fusk

Ingvild Kjerkol saksøker ikke etter fuskevedtak

Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol velger å la vedtaket der hun ble felt for fusk på masteroppgaven sin bli stående. Personlig belastning ble for stor, sier advokaten. 

Arbeiderpartipolitiker Ingvild Kjerkol ble felt for fusk i sin masteroppgave ved Nord universitet. Vedtaket blir nå stående.
Publisert Sist oppdatert

Den 30. oktober vedtok Felles klagenemnd å felle tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent for fusk.

Nemnda opprettholdt vedtaket fra Nord universitet fra april i fjor som sa at Kjerkols masteroppgave i kunnskapsledelse fra 2021 inneholder en «ikke ubetydelig mengde plagiat», blant annet fra en annen masteroppgave.

Fristen for et søksmål er tre måneder og regnes fra endelig vedtak foreligger. Det var 11. november 2024. Det vil si at Kjerkol måtte bestemme seg for å saksøke innen klokken 23.59 tirsdag. 

—Stor personlig belastning

Nå forteller Kjerkols advokat Marianne Klausen at arbeiderpartipolitikeren har valgt å ikke ta saken videre. 

— Min anbefaling til Ingvild Kjerkol og hennes medstudent har vært å bringe avgjørelsen til Felles klagenemnd inn for domstolen. Mine klienter har av ulike årsaker valgt å ikke gjøre det. Saken har vært en stor personlig belastning og jeg har forståelse for deres beslutning. Jeg har sett hvordan saken har berørt dem og deres familier, skriver Klausen i en e-post tirsdag kveld. 

Dermed blir vedtaket fra Felles klagenemnd stående. Der slår nemnda fast at fusket var forsettlig. 

«Felles klagenemnd finner det bevist at klageren har fusket forsettlig i forbindelse med innleveringen av masteroppgaven», står det i vedtaket som Khrono fikk en sladdet versjon av. 

Klagenemnda viste til at selv om det er noen omskrivinger sammenlignet med en masteroppgave fra 2019, som er en av flere kilder det er funnet tekstlikhet med, er tekstlikheten med deler av denne oppgaven stor.

— Tekstlikheten trenger ikke å være identisk for at det anses som fusk. Det er nok at tekstlikheten er av en slik art at det utløser krav om korrekt kildehenvisning, heter det.

Som Khrono har skrevet, ble det funnet noe tekstlikhet i Kjerkol og hennes medstudent, som hun skrev masteroppgave sammen med, da den ble levert i 2021. Men da blant andre VG gikk gjennom oppgaven på nytt våren 2024, etter at daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch trakk seg etter at hun innrømte fusk med sin masteroppgave, ble det funnet en større andel tekstlikhet.

Advokat Marianne Klausen har representert Ingvild Kjerkol i saken.

Kan skrive ny oppgave

Selv om Kjerkol ikke går til sak, er det fremdeles en mulighet for å skrive en ny oppgave, eller muligens skrive om den forrige oppgave. 

Utdanningsdirektør ved Nord universitet, Anne Ringen Pedersen, er imidlertid tydelig på at studenter som blir tatt for fusk, må levere en helt ny oppgave.

Men i en drøfting av fuskebegrepet i forarbeidene til den nye universitets- og høyskoleloven tar Kunnskapsdepartementet til orde for en mer nyansert tilnærming til gjenbruk av en students eget arbeid. 

Også i Høyesteretts dom i den såkalte selvplagiatsaken i høst er et sentralt poeng at studenten, som til slutt ble frikjent, ikke tidligere hadde fått uttelling for eksamensoppgaven hun hadde gjenbrukt noen avsnitt fra.

Siden Ingvild Kjerkol ikke har fått uttelling for den annullerte masteroppgaven, kan en mulighet være at hun i en ny oppgave gjenbruker store deler av analysedelen av oppgaven, med tydelig kildeangivelse, og bare skriver om teori- og metodedelen, hvor de fleste tekstlikhetene var.

Klausen og Kjerkol har ikke besvart Khronos henvendelse tirsdag kveld om det er aktuelt å skrive en ny oppgave. 

Powered by Labrador CMS