USA
Inngår milliardforlik etter fire tiår med overgrep
University of Michigan varsler forlik med over tusen ofre for universitetslege. Det er det siste i en serie store forlik inngått av universiteter.
Brussel (Khrono): Over fire tiår behandlet universitetslegen Robert Anderson studenter og idrettsutøvere ved University of Michigan. Onsdag varslet universitetet forlik med over tusen ofre som forteller at de er blitt seksuelt misbrukt av legen under medisinske undersøkelser, siden han ble ansatt på slutten av sekstitallet.
Forliket er fortsatt ikke godkjent av ofrene, retten og universitetsstyret. Går det gjennom skal universitetet betale 460 millioner dollar – over fire milliarder norske kroner – til 1050 ofre for legen. I tillegg settes det av 30 millioner dollar til framtidige saksøkere.
Ble ikke stilt til ansvar
Legen, som jobbet ved universitetet fra 1966 til 2003, ble selv aldri stilt til ansvar, han døde i 2008.
Granskingen av Anderson startet først i 2020, etter at en tidligere student to år tidligere anklaget legen for overgrep.
Da granskingen ble avsluttet i fjor konkluderte de med at han var ansvarlig for et «gjennomgripende, flere tiår langt, destruktivt mønster av seksuelle overgrep».
Advokat Jamie White, som representerer flere av ofrene, sa i en uttalelse etter at forliket ble kjent, at han mener universitetet må «berømmes, ikke fordømmes», fordi de hadde akseptert et ansvar for misbruket.
—De fleste av klientene våre hadde en sterk kjærlighet for universitetet og ville ikke skade det permanent, de ville ha ansvarlighet. Jeg tror vi nådde disse målene i går, sa White.
Ble advart gjentatte ganger
Det er samtidig blitt klart at det ikke manglet på advarsler om overgrepene.
I mai i fjor konkluderte granskingsrapporten fra et advokatfirma leid inn av universitetet, med at ansatte ble advart gjentatte ganger. De fant minst 20 tilfeller av at en student eller andre snakket med ansatte om misbrukene, skrev nyhetsbyrået AP den gang.
De pekte blant annet på en visepresident med tilsyn for universitetets helsetjenester. Han skal ha mottatt klager på Anderson minst tre ganger på slutten av 70- og starten av 80-tallet, han hevdet selv at han konfronterte og sa opp legen, rapporten konkluderte med at det ikke stemte. De viste derimot til at han høsten 1980 godkjente en lønnsøkning for Anderson. Og legen fortsatte altså å jobbe ved universitetet i over 20 år.
Dette er bare noen av eksemplene på at universitetet var varslet.
—Det fakta at ingen handlet skikkelig er spesielt urovekkende i lys av karakteren, omfanget og varigheten av doktor Andersons handlinger, heter det i rapporten.
En av flere saker
Advokat White viser til at det ikke er første gang et universitet i delstaten i den amerikanske midtvesten betaler ut millioner til ofre for seksuelle overgrep.
—Det er på tiden at lovgiverne i Michigan ser på hvorfor to av de største skandalene i landets historie – Larry Nassar og Robert Anderson – skjedde ved Michigans to største universiteter. Andre delstater har også grepet tak i dette problemet. Det er på tide at lederne i Michigan også gjør det, sier White i sin uttalelse.
Larry Nassar er en tidligere universitetslege ved Michighan State University. I 2018 inngikk universitetet et forlik på 500 millioner dollar med 332 personer som anklaget legen for overgrep.
Det er ikke bare i Michigan det er inngått slike forlik.
I 2020 inngikk Ohio State University forlik på til sammen 46,7 millioner dollar med 185 ofre som hadde anklaget universitetslegen Richard Strauss for misbruk.
Som Khrono skrev om i fjor har University of Southern California inngått forlik på 1,1 milliarder dollar, over ni og en halv milliard kroner, til ofre for seksuelle overgrep av universitetsgynekologen George Tyndall. Dette er inkludert et forlik på 825 millioner dollar som i fjor ble betalt ut til 710 tidligere pasienter av Tyndall.
Stiller spørsmål ved universitetskulturen
Chronicle of Higher Education skriver at forliket ved University of Michigan kommer samtidig som det reises spørsmål ved kulturen på universitetet.
De viser til at nyheten kommer bare dager etter at universitetet skapte overskrifter da Mark S. Schissel fikk sparken som president fordi han hadde vært i «en påstått seksuell affære» med en kvinnelig underordnet.
De viser til at Schissel i mars 2020 ga en tidligere leder sparken etter anklager om seksuelle overgrep, senere samme år inngikk han forlik på 9,25 millioner dollar med åtte av ofrene.
Flere mener han har brutt med den samme politikken han selv var med på å innføre da han inngikk forhold med en underordnet.
Studentlederen Nithya Arun mener Schissel-saken «eksemplifiserer hvor dypt rotfestet kulturen er».
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut