Vaksinekø

Ingen svar på hva som skjer med vaksineringen når studentene flytter på seg

Vaksinasjon står på trappene for de yngste studentene. Men hvordan dette skal foregå er ennå uklart.

Onsdag kveld orienterte helseminister Bent Høie om regjeringens planer for skjevfordeling av vaksiner til ulike kommuner i tiden som kommer. Her flankert av helsedirektør Bjørn Guldvog (til venstre) og smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For akkurat en uke siden besluttet regjeringen å skyve unge mellom 18 og 24 år frem i vaksinekøen.

Flere i denne aldergruppen er studenter og dermed har flere lurt på hvilke konsekvenser dette vil få for de ulike studiebyene.

Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, sa under et formannskapsmøte i kommunen onsdag at det er slik at man skal vaksineres i kommunen man er folkeregistrert i. Det skriver Universitetsavisa.

Men overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, avkrefter overfor Khrono at dette er tilfelle.

Kan bli vaksinekrøll

Hovedregelen er at kommunene har ansvar for å tilby vaksinasjon til de som oppholder seg i kommunen. Inkludert studenter, selv om de er folkeregistrerte i en annen kommune, opplyser Aavitsland.

Likevel er det per i dag duket for noe vaksinekrøll.

For. Problemet er at vaksinene fordeles etter folkeregistrert innbyggertall.

Dermed får ikke byer som Trondheim levert vaksiner til de rundt 15 000 studentene som per nå ikke er folkeregistrert i kommunen.

— Derfor er det greit om studentene vaksinerer seg mens de er hjemme i sommer, skriver Aavitsland i en SMS.

Det jobbes med tilpasninger

Men som kommunedirektør Wolden sa i formannskapsmøtet onsdag, så er Trondheim kommune i dialog med andre store byer om hvordan de skal håndtere vaksineringen av studentene.

Også sentrale myndigheter ser nå på hvordan de kan tilpasse vaksineringen, etter at det ble klart at de unge skyves frem i køen.

Aavitsland sier til Khrono at de jobber med å få til fleksibilitet.

Til Bergens Tidende sa han før helgen at FHI jobber med å beregne hvor mange ekstra doser en studentby som for eksempel Bergen vil trenge, dersom studenter som ønsker det skal kunne vaksineres i studiebyen.

Om ikke det kommer noen løsning, kan det bli mye frem og tilbake på studentene i løpet av sommeren.

— Det er litt dumt å ta flyet fra Bergen til Trondheim for å ta vaksine. Det er jo selvsagt en nødvendig reise, men det er også en større sjanse for å bli smittet da. Men jeg håper de ordner opp i det, sa Eva Molvær som er fra Trondheim, men studerer i Bergen, til Bergens Tidende før helgen.

Stilte spørsmål om skjevfordelingen

Regjeringen, med helseminister Bent Høie i spissen, holdt onsdag kveld pressekonferanse om skjevfordelingen av vaksiner som tidligere har blitt varslet.

Der kom det frem at 24 østlandskommuner vil få om lag 60 prosent økning i andel doser fram til alle over 18 år har fått tilbud om vaksine.

Det betyr at i alt 309 kommuner får om lag 35 prosent færre doser i juni og juli, og skal ta igjen det tapte i slutten av juli.

23 kommuner, deriblant Kristiansand og Trondheim, vil slippe å gi fra seg doser.

Khrono sendte undervegs i pressekonferansen et spørsmål til helseministeren:

— FHI sier studenter bør få vaksinen mens de er hjemme på ferie. I hvilken grad tar skjevfordelingen høyde for at folk, som studenter, flytter på seg og endrer bosted midlertidig i juni og juli?

Spørsmålet ble aldri svart på under pressekonferansen og Khrono har så langt heller ikke fått svar på spørsmålet fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Powered by Labrador CMS