

Les også: Nye regler for fornyet eksamen kan gi høyere stryktall

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS