Frankrike
Eliteskole rystes i grunnvollene av anklager om overgrep
Denne uken gikk rektor av etter å ha kjent til overgrepsanklager siden 2018. Nå rystes Sciences Po av nye anklager om voldtekt og seksuelle overgep.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Hvem visste hva? Og hvorfor holdt de kjeft?
Spørsmålene har svirret rundt Sciences Po i Paris de siste ukene. Tirsdag var det slutt for rektor Frédéric Mion ved eliteskolen i den franske hovedstaden. Han trakk seg etter å ha stått under hardt press i lang tid.
Mion var en av dem som visste.
Demningen brast tidlig i januar. I boka La grande familia anklager juristen Camille Kouchner stefaren Olivier Duhamel for å ha voldtatt tvillingbroren, som i boka gis navnet «Victor». De gjentatte overgrepene skal ha skjedd på åttitallet, fra de var 14 år gamle.
Duhamel var sjef for Fondation nationale des sciences politique (FNSP), som har overoppsynet med Sciences Po. Da saken ble kjent i januar forsvant han fra den mektige posisjonen. Han ble samtidig kastet som kommentator i fransk tv og radio.
Etter å ha vært herjet av denne saken de siste ukene, står den franske eliteskolen nå overfor nye overgrepsanklager. De siste dagene har studenter ved Sciences Po ulike steder i landet delt fortellinger om seksuell trakassering, overgrep og voldtekt under emneknaggen #SciencesPorc (porc=svin).
Professor med klippekort til mediene
Sciences-Po — også kjent som Les instituts d'etudes politiques (IEP) — har en spesiell posisjon blant høyere utdanning i Frankrike. Dette er den franske elitens skole, tidligere studenter sitter i sentrale posisjoner i fransk næringsliv, i mediene og politikken. Også utenlandske politikere har studert ved eliteskolen, deriblant Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Overgrepsanklagene mot Duhamel slo ned med full kraft i hjertet av den franske eliten. Duhamel er ikke hvem som helst, men en av landets mest kjente akademikere, universitetsprofessor, statsviter og grunnlovsekspert med klippekort til franske medier.
Med et svært mektig nettverk.
Saken rammer også den politiske eliten. Duhamel har vært representant i EU-parlamentet for det franske Sosialistpartiet. Camille Kouchners far, Bernard Kouchner, har vært minister i flere regjeringer. Også Kouchners mor, den nå døde jusprofessoren Evelyne Pisier, hadde et mektig nettverk. Hun giftet seg med Kouchner etter et fire år langt forhold med Fidel Castro, de fikk tre barn sammen før de skilte seg og Pisier giftet seg med Duhamel.
Saken har åpnet opp en større debatt om incest i Frankrike, der mange har stått fram og fortalt om overgrep de er blitt utsatt for. Mange har gjort det under emneknaggen #metooincest.
Samtidig har saken utløst en debatt om hvordan slike overgrep dysses ned. Når det gjelder Duhamel skal flere i kretsen rundt statsviteren ha kjent til anklagene. «Jeg avslører ingenting i denne boka. Alle visste», sa Kouchner til Le Monde da boka ble offentliggjort. Men de holdt altså kjeft. Også moren skal ha forsvart ektemannen da hennes egne barn fortalte om overgrepene.
Ble fortalt om overgrepsanklager i 2018
Mion, den nå avgåtte rektoren ved Sciences Po, ble gjort kjent med anklagene om incest tilbake i 2018. Samtidig som han har stått under press for å trekke seg, har Mion selv først holdt kjeft om hva han har visst, før han forsøkte å dysse det ned, slik det beskrives av avisa Libération.
Det hjalp ikke.
Rektorens avgang kom etter at den franske ministeren for høyere utdanning, Frédérique Vidal, satte i gang en gransking av saken. I en 45 sider lang rapport, bygd på vitnesbyrd fra 68 personer ved Sciences Po, beskrives det hvordan Mion skal ha løyet om sin kjennskap til overgrepsanklagene ikke bare overfor lærere, studenter og presse, men også overfor granskerne selv, skriver avisa Le Monde.
I Libération forteller tidligere kulturminister Aurélie Filippetti, som også underviser ved Sciences Po, om da hun i 2018 fikk kjennskap til anklagene mot Duhamel. Det var Filippetti som da varslet Mion. Hun forteller at hun rådførte seg med advokat og at det var lite de kunne gjøre straffemessig, fordi det er jurdisk foreldet og fordi offeret ikke ville anmelde.
— Som underviser hadde jeg til gjengjeld et ansvar overfor studentene. De måtte beskyttes, sier hun og legger til at en person som har gjort dette ikke kunne løftes som en modell. Hun fortalte det til Mion for at han skulle be Duhamel om å gå av, noe hun forventet skulle skje. Det gjorde det altså ikke.
I januar ble det åpnet etterforskning av saken, «Victor» Kouchner har også anmeldt stefaren.
En mektig trio ved Sciences Po
Allerede i midten av januar krevde nær 700 studenter og ansatte ved Sciences Po at rektoren skulle av, gjennom et åpent brev, på grunn av håndtering av incest-anklagene mot Duhamel.
Rektorens avgang ble ifølge Libération godt mottatt av studentene tirsdag.
— En rektor som ingen vil ha har ingen troverdighet. Det ville ha vært vanskelig for ham å fortsette, sier en av studentene til avisa.
Mion er ikke den første som trekker seg fra posisjoner ved eliteskolen på grunn av overgrepssaken. I midten av januar trakk Marc Guillaume seg fra alle posisjoner der han hadde samarbeidet med Duhamel. Guillaume, som har hatt den mektige posisjonen som secrétaire général du gouvernement, med ansvar for å koordinere arbeidet i den franske regjeringen, trakk seg blant annet fra FNSP, som altså var ledet av Duhamel.
Guillaume erklærte at han ikke hadde kjennskap til anklagene mot Duhamel, men sa at han kjente seg forrådt og fordømte handlingene fra en person han har kjent i en årrekke.
Guillaume, Mion og Duhamel er blitt beskrevet som en mektig trio ved Sciences Po.
Overgrepsanklager ved flere campuser
Overgrepsanklagene mot Duhamel, og avsløringene av hvordan sentrale personer har kjent til dem, har utløst en større debatt om forholdene ved Sciences Po, ikke bare i Paris, men også flere steder i landet.
Under emneknaggen #SciencesPorc har det som sagt de siste dagene kommet over hundre fortellinger om seksuell trakassering, overgrep og voldtekt fra ulike campuser under Sciences Po. Emneknaggen ble ifølge Le Monde lansert av bloggeren og feministen Anne Toumazoff.
Mange anklager institusjon for ikke å handle i møte med overgrep og seksuell trakassering og for ikke å beskytte kvinnelige studenter som er ofre for det.
Det fortelles blant annet om tilfeller der kvinnelige studenter er utsatt for overgrep fra medstudenter, uten at det har fått konsekvenser for overgriperen når institusjonen er blitt fortalt om det. Institusjonene anklages for å være «medskyldige i voldtektskulturen» ved å nekte å bryte tausheten rundt seksuell vold under blant annet fester.
Ifølge Le Monde er det så langt åpnet etterforskning av en voldtekt i Toulouse samt to etterforskninger av seksuelle overgrep i Grenoble.
Fikk forsikringer fra rektor
Avisa forteller om Juliette, en andreårsstudent som har fortalt sin historie og nå har anmeldt en voldtekt etter to år.
— Det er vanskelig å uttale disse ordene, det er nesten umulig å skrive dem. De er festet til papiret for alltid, med all den betydningen og skrekken som følger med dem. Jeg ble voldtatt, skriver hun.
Hun forteller til Le Monde om da hun først skal ha fortalt om overgrepene på Facebook i 202o. Hun ble gjenkjent av en administrativt ansatt ved Sciences Po Toulouse som deretter snakket med skolens rektor, Oliver Brossard. Da han møtte studenten i desember 202o forsikret rektoren henne om at han skulle gjøre noe.
— Likevel skjedde det ingenting. Jeg var redd for å møte overgriperen, sier hun.
Så hva med rektoren? Det ble tatt beskyttende tiltak og den påståtte gjerningsmannen ble sparket ut av institusjonen, sa han under en pressekonferanse tirsdag denne uka.
Dette er bare en av flere historier Le Monde og andre franske aviser bretter ut denne uka. Historiene kommer fra flere steder i landet.
Ber om en overhaling av hele institusjonen
Det stilles nå spørsmål ved om det er mer utbredt med overgrep og hemmelighold ved institusjoner som Sciences Po, som er tett knyttet opp til eliten.
Det stilles også spørsmål ved om det egentlig er nok at sentrale folk som Guillaume og rektor Mion går, eller om det trengs en større overhaling av hele Sciences Po. En av dem som mener det er Aurélie Filippetti.
— Det trengs utvilsomt en overhaling, sier hun til Libération.
Det er ikke bare Sciences Po som nå rystes av overgrepsanklager, men også andre deler av samfunnet. Noen spør om landet har fått et forsinket #MeToo-opprør.
Rektoren ved Sciences Po i Lille, Pierre Mathiot, sier i et intervju med Libération torsdag at eliteskolen til tross for tiltak som ble tatt etter #MeToo, må gjøre mer for å hindre seksuelle overgrep og støtte ofrene.