Åsted norge tv2
Ikke straffbart å motta kjærlighetssvindel-penger
Den kjærlighetssvindlede professoren Anne Berit Guttormsen betalte et beløp til en norsk fiskeeksportør. Firmaet har ikke gjort noe straffbart, ifølge politiet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I jakten etter de nesten 13 forsvunnede millionene som professor Anne Berit Guttormsen betalte i en spektakulær kjærlighetssvindel, endte TV2-programmet «Åsted Norge» hos et fiskeeksportselskap i Svolvær. Et mindre beløp som professoren hadde betalt var gått gjennom fiskeeksportøren Saga Fisk, som betaling for tørkede torskehoder som var sendt til Nigeria.
Ikke straffbart
På spørsmål om de ikke ante uråd når pengene kom fra en norsk privatperson, svarte selskapet at kunden var en de hadde et langt og godt forhold til, og fattet ikke mistanke. Grunnen var at mange i Nigeria har problem med å skaffe vestlig valuta, og kan bruke privatpersoner for å få gjennomført dette.
Politiet har etterforsket saken, men kan ikke se at selskapet har gjort noe straffbart.
Den utrolige historien om medisinprofessoren Anne Berit Guttormsen er ikke slutt, men jakten på pengene og svindleren betraktes av politiet og eksperter som vanskelig. Etter et samlivsbrudd laget hun en profil på en datingside på nettet, og kom i kontakt med en mann som sa han var gresk arkitekt — men bodde på Askøy utenfor Bergen. Den påståtte greske arkitekten greide å lure Guttormsen til å betale ham 12-13 millioner kroner.
- Les også: Slik ble professoren lurt
— Jeg har lite håp om å få igjen noen av pengene, men dersom min historie kan bety noe slik at færre lar seg lure, er det iallfall noe, sier Anne Berit Guttormsen i programmet.
Hvitvasking
Politiet opplyser at metoden som svindleren har brukt er en form for hvitvasking, der gjerningpersonen faktisk har bestilt en vare som offeret betaler for i Norge. Så mottar svindleren oppgjør for varene gjennom en mellommann i Nigeria.
Den aktuelle fiskeeksportøren skal ifølge «Åsted Norge» ha mottatt penger fra flere som har blitt svindlet som en del av en kjærlighetshistorie.
Politiet har fått navnet på mellommannen i Nigeria, men hva som skjer videre er usikkert i saken.
Tidliger politietterforsker Asbjørn Hansen er en av ekspertene i «Åsted Norge». Han mener Guttormsens historie må være til advarsel for andre.
— Det er iallfall en påminnelse om at man må være forsiktig foran PC-en, sier Hansen i programmet.
- Les også: Svindel kunne vært avslørt med bildesøk